Tips voor een diervriendelijke tuin

Planten

Het is leuk om vogels, vlinders, libellen, hommels en misschien ook wel egels, vleermuizen en eekhoorns in de tuin te hebben. Het hele jaar door kunt u van alles doen om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor deze dieren. Het ophangen van nestkasten en vogels voeren zijn daar bekende voorbeelden van, maar het begint allemaal met de juiste beplanting.

De basis: vogel- en insectvriendelijke beplanting

Voor vogels, insecten en kleine zoogdieren zoals egels, eekhoorns en vleermuizen is het in de eerste plaats belangrijk dat de tuin hen beschutting biedt. Hierdoor voelen ze zich veilig en krijgen ze de mogelijkheid om te schuilen en nesten te bouwen. Daarnaast fungeert de tuin ook als bron van voedsel voor veel dieren. Dit alles vinden ze uiteraard niet in een tuin met alleen maar gras en stenen, maar wel in een tuin met een diversiteit aan begroeiing!

Het is zeer eenvoudig om in uw eigen tuin of balkon diervriendelijk te maken. Hierbij enkele punten die u als leidraad kunt gebruiken bij de aanleg:

 • Leg zo weinig mogelijk verharding aan, dieren heb hier nauwelijks iets aan.
 • Zorg binnen de beplanting voor variatie in hoogte, naast een gazon (laag) en één of meerdere bomen (hoog) is een middenlaag wenselijk, dit is het overgrote deel van de tuin en wordt gevormd door vaste planten, heesters en dergelijke. Daarnaast is water ook een belangrijk element in elke tuin.

  Tip: met (terras)potten kunt u ook hoogte brengen en met drinkschalen of waterbakken biedt u water voor tuindieren, hiermee kunt u al snel hele leuke resultaten bereiken in een kleine tuin of op een balkon.
 • Zorg tevens voor variatie in aantrekkelijkheid van de begroeiing, let daarbij op bloemkleur, bloeitijd, vrucht en vorm van de plant. Op die manier wordt de tuin het hele jaar rond fraai voor u en aantrekkelijk in voedselaanbod voor tuindieren.
 • Gebruik als afscheiding bij voorkeur een haag, hierin vinden vogels naast voedsel ook schuil- en broedplekken. Als u toch een schutting heeft staan kunt u deze laten begroeien met klimplanten.
 • Laat bij voorkeur een stukje van uw tuin verwilderen, hier scharrelen vogels en egels graag tussen om voedsel te zoeken. Ook insecten vinden hier schuilplekken.
 • Maak uw tuin niet te ‘netjes’, laat bijvoorbeeld afgevallen blad in de herfst juist liggen; dit vormt een natuurlijke bescherming van uw planten tegen de vorst, daarnaast levert dit organische stof of compost voor uw planten en ten derde vinden vogels, egels en andere tuindieren hier voedsel in.
 • Veel plantensoorten zijn te ver doorgekweekt en leveren daardoor te weinig voedsel op voor insecten. Vivara selecteert haar assortiment juist op aantrekkingskracht voor vlinders, hommels en bijen.
 • Meer informatie over de juiste beplanting per plantengroep vindt u op deze pagina. Hier vindt u een uitgebreide collectie van meer dan 250 soorten met daarbij handige tips, informatie over standplaats, verzorging, bloeitijden en nog veel meer. Daarnaast wordt er veel aandacht geschonken aan bloembezoekende insecten zoals vlinders en solitaire bijtjes, of welke vogels er profiteren van bessen, heesters of klimplanten.
 • De planten van Vivara worden direct vanaf het eigen veld naar u verzonden. De planten worden uitstekend verzorgd door plantendeskundigen en met zorg verzendklaar gemaakt in de juiste verpakking. Deze verpakking wordt afgestemd op plantsoort. Zodoende blijft de kwaliteit van de plant gewaarborgd.

bekijk al onze planten