Als je slim voedt, kun je genieten van een grote diversiteit aan vogels in de tuin. De meest voorkomende vogels kunnen worden onderverdeeld in drie groepen:
• Zaadeters
• insecteneters
• Vogels die alles eten.

Zaadeters zoals mussen zijn erg gek op zonnebloempitten, maïs, haver en pinda's en insecteneters zijn fan van meelwormen of rozijnen. Vinken en merels zijn een mooi voorbeeld van vogels die zowel zaden als insecten eten.

Kortom, hoe groter de diversiteit aan voer, hoe meer verschillende bezoekers erop afkomen.

Eigen productie

Onze filosofie is om vogelvoer te produceren en op de markt te brengen dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Een product zonder afvalbestanddelen, een product dat jouw en je vogels veel plezier biedt. Vivara heeft in samenwerking met Vogelbescherming Nederland meerdere soorten vogelvoer samengesteld. Al het voer bevat hoge voedingswaarden aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Bij de ontwikkeling van het voer is rekening gehouden met de voedselbehoefte van de verschillende vogelsoorten. Alle soorten vogelvoer van Vivara worden continu aan controles onderworpen en zijn gegarandeerd van topkwaliteit. Meer weten over hoe wij ons voer maken? Klik dan hier.

Ons assortiment bestaat uit:

terug naar boven


Voedermixen

Verreweg de meest populaire manier van vogels voeren is met de bekende zadenmix. Echter zit er nogal wat verschil tussen de diverse zadenmixen. Zo is de ene beter voor grondeters zoals merels, de ander is meer geschikt voor een silo en weer een andere mix heeft een fijne textuur, zodat ook jonge vogels eenvoudig kunnen eten. Daarnaast bevat de ene mix extra eiwitten in de vorm van meelwormen, terwijl de andere mix geen schilletjes bevat waardoor er geen onkruid groeit als het voer vanuit de silo op de grond valt. Kortom, veel verschillende varianten.

Let bij het kiezen van de juiste voedermix dus goed op welke vogels je in je tuin hebt en wat ze eten. In pricipe kan iedere vogel wel iets van iedere mix eten, maar heeft ook iedere vogel zijn voorkeur.

Soort Voer (op volgorde van voorkeur)
Merel Fruit, Grondvoer, Gehakte pinda's, Meelwormen
Pimpelmees Pinda's, Vetproducten, Zadenmixen, Zonnebloemkernen, Zwarte zonnebloempitten
Vink Gehakte pinda's, Zadenmixen, Zonnebloemkernen
Putter Zonnebloemkernen, Nyjer zaad, Zwarte zonnebloempitten, Pinda's, Zadenmixen
Grote bonte Specht Pinda's, Vetproducten, Zonnebloemkernen, Zadenmixen, Levend voer
Koolmees Pinda's, Vetproducten, Zadenmixen, Zonnebloemkernen
Groenling Zwarte zonnebloempitten, Zonnebloemkernen, Zadenmixen, Vetproducten
Huismus Meelwormen (in broedseizoen), Zadenmixen, Zonnebloemkernen
Roodborst Meelwormen, Gehakte pinda's, Grondvoer, Zonnebloemkernen, Vetproducten
Winterkoning Meelwormen, Fijngehakte vetproducten, Wormen, Geraspte kaas

Hieronder vind u een kort overzicht met de populairste voedermixen voor uw tuinvogels.

Zadenmixen

Bekijk onze voedermixen

terug naar boven


Pinda's

Pinda's lijken zo simpel, maar er zit meer achter dan je denkt. Bij het voeren van pinda's zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Voer pinda's altijd uit een stevige pindasilo of korfje en nooit vanuit een netje. Hier kunnen vogels namelijk in blijven hangen met hun pootjes.
  • De openingen van het korfje moeten klein genoeg zijn zodat vogels enkel kleine stukjes pinda uit de korf kunnen halen. In te grote stukken kunnen met name kleine vogels in stikken.
  • Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe meer olie in een pinda, hoe nuttiger deze is voor een vogel.
  • Pinda's mogen geen Aflatoxine (gifstoffen) bevatten. Hier worden onze pinda's dan ook op getest.

De pinda's van Vivara worden regelmatig getest op gifstoffen en zijn altijd zo olierijk mogelijk. Sterker nog, onze pinda's zijn van origine voor menselijke consumptie geschikt! Deze pinda's worden vervolgens opgeslagen bij dierenvoer, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor mensen, maar ze smaken er voor vogels zeker niet minder om. De kwaliteit van Vivara pinda's is eenvoudig te testen; druk maar eens een pinda uit tussen een tissue. Op de tissue zal je zien hoeveel olie er in de pinda zit.

Onze pinda's zijn verkrijgbaar in twee varianten, een hele pinda of een gehakte pinda. Hele pinda's moeten altijd gevoerd worden in een speciale pindasilo, pindahuisje of pindakord. Gehakte pinda's kunnen ook gevoerd worden in een normale voedersilo.

Pinda's

terug naar boven


Vogelpindakaas

Op onze vogelpindakaas zijn we trots! De pindakaas hebben wij namelijk jaren geleden bedacht en dit product wordt dan ook nog steeds in onze eigen fabriek gemaakt. Daardoor weten we dat onze pindakaas van de hoogte kwaliteit is. Ook wordt hij ook aanbevolen door Vogelbescherming Nederland. Pindakaas is zeer voedzaam, heeft een hoog energiegehalte en is daarom erg populair bij onze gevleugelde vrienden. Pindakaas van Vivara bevat geen toegevoegd zout, omdat dit niet goed is voor de vogels. De pot kun je snel en eenvoudig in de houder doen. Nog een pluspunt: geen vuile handen!

Naast de Original pindakaas hebben we ook nog andere lekkere varianten. Bijvoorbeeld vogelpindakaas met meelwormen voor de nodige eiwitten of pindakaas gemixed met stukjes noot!

Pindakaas voor tuinvogels

terug naar boven


Vetblokken en pindacakes

Onze vetproducten bevatten gezonde oliën en vetten en zijn er in allerlei varianten. Van zaden, insecten en fruit tot gecombineerde varianten. Deze gepatenteerde vetproducten zijn gemaakt van vet en pindameel in onze eigen fabriek, zodat ze altijd de juiste samenstelling hebben. Ze worden gewaardeerd door alle vogels, maar vooral vinken, spechten en roodborstjes zijn er dol op. Pindacakes en vetblokken hebben in essentie hetzelfde soort recept, een mix van vet en pindameel met wat extra toevoegingen op basis van de variant cake of blok. Kortom, het zijn enorme energiebommen! In de koudere maanden weten vele vogels deze blokken en cakes te vinden omdat het een snelle energieboost is die ze nog hebben om koude dagen door te komen. Tijdens het broedseizoen weten vooral de ouders deze lekkernij te vinden, tijdens het broeden en zoeken naar voedsel geeft deze snack ze de nodige energie om door te gaan.

Vetblokken

Bekijk onze pindacakes

Bekijk onze vetblokken  

terug naar boven


Vetbollen

Mezenbollen, ook wel bekend als vetbollen, zijn bollen gemaakt van, je raadt het al, vet. Vet is namelijk een belangrijke voedingsstof voor vogels, met name in de winter. Daarnaast bevatten deze vetbollen nog andere voedzame stoffen die vogels nodig hebben. Zo zijn er ook vetbollen met zaden en pitten, maar ook met fruit of insecten. Hierdoor trekken verschillende bollen, vaak verschillende soorten mezen en andere vogels aan.

In de winter maken vogels dankbaar gebruik van vetbollen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Vogels hebben over het algemeen een lichaamstemperatuur van 40 graden en om deze temperatuur te behouden gebruiken zij wel 10% van hun vetreserves. In de lente en zomer worden vetbollen vooral gebruikt als aanvulling op het dagelijkse dieet. Zo zijn de vetbollen zeker tijdens het broedseizoen geliefd bij de ouders.

De vetbollen van Vivara zijn altijd zacht. Dat wil zeggen kneedbaar, terwijl ze toch nog hun vorm behouden. Op deze manier kunnen vogels ook in de winter nog makkelijk van de vetbol eten. Veel vetbollen die je kan kopen zijn tegenwoordig erg hard, waardoor het voor de vogels lastiger is om hiervan te eten. Ze moeten hierdoor het vet uit de bol hakken, niet fijn voor de vogels.

Onze vetbollen komen ook nooit in een netje! Netjes zijn, net als bij pinda's, namelijk gevaarlijk voor vogels. Het is niet voor niets dat ook Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt in België het gebruik van netjes afraadt. 

Vetbollen

Bekijk onze vetbollen

terug naar boven


Levend en gedroogd voer

Naast gezonde vetten hebben vogels ook eiwitten nodig. Dit is een belangrijke bouwsteen waar vooral tijdens het broedseizoen dringend behoefte aan is. Meelwormen en levend voer zijn duidelijk favorieten voor bijna alle kleine vogels, vooral bij roodborstjes. Ze zijn zo dol op meelwormen dat je ze zelfs kan leren om uit je hand te eten. Meelwormen bevatten ongeveer 50% eiwit en zijn een zeer goede voedselbron voor veel van de tuinvogels.

Levend voer is echt vers, het zit bomvol eiwitten, het past uitstekend binnen het natuurlijk dieet van vogels en ouders gebruiken het om hun jongen tijdens het broedseizoen mee te voeren. Als de temperatuur het toestaat (het moet namelijk niet te koud en niet te warm zijn) is het dus heel verstandig om levend voer te geven. Mocht het weer het toch niet toestaan dan zijn gedroogde wormen een uitstekend alternatief. Deze wormpjes kunnen het hele jaar lang gevoerd worden. Gewoon in een klein bakje of in een schaaltje met wat water zodat de wormpjes net wat echter lijken.

 

Levend voer

Bekijk onze levend en gedroogd voer

terug naar boven