Merel Webcam

 

Vorig jaar kregen we de broedende merels pas laat in het broedseizoen te zien, dat zal dit jaar waarschijnlijk niet anders zijn. Het broedsel vanvorig jaar was wel erg goed, er zijn toen twee legsels geweest met meerdere jongen! Krijgen we dit jaar weer een mooi broedseizoen te zien?

4 juni:

De merel heeft op dit moment al 3 eieren gelegd, komen er meer bij?

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots of een bericht sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.

Volg Vivara ook op Facebook voor het laatste nieuws en updates over de webcams.

6 veelgestelde vragen over nestkastjes…

 1. Hoe lang gaat een nestkastje mee?

  Hoelang een nestkastje meegaat hangt af van het materiaal waar hij van gemaakt is en welke behandeling het heeft ondergaan. Op onze WoodStone nestkasten geven wij maar liefst 10 jaar garantie. Dit oerdegelijke materiaal bestaat uit houtbeton; een mengsel van houtvezel en beton. Naast het feit dat dit materiaal weerbestendig is, heeft het ook een isolerende werking. Hierdoor zijn er minder temperatuurschommelingen in de nestkast en dit verhoogt het broedresultaat.

  Al onze houten nestkasten worden gemaakt van ten minste 15 mm dik hout. Dit vormt de basis van de duurzaamheid. Vervolgens worden ze afgewerkt met een verf- of laklaag om zo weersinvloeden te beperken. Daarnaast hebben we een serie nestkasten met gebrand hout. Naast het decoratieve effect van deze thermische bewerking ontstaat er ook een chemische verandering in de structuur van het hout waardoor de duurzaamheid wordt verhoogd.

 2. Zijn nestkastjes over het algemeen geschikt voor alle vogels?

  Elke vogel heeft zijn voorkeur voor een bepaalde nestkast. De invliegopening is een bepalende factor. Er zijn ook vogels die de voorkeur geven aan een open of halfopen nestkast en sommige vogels zullen nooit voor een nestkast kiezen. 

 3. Moet ik een nestkastje regelmatig verschonen?

  Het ideale moment om een nestkast schoon te maken is direct na het uitvliegen van de jongen, voor de volgende broed. Als dat niet lukt kunt u het beste wachten tot het najaar, wanneer de eerste nachtvorst is geweest. U bent er dan namelijk zeker van dat het meeste ongedierte, dat achterblijft in de nestkast, niet meer actief is. Gebruik hiervoor biologisch afbreekbare middelen die niet schadelijk zijn voor vogels. Als u meer wilt weten over het schoonmaken van een nestkast lees dan ons artikel "Hoe maak je een nestkast schoon". Wilt u meer weten over onze biologisch afbreekbare en desinfecterende vloeistoef, klik dan hier.

 4. Zijn nestkastjes van Vivara gemaakt van duurzaam materiaal?

  Vivara streeft ernaar, waar mogelijk, FSC®-gecertificeerd hout in te kopen. Het Forest Stewardship Council is een internationale niet-gouvernementele organisatie, vertegenwoordigd in meer dan 50 landen, die verantwoord bosbeheer bevordert om te waarborgen dat de oogst van hout de biodiversiteit, productiviteit en ecologische processen van het bos handhaaft. Het FSC-label geeft aan welke van onze producten uitsluitend hout dat gecertificeerd is door het Forest Stewardship Council® bevatten. Het FSC-label is een betrouwbare schakel tussen verantwoorde productie en gebruik van hout, waardoor consumenten en bedrijven in staat zijn inkoopbeslissingen te nemen die voordelig zijn voor mens en milieu. 

 5. Maakt de kleur van een nestkastje uit voor vogels?

  Hoewel vogels kleuren herkennen maakt de kleur van de nestkast niet uit. Vogels geven echter de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijke broed- of schuilplaats. Dit doen ze om niet op te vallen voor roofdieren. Wilt u meer garantie voor de bewoning van uw nestkast, kies dan een nestkast met een natuurlijke kleur. Houd daarbij rekening met de omgeving waar u hem ophangt.

 6. Waar moet ik op letten bij het ophangen van een nestkastje?

  Vogels zijn erg kieskeurig en nestelen alleen op de allerbeste plekjes. De plek waar u de nestkast ophangt, is dus van groot belang. Wij hebben voor u 10 tips op een rijtje gezet. Neem die mee bij het ophangen van een nestkast en u heeft de meeste kans dat de nestkast wordt bewoond. U kunt de 10 tips hier bekijken.