Levend voer voor tuinvogels

In de koude wintermaanden begrijpen we allemaal dat de vogels onze hulp in de vorm van aanvullende voeding kunnen gebruiken om de kou te trotseren. Maar juist in het voorjaar en in de zomermaanden kunnen tuinvogels uw hulp ook gebruiken! Het aanbod in de natuur is weliswaar redelijk, maar de behoefte van de vogels naar kwalitatief goed voer is in deze periode enorm.

In de natuur zijn zaden van graangewassen of oliehoudende zaden nog lang niet rijp en ook vruchten zoals bessen zijn er natuurlijk nog niet. En de vogels verbruiken juist nu zeer veel energie. Met een hartslag die wel tien keer hoger ligt dan bij de mens, hebben ze behoefte aan zeer energierijke voeding voor het bouwen van nestjes, het leggen van eieren en de hele dag bezig zijn om voeding voor de jongen te verzamelen. De activiteit van de ouderparen is honderden malen hoger dan wanneer zij in de wintermaanden in de ‘spaarstand’ op een tak de tijd doorbrengen.

Voor het voeren van de jongen zijn de vogels naast energierijk voer (vetrijk) ook op zoek naar eiwitrijk voer dat goed te verteren is zoals wormen en rupsen. In de natuur zijn de vogels erg afhankelijk van de rupsenpiek. U kunt het succes van de broedsels verhogen wanneer u geschikt levend voer aan de vogels aanbiedt. U zult zien dat de vogels dit hoogwaardige voer niet alleen zelf eten maar juist ook graag meenemen om de hongerige kelen van de jongen te vullen.

Levend voer is extreem favoriet bij onder andere roodborstjes en winterkoninkjes. Dat gaat zelfs zo ver dat na enige herhaling roodborstjes meelwormen uit uw hand komen eten. Naast de roodborst en de winterkoning eten vrijwel alle vogels graag levend voer.

  • Advanced paalsysteem
  • Advanced paalsysteem

Meelwormen

Meelwormen bestaat voor de helft uit eiwit. Eiwitten zijn de bouwstenen voor de organen, spieren, bloedcellen en veren van vogels. Zonder goed verteerbare eiwitten kunnen de jongen niet groeien. Het is juist daarom dat vogels zo graag meelwormen eten. Levende meelwormen zijn het hele jaar door aan vogels te verstrekken. Juist in het voorjaar en de zomer zal het extra gewaardeerd worden omdat de ouderparen dit voer, in tegenstelling tot zadenmengsels, ook aan de jongen kunnen voeren.

Als u het niet ziet zitten om levende wormen te voeren, zijn er ook gedroogde alternatieven waarbij het gekrioel u bespaard blijft. Vivara biedt naast levende meelwormen conventioneel gedroogde en gevriesdroogde meelwormen. Bij de vriesdroogtechniek zijn alle voedingsstoffen perfect bewaard gebleven. Wanneer u deze gevriesdroogde wormen een beetje laat weken in lauw water lijken het net weer levende en worden ze zeer graag gegeten. U kunt ze uiteraard ook droog aanbieden.

Buffalowormen en minimeelwormen

Buffalowormen zijn meer dan helft kleiner dan meelwormen, ongeveer 1 cm lang. Ze zijn erg populair bij de kleine vogels zoals de winterkoning en pimpelmees. Ook minimeelwormen zijn een kleiner alternatief voor de gewone meelwormen. Vivara biedt zowel buffalowormen als minimeelwormen aan als ideaal vogelvoer voor kleine tuinvogels.

Wasmotten

Meelwormen hebben een hard pantserhuidje dat bestaat uit de stof chitine. Dit harde huidje is moeilijker te verteren dan de zachte binnenkant. Meelwormen zijn eigenlijk de larven van de kever en gedurende hun levenscyclus vervellen ze een aantal keren. Als een meelworm aan het vervellen is, is deze spierwit. Het valt op dat vogels altijd een voorkeur hebben voor deze zachte witte meelwormen. Instinctief weten ze dat de zachte worm zonder chitine-pantser nóg beter te verteren is. Een alternatief zacht wormpje zijn wasmotten. Dit zijn de larven van de nachtvlinder. Deze zijn zeer zacht en hebben geen pantser. Ze zijn wat duurder dan meelwormen, maar behoren tot het lievelingsmenu van elke vogel. Ook wasmotten zijn zeer eiwitrijk wat ze zeer geschikt maakt als vogelvoer in het voorjaar. Ons aanbod wasmotten is helaas niet het hele jaar door beschikbaar.

Regenwormen

De regenworm kennen we allemaal. Vivara heeft twee groottes beschikbaar in haar assortiment. Regenwormen worden voornamelijk gegeten door merels en lijsters maar ook roodborstjes en zelfs egels eten graag regenwormen. Merels, lijsters en roodborstjes zijn lijsterachtigen die in hun vochtbehoefte graag voorzien door eten van vochtrijke insecten zoals regenwormen. Biedt regenwormen aan in speciale gladde bakjes. Natuurlijker dan dit kunt u de vogels niet verzorgen! Ons aanbod regenwormen is helaas niet het hele jaar door beschikbaar.

Bekijk ons levend voer