Tips voor een tuin vol fruit

Fruit uit eigen tuin, wie wil dat nou niet? Heerlijke aardbeien, frambozen en bramen om van te snoepen of om te gebruiken in de lekkerste gerechten. Het lijkt misschien een grote opgave, maar niks is minder waar. Met onze tips kunt u binnen de kortste keren genieten van fruit uit eigen tuin!

Bekijk onze fruitplanten  

Tip 1: Plant in het voorjaar of najaar

Het najaar is de beste tijd om fruit te planten. Als u fruitstruiken in de herfst plant, is de kans groot dat ze voor de winter al goed geworteld zijn. Maar als u liever in het voorjaar plant is dat ook heel goed mogelijk. Heeft u een droge grond, dan kunt u in april al beginnen met planten. Op natte grond kunt u beter wachten tot mei.

Tip 2: Kies een redelijk zonnige plek

Fruit is dol op zon. Zonlicht stimuleert namelijk de aanmaak van suikers. Dus hoe meer zon uw fruitplanten krijgen, hoe lekkerder het fruit zal zijn. Daarnaast is zonlicht ook erg belangrijk voor het vormen van knoppen, een proces dat in de herfst plaatsvindt. Idealiter staat een fruitplant in de volle zon maar ook bij half schaduw doen ze het goed. Kies voor een plek die minstens de helft van de dag in de zon staat, en dan het liefst de middag- en avondzon. Ook in de herfst als de zon iets lager staat.

Tip 3: Houd rekening met uw grond

De meeste tuinen zijn geschikt voor fruitplanten maar u moet wel rekening houden met de soort grond die u heeft. Zandgrond is het meest geschikt. U kunt de grond het beste een aantal weken voor het planten voorbereiden met compost en potgrond, zodat er genoeg voeding in zit en het water beter wordt vastgehouden.

Tuiniert u op kleigrond, voeg dan naast compost ook tuinturf toe aan uw grond. Pas er wel op dat er geen water blijft staan, fruitplanten hebben namelijk een hekel aan natte voeten. Mocht uw grond te nat zijn, plant uw fruit dan op een heuveltje.

Tip 4: Geniet meer door variatie van fruitsoorten

Een van de leukste dingen aan een fruittuin is de voorpret van het uitzoeken van de fruitplanten. U kunt het beste kiezen voor verschillende soorten zodat u constant iets te plukken heeft. Rode en witte bessen zijn vrij gemakkelijk en deze kunt u aanvullen met zwarte en blauwe bessen. Hierdoor bent u al gegarandeerd van een zomer vol fruit. We hebben voor u per fruitplant aangegeven wanneer de oogsttijd is, zodat u nooit zonder fruit hoeft komen te zitten.

Frambozen zijn ook makkelijk en erg lekker. Als u hierbij voor de herfstframboos kiest, heeft u ook na de zomer nog lekker fruit in de tuin. Daarnaast is de herfstframboos makkelijker te onderhouden dan de zomerframboos.

Moeite met kiezen? Bekijk onderaan deze pagina ons ruime aanbod van fruitplanten, inclusief uitgebreide informatie over pluktijden, onderhoud en standplaats.

Tip 5: Geef voldoende water

Droogte is tijdens het oogstseizoen funest. Veel vruchten bestaan voor het grootste deel uit water, dus met te weinig vocht zal de opbrengst minimaal zijn. Mocht het erg droog zijn, geef de fruitplanten dan water bij.

U kunt het beste in een keer veel geven in tegenstelling tot elke dag een beetje. Hierdoor worden je fruitplanten sterker en kunnen ze het beter hebben als je het een keer vergeet.

Bekijk onze fruitplanten