Vogels voeren, wanneer voer je wat?

Wanneer kun je het beste vogels voeren? Het is een veelgestelde vraag. Het voeren van tuinvogels is een leuke, dankbare bezigheid en geeft je bovendien veel kijkplezier. Door de vogels te voorzien van geschikt voer, draag je een steentje bij aan het op peil houden van het teruglopende aantal van veel algemene vogelsoorten, zoals bijvoorbeeld de huismus. Dat kan het hele jaar. Er zijn nogal wat misverstanden over het voeren van de vogels in de lente en zomer, ofwel het jaarrond voeren. Zo wordt wel eens gesteld dat vogels afhankelijk worden van het bijvoeren of dat ze in het voorjaar en de zomer geen extra voer nodig hebben. Niets is echter minder waar. En dat hoef je niet alleen van ons aan te nemen, ook Vogelbescherming Nederland onderstreept het belang van het gehele jaar bijvoeren van vogels. Vogels teveel voer geven is gelukkig niet mogelijk, ze zijn namelijk slim genoeg om te stoppen met eten wanneer ze vol zitten.

Vogels voeren in de lente

In het voorjaar begint een drukke periode voor de vogels. Een partner zoeken, nestgelegenheid vinden, eieren leggen en jongen grootbrengen. Dit alles kost vogels veel tijd en energie.

Door de verstedelijking van het Nederlandse landschap is er in de natuur minder voer voor de vogels te vinden. Tuinen worden gemoderniseerd en hebben vaak een strakke vormgeving: dit resulteert in beperktere beplanting. Struiken die voor vogels van belang zijn, komen minder vaak voor. Daarnaast bieden de struiken pas vanaf de zomer bessen die rijp zijn. Ook insecten en larven zijn, mede door de veranderingen in de natuur, in mindere mate aanwezig. Kortom, minder voer voor vogels. Zij kunnen juist in de lente je steun gebruiken.

Bied vogels in deze periode vooral voersoorten aan die veel eiwitten bevatten. Vivara Premium Vitaalmix bevat gedroogde meelwormen en is rijk aan belangrijke bouwstoffen voor eieren en opgroeiende jongen. Boordevol eiwitten. Kijk dus vooral naar vogelvoer met insecten, hierin zitten de meeste eiwitten!

Vogelvoer voor de lente:

Vogels voeren in de zomer

In de zomer is eiwitrijk voedsel van levensbelang. Vogels krijgen dan het verenkleed dat ze tegen de winterse kou beschermt. Andere vogels maken zich op voor de trek naar het zuiden in de winter. Een extra voederplek in jouw tuin zullen vogels dan ook zeker niet overslaan.

Levende meelwormen hebben enorm veel eiwitten en vormen de perfecte aanvulling op het zomerse dieet van jouw tuinvogels. Maar ook producten met verwerkte meelwormen, zoals Vivara Hi-Energy Suprême of Vivara Delicatesse voor Roodborsten, zijn uitermate geschikt. Vergeet niet planten in je tuin te plaatsen die insecten aantrekken. De insecten zoals rupsen, larven en wormen zijn een bron van eiwitten voor tuinvogels. Maak je geen zorgen over het bijvoeren van vogels, ze stoppen namelijk wanneer ze vol zijn en zien het voer wat in de tuin hangt als toevoeging op hun dieet, geen vervanging.

Vogelvoer voor de zomer:

Vogels voeren in de herfst

Als het herfst is beginnen tuinvogels met het aanleggen van de reserves die hen in staat stelt aangesterkt de winter in gaan. Vetrijk voer neemt in de tijd dat de dagen korter en kouder worden,  gretig af. Vivara’s vetbollen bevatten de beste ingrediënten, waardoor ze enorm calorierijk zijn. Precies wat jouw tuinvogels nodig hebben. Bekijk hier al onze vetproducten. Maar dit is ook de perfecte tijd om besdragende planten in uw tuin te zetten, ideaal voer voor vogels. En als er in je tuin genoeg eten hangt, blijven deze vogels gedurende de winter jouw tuin bezoeken.

Vogelvoer voor de herfst:

Vogels voeren in de winter

Tuinvogels raken in koude winternachten soms wel 20% van hun lichaamsgewicht kwijt. Om zich warm te houden verbranden ze hun vet. De volgende dag moeten ze heel snel 20% aankomen om de komende nacht te kunnen overleven. Hoe meer calorieën het voer dat ze dan vinden heeft, hoe beter. Bijvoeren is dus zeer welkom. Hoe korter de dagen in de winter zijn, des te minder de vogels tijd hebben voer te vinden. Pindakaas voor tuinvogels en vetblokken hebben een bijzonder hoge caloriewaarde. Zo help je tuinvogels de koude winternachten overleven.

Vogelvoer voor de winter:

Meer weten?

Wil je meer weten over jaarrond voeren? Bekijk dan onderstaande interview met Koert Jan de Bruijn van het programma 'Wist je Dat?' en onze collega Henk, productexpert bij Vivara.

Zo zie je maar, vogels kunnen jouw hulp het hele jaar goed gebruiken. Op deze website vind je voor elke tijd van het jaar het geschikte voer voor jouw tuinvogels. Daarmee help je niet alleen de tuinbewoners mee, je geniet zelf ook van het mooie schouwspel.

Bekijk hier al ons vogelvoer