Over ons voer

Vogelvoer uit eigen productie

Ons voer

Onze filosofie is om vogelvoer te produceren en op de markt te brengen dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. Een product zonder afvalbestanddelen, een product dat u en uw vogels veel plezier biedt.

Het voeren van vogels is een leuke, dankbare bezigheid en geeft bovendien veel kijkplezier. Creëer daarom een voederplaats in uw tuin of op uw balkon, zodat u kunt genieten van een boeiend schouwspel. Door de vogels te voorzien van geschikt voer, draagt u een steentje bij aan het op peil houden van het teruglopende aantal van veel algemene vogelsoorten, zoals de huismus.

Bekijk ons vogelvoer  

Ontwikkeld in samenwerking met de Vogelbescherming

Iedere vogel heeft zo zijn eigen voorkeur. Hoe meer soorten voer u in de tuin heeft, hoe groter de diversiteit aan vogels en dus het kijkplezier voor u! Vivara heeft in samenwerking met Vogelbescherming Nederland meerdere soorten vogelvoer samengesteld. Al het voer bevat hoge voedingswaarden aan vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en vitaminen. Bij de ontwikkeling van het voer is rekening gehouden met de voedselbehoefte van de verschillende vogelsoorten. Alle soorten vogelvoer van Vivara worden continu aan controles onderworpen en zijn gegarandeerd van topkwaliteit. Kies uit meer dan twintig soorten en breng uw tuin tot leven!

Wanneer vogels voeren?

U kunt tuinvogels het hele jaar voeren. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat dit verantwoord en zelfs beter is. Klimaatveranderingen en verstedelijking hebben ervoor gezorgd dat het aanbod van, en de vraag naar voedsel steeds verder uit elkaar komen te liggen. Door jaarrond te voeren vergroot u de vitaliteit van de vogels. Hierdoor overleven meer vogels de winter, broeden er meer vogels in het voorjaar en zullen in het voorjaar meer jonge vogels het nest verlaten. Het voer moet hiervoor uiteraard wel de juiste kwaliteit hebben. Bovendien vullen vogels het voer dat ze van mensen krijgen aan met voer dat ze vinden in de natuur.

Het 3-stappen proces

  • Stap 1 Stap 1:
    Alle ingrediënten van onze producten zijn afkomstig uit kwaliteits-voorraden.
  • Stap 2 Stap 2:
    De zaden worden bij ons geleverd, schoongemaakt, verwerkt en gemengd.
  • Stap 3 Stap 3:
    De zaden(mixen) worden in ons magazijn verpakt, klaar voor verzending naar u.

Goede ingrediënten selecteren

De eerste stap in het productieproces is het selecteren van de juiste ingrediënten voor ons assortiment vogelvoer. De ingrediënten worden zorgvuldig gekozen en komen via de beste inkoopkanalen bij ons binnen. Zo zijn we er zeker van dat we werken met ruwe materialen van de hoogste kwaliteit. Onze pinda’s bijvoorbeeld hebben een oliepercentage dat 2% hoger ligt dan bij normale pinda’s. Ook onze zwarte zonnebloempitten zijn de meest olierijke op de markt – hoe hoger het oliegehalte, hoe meer voedingswaarde voor vogels. Ook zijn ze erg calorierijk en daarmee een perfecte energiebron. Onze zonnebloemkernen zijn van bakkerskwaliteit – vol goede voedingsstoffen en calorieën. Bij onze zadenmixen vermijden we onnodige opvulingrediënten zoals graszaden, linzen etc., omdat deze de vogels weinig voedingswaarden bieden.

Strenge kwaliteitscontroles

Onze norm met betrekking tot vogelvoer ligt erg hoog. Onze pinda’s ondergaan een streng testproces zodat we met zekerheid kunnen zeggen dat het niveau van aflatoxine "nihil-traceerbaar" is. Aflatoxine is een gifstof die geproduceerd wordt door een schimmel die kan ontstaan als pinda’s groeien, geoogst of getransporteerd worden tijdens warme of vochtige omstandigheden. Deze controle verzekert u ervan dat u met onze pinda’s het beste in huis haalt voor uw vogels. Ook onze zwarte zonnebloemkernen ondergaan een strenge controle zodat de zuiverheidsgraad op minimaal 99.5% komt te liggen.

Vivara probeert als producent van vogelvoer de opmars van ambrosia tegen te gaan. Het stuifmeel van deze, oorspronkelijk uit Noord-Amerika afkomstigde, plant veroorzaakt hooikoortsreacties en verlengt het hooikoortsseizoen wegens een latere bloeiperiode tot september en oktober. Vivara koopt voer in dat in gebieden is geproduceerd waar de plant niet voorkomt en test al haar zadenmixen op de aanwezigheid van zaden van ambrosia.

Al onze producten worden opgeslagen in magazijnen waar noten aanwezig zijn. Voor zover wij weten bevatten onze voedingsmiddelen geen genetisch gemodificeerde ingrediënten. Hoewel ons voedsel van premium kwaliteit is, is het niet geschikt voor menselijke consumptie.

Levend voer

Meelwormen en ander levend voer zijn een smakelijke, eiwitrijke voeding voor veel tuinvogels. Ze sluiten perfect aan bij de energie- en eiwitbehoefte van vogels. Tevens hebben meelwormen en ander levend voer veel overeenkomsten met het voedsel dat vogels in de natuur vinden. Niet voor niets dat we veel van onze voedermixen en vetproducten verrijken met levend voer. Bekijk hier al ons levend voer.

Bewaaradvies vogelvoer

Om de kwaliteit van het voer te waarborgen raden wij aan het voer, nadat de zak geopend is, niet langer dan 3 maanden te bewaren. Als u het voer op de juiste manier bewaart (droog en koel, beneden de 15 graden), bij voorkeur in een afgesloten kast of emmer, dan kunt u het voer langer bewaren (maar niet langer dan 6 maanden). Ideale plaatsen om het voer te bewaren zijn een tuinschuurtje of droge kelder. Voer dat niet opgegeten wordt, kunt u het beste na 10 dagen vervangen.

Levende meelwormen kunnen het beste bewaard worden in een goed afgesloten geperforeerde verpakking op een koele plek (5 tot 10°C). Bij lage temperatuur schakelen ze over in een soort ‘spaarstand’ en zijn ze inactief. Ze kunnen nu lange tijd zonder voedsel, maar hebben nog steeds behoefte aan zuurstof! Houdbaarheid circa 4 weken na aanschaf.

Meer advies nodig?

Benieuwd naar de voedselbehoefte van de vogels in uw tuin? Bekijk hier Wie wat eet

Wilt u meer weten over hoe, wat en waar u vogels het beste kunt voeren, neem contact op met onze klantenservice: 0478-517962.

Bekijk ons vogelvoer