Het grote vogelweekend 2022 resultaten

Vogel in winter

Het Grote Vogelweekend 2022 resultaten

Het vogelweekend zit erop en er zijn maar liefst 47.750 tellers die mee hebben gedaan en zijn er 777.168 vogels geteld in 25.093 tuinen. De top 3 is dezelfde als vorig jaar: huismus, koolmees en vink. Ontdek alle andere resultaten hieronder.

Meest getelde vogels van 2022

Ook dit jaar was Het Grote Vogelweekend een groot succes! Meer dan 47.750 mensen hebben in het weekend de tijd genomen om even mee te tellen. Wil je alle resultaten bekijken, kijk dan op de website van Natuurpunt (voorheen www.vogelweekend.be)  

Ontdek onze vogelkijktips

Voedersystemen

1. Maak de voederplek gereed

Vogels zijn waarschijnlijk het gemakkelijkst te observeren bij het vogelvoedersysteem en het vogelvoer in je tuin of op je balkon. Om een bijzonder groot aantal soorten te kunnen zien, kun je verschillende soorten voer, voederhuisjes en voedersystemen aanbieden - een voedersilo voor mezen en mussen en een voedertafel voor grondvoeders zoals merels en roodborstjes.

Wie eet wat
samen vogels kijken

2. Samen vogels kijken

Of het nu met vrienden of familie is, vogels kijken is een heerlijke activiteit om samen te doen. Vooral kinderen kunnen op een speelse manier over de natuur leren. Om de belangstelling verder aan te wakkeren, kun je ook samen vogelvoederhuisjes of nestkastjes bouwen.

Bouwpakketten bekijken
hulpmiddelen

3. Gebruik hulpmiddelen

Is dat een huismus of een ringmus? Boeken, vogelkaarten of ons online vogeloverzicht helpen om waargenomen soorten duidelijk te identificeren en een verrekijker om de details in vorm en verenkleed nog beter waar te nemen. Onze Tringa verrekijkerserie is vooral gericht op beginners en levert scherpe beelden tegen een lage prijs.

Bekijk verrekijkers
nestkasten

4. Nestkasten ophangen

Nestkastjes en vogelhuisjes helpen vogels het hele jaar door. Vooral als broedplaats in de lente en de zomer, maar ook als schuilplaats en bescherming in de winter. Dus zelfs buiten het broedseizoen kun je vogels in en uit de nestkast zien vliegen.

Vogelhuisjes bekijken

Handige producten