Wat te doen met jonge vogels op de grond?

In de lente en het begin van de zomer zijn de vogels er maar druk mee. Ze vliegen af en aan van hun nest om hun kuikens te voeden. Het is indrukwekkend om te zien! Helemaal wanneer de kuikens oud genoeg zijn om uit te vliegen en stuk voor stuk de sprong naar volwassenheid maken. Maar soms zitten de jonge vogels daarna een aantal dagen verstopt in de struiken rondom het nest. Vaak zien ze er kwetsbaar uit en denkt men dat de ouders ze daar achter hebben gelaten, maar dit is vaak niet het geval! Maar wat moet u doen wanneer u een kuikentje buiten het nest vindt?

De ouders zijn waarschijnlijk in de buurt

Vaak lijkt het alsof een vogeltje alleen is achtergelaten door de ouders, maar vaak zijn de ouders toch in de buurt en verzorgen ze het kuiken nog steeds totdat deze kan vliegen. De jongen zijn dan in het stadium van 'uitvlieger'. Terwijl ze op de grond de omgeving voorzichtig verkennen, houden de ouders ze in de gaten en voeren ze de jongen wanneer de omgeving veilig lijkt.

Laat jonge vogels zitten

Dit kan moeilijk voelen, omdat zo een kuikentje er zwak en weerloos uitziet, maar voor vogels  is dit de eerste les in overleven. Dit is een belangrijke les in het leven van jonge kuikens en bemoeienis van mensen kan zowel de kuikens als de ouders veel stress bezorgen, wat een lagere kans op overleving tot gevolg heeft. Mocht u zich toch zorgen maken om loslopende katten of honden in de buurt, dan kunt u ervoor kiezen om de vogel op een hoger gelegen tak neer te zetten.

Wanneer kunt u wel iets doen?

Er zijn verschillende gelegenheden wanneer u toch in kunt grijpen. Ziet u dat het kuiken gewond is of zó jong is dat de ogen nog dicht zitten? Dan kunt u het beste zo snel mogelijk de dierenambulance bellen.

Fabel

Vaak wordt beweerd dat vogels het kuiken niet meer opvoeden wanneer deze door mensen aangeraakt is. Dit is niet waar. Vogels hebben over het algemeen geen sterk ontwikkeld reukvermogen en maken zich niet druk wanneer u een kuiken hebt aangeraakt. Wel raken de ouders en het kuiken in de stress wanneer u te dichtbij komt, doe dit dus alleen wanneer u denkt dat er direct gevaar voor het kuiken is.

Zorg voor voldoende voer voor de ouders

Het verzorgen van kuikens is een drukke periode voor vogels, die ze veel energie kost. Ze kunnen daarom energierijk voer goed gebruiken, zorg er daarom voor dat er voldoende energierijke zadenmixen en voldoende drinkgelegenheid beschikbaar is! Ook kunt u voor de jonge kuikens zadenmixen aanbieden, biedt dan bij voorkeur een van de volgende zaden(mixen) of pinda's aan:

Jonge vogels