Handige tips voor een bloemen- of kruidentuin

Wanneer je je tuin wilt inrichten is het belangrijk om te bepalen welke kant je op wilt gaan. Wil je een kleurrijke tuin vol bloeiende bloemen? Of ga je toch liever voor een functionele kruidentuin zodat je eten altijd heerlijk op smaak is? Elke tuin heeft zo zijn eigen functie en bij elke soort tuin moet je op bepaalde dingen opletten. Lees daarom deze handige tips om voorbereid aan de slag te gaan. Of vraag onze gratis catalogus aan en 

Bekijk onze vaste planten  Bestel het gratis magazine

Bloementuin

Voor een bloementuin is het belangrijk dat je weet welke planten je wilt gaan gebruiken en hoe groot deze worden. Je wilt namelijk niet dat al je planten in dezelfde maanden bloeien en je tuin opeens in augustus helemaal is uitgebloeid. Of dat je geïnvesteerd hebt in een prachtige bloementuin, maar de helft van je planten de winter niet overleven omdat het té koud is. Daarom hebben we een aantal factoren op een rij gezet om rekening mee te houden wanneer je met de inrichting van je bloementuin begint dit jaar.

  1. Thema: Kies voordat je begint met het selecteren van bloemen voor welk thema je wilt gaan. Hou je van een heerlijke bloemengeur in je tuin? Ga dan voor geparfumeerde bloemen. Wil je bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin? Plant dan een vlinderstruik (en hang een vlinderhuis of insectenhotel op). Werk vanuit je eigen voorkeuren om de keuze in planten makkelijker te maken.
  2. Kleur: Rangschik je je tuin op kleur? Ga je voor planten in je favoriete kleur? Of zet je juist alles lekker druk door elkaar? Bepaal zelf wat je mooi vindt en welke kleurencombinaties je aanspreken.
  3. Winterhard: Winterharde planten kunnen koudere temperaturen aan en zullen daarom de winter overleven. Wil je niet elk jaar een deel van je planten opnieuw hoeven aan te planten? Kijk dan naar winterharde planten.
  4. Hoogte: Elke plant heeft een bepaalde groeihoogte. Hou deze in je achterhoofd wanneer je verschillende planten achter elkaar plaatst. Plaats hogere planten altijd achterin zodat deze niet de spotlight van andere planten stelen.
  5. Zon, halfschaduw of schaduw: Plaats je een plant die bedoeld is voor de schaduw in de volle zon? Dat is vragen om moeilijkheden. Observeer goed welke delen van je tuin meer licht krijgen en welke minder en speel hierop in met je plantenkeuze.
  6. Bodemtype: Hetzelfde geldt voor bodemtype. Kies planten niet alleen omdat je deze mooi vindt, maar bedenk ook of deze geschikt zijn voor het type bodem in jouw tuin.
  7. Onderhoud: Vind je het leuk om geregeld bezig te zijn in de tuin? Of is je tuin er vooral om naar te kijken? Sommige struiken en planten groeien snel en hebben veel onderhoud nodig. Bedenk dus of je bereid bent deze tijd te investeren.
  8. Flora of fauna: Ga je alleen voor flora? Of wil je ook een levendige fauna in je tuin? Hang een nestkast of voederhuisje op om nog meer leven in je tuin te krijgen!

Kruidentuin

Wilde marjolein

 1. Zon, zon, zon: Veel van de meest verbouwde kruiden komen uit mediteraanse of subtropische gebieden en hebben daarom lekker veel zon nodig. Zorg dat de kruiden daarom de hele dag lang van zoveel mogelijk zonuren kunnen genieten.
 2. Water: Wil je een zo onderhoudsvrije kruidentuin? Verbouw dan kruiden die goed zonder water kunnen. Dit zijn voornamelijk kruiden zoals salie en bieslook. Andere kruiden zoals bieslook en munt zul je net iets vaker water moeten geven om er langer van te kunnen genieten.
 3. Winterhard: Wil je een aantal jaren van dezelfde plantjes kunnen genieten, zonder ze elk jaar in de winter naar een warmere plek te hoeven verplaatsen? Ga dan voor winterharde kruidenplantjes. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat kruiden met geharde steel, zoals rozemarijn, de winter makkelijk doorkomen, terwijl kruidenplanten met een zachte steel niet winterhard zijn. Een uitzondering hierop is bieslook, die de winter makkelijk doorkomt.
 4. Hoogte: Ondanks dat je in de supermarkt vaak kruidenplantjes in pot van 20 cm hoog kunt kopen, kunnen kruiden in de tuin makkelijk een stuk hoger groeien dan dit. Zo kan rozemarijn hoogtes van 2 meter bereiken. Vind je dit te hoog? Dan zul je de planten vaker moeten terugsnoeien.
 5. Weinig mest: Waar andere planten goed groeien door mest, doen kruiden dit ook. Alleen gaat dit bij kruiden ten koste van de
  smaak. Gebruik daarom zo min mogelijk mest om zoveel mogelijk smaak te behouden.

Combineer

Combineer functie met design. Veel kruiden hebben in hun bloeiperiode prachtige bloemen, waardoor je deze mooi kunt combineren in een bloementuin. Zo creëer je naast een kleurrijke tuin ook nog eens verschillende heerlijke kruiden. Plaats bieslook, wilde marjolein of gewone brunel tussen andere prachtig bloeiende planten, deze groeien namelijk mooie lila, roze en paarse bloemen. Ga je toch liever voor kruiden zoals munt, oregano en rozemarijn?Dan kan een bloeiende vlinderstruik in de buurt weer zorgen voor kleurrijke afwisseling.  Maar je kunt ook rozemarijn in je tuin verbouwen als een mooie, heerlijk geurende haag.  Zo kun je met een combinatie van kruiden en bloemen een schitterende, veelzijdige tuin indelen. Bepaal zelf het doel van je tuin en bepaal vanaf daar de koers!

Bekijk onze vaste planten  Bestel het gratis magazine