Bereid je voor op het Grote Vogelweekend 2023!

De winter is een mooie periode om meer tijd door te brengen in de natuur. Ja, het is koud en soms een beetje oncomfortabel, maar het is daarbuiten nog steeds prachtig. Of je nu jong of oud bent, de natuur is goed voor iedereen! Frisse lucht, gretige dieren op zoek naar voedsel, er is genoeg te ontdekken, zelfs in de wintermaanden. Met de volgende tips transformeer je jouw tuin tot een tuinvogelparadijs en bereid je je optimaal voor op het Grote Vogelweekend 2023 van onze groene partner Natuurpunt.

Onze vogelkijktips

Voederplaats

1. Maak de voederplaats gereed

Er zijn 2 dingen die de vogels in onze tuin nodig hebben tijdens het koude seizoen: 1) Beschut onderdak 2) aanvullend voedsel vanwege de moeilijkere zoektocht naar voedsel. In de winter is er een tekort aan voedsel en beschutting voor onze gevleugelde vrienden. Elke vogelsoort heeft echter specifieke voorkeuren als het op voer aankomt. Je ontdekt het voer per vogel in onderstaande vogeloverzicht van de meest voorkomende vogels.

Vogelvoer kopen

De top 5 van meestgetelde vogels in 2022:

Samen vogels kijken

2. Samen vogels kijken

Of het nu met vrienden of familie is, vogels kijken is een heerlijke activiteit om samen te doen. Vooral kinderen kunnen op een speelse manier over de natuur leren. Om de belangstelling verder aan te wakkeren, kun je ook samen vogelvoederhuisjes of nestkastjes bouwen.

bouwpakketten
Verrekijkers

3. Gebruik hulpmiddelen

Is dat een huismus of een ringmus? Boeken, vogelkaarten of ons online vogeloverzicht helpen om waargenomen soorten duidelijk te identificeren en een verrekijker om de details in vorm en verenkleed nog beter waar te nemen. Onze Tringa verrekijkerserie is vooral gericht op beginners en levert scherpe beelden tegen een lage prijs.

verrekijkers bekijken
Vogelhuisjes

4. Nestkasten ophangen

Nestkastjes en vogelhuisjes helpen vogels het hele jaar door. Vooral als broedplaats in de lente en de zomer, maar ook als schuilplaats en bescherming in de winter. Dus zelfs buiten het broedseizoen kun je vogels in en uit de nestkast zien vliegen.

Vogelhuisjes bekijken

Veel plezier met vogels kijken!