Eekhoorn

Eekhoorn

De eekhoorn (Sciurus vulgaris) is te herkennen aan zijn rode of donkerbruine vacht en pluimstaart. De buik heeft een witte vacht en de ogen zijn groot. De wintervacht is donkerder en grijzer dan de zomervacht. De oren hebben pluimpjes. De 4 tenen aan de voorpoten en de 5 tenen aan de achterpoten hebben scherpe nagels. Eekhoorns zijn vooral in de vroege ochtend en de namiddag actief. Ze kunnen goed springen en klimmen en bewegen zeer behendig tussen bomen en takken. De staart dient als evenwichtsorgaan.

Bekijk al onze eekhoornproducten

Grootte
40 tot 64 cm met staart. Mannetjes en vrouwtjes zijn even groot.

Gewicht
tot 400 gram

Habitat
Eekhoorns komen voor in loofbos, naaldbos of gemengd bos maar ook in tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Hun voorkeur gaat uit naar ouder bos (naaldbomen ouder dan 20 jaar en loofbomen ouder dan 40-80 jaar) omdat daar meer voedsel en nestgel

Nest
Hun nesten hebben een doorsnede van 30 tot 50 cm. Deze nesten maken ze in boomkronen en worden gemaakt van twijgen van zowel van loof- als naaldhout. Van binnen zijn de nesten bekleed met zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Ze gebruiken ook door de mens vervaardigde nestkasten als nestplaats. Naast één hoofdnest gebruiken eekhoorns ook vijf tot zes kleinere 'reservenesten' voor het slapen, schuilen en kramen. En de draagtijd bedraagt 46 dagen.

Jongen
1 tot 6 jongen

Voedsel
Eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels.

Karakteristieke kenmerken
Eekhoorns leven solitair en hebben een eigen leefgebied waarbinnen voedsel wordt gezocht. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen, paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. Eekhoorns kunnen een bron van ergenis zijn wanneer ze voedersilo's kapotmaken. Een handige oplossing daarvoor is het ophangen van een speciaal eekhoornvoederhuis. Vogels kunnen hier niet bij. Gedurende de zomer en herfst zijn ze het meest actief, ze leggen dan voedselvoorraden aan. Niet voor de winterslaap, want dat kennen eekhoorns niet. Ze zijn 's winters alleen minder actief. Niet dat ze dol zijn op de zomer, de eekhoorn heeft een hekel aan de zon. Als hij toch in de zon moet zitten gebruikt hij zijn staart als parasol. Doordat ze vaak de plek vergeten waar ze hun voorraad hebben verstopt, dragen ze bij aan de verspreiding van boomzaden in het bos.

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies