zeearend webcam blog

drie van de vier kuikens overleden- 22 mei 2018

Op 18 en 19 mei zijn drie van de vier havik kuikens helaas overleden. De kuikens werden buiten de nestkom gevoerd, hierdoor is het de kuikens helaas niet meer gelukt om terug te keren in de nestkom. Ze zijn onderkoeld geraakt en hierdoor overleden. Hetzelfde leek te gaan gebeuren met het vierde kuikentje. Urenlang werd het kuikentje alleen gelaten door de moeder, maar ze is teruggekeerd en 's avonds zat het kuikentje weer lekker warm onder de moeder.

 


 

Alle eieren zijn uitgekomen!- 14 mei 2018

Op 11 mei zijn 3 eieren van de havik uitgekomen. Dat de eieren zo snel achter elkaar uitgekomen zijn is redelijk uniek, de tijd tussen het uitkomen van de verschillende eieren is meestal een stuk langer. Het vierde ei kwam vanochtend rond kwart voor 9 uit. Hierdoor is het vierde kuiken een stuk jonger dan zijn broertjes en/of zusjes. 

 


 

Eerste kuiken bij de zeearend- 14 mei 2018

Bij de zeearend zijn er eieren uitgekomen. Het is helaas moeilijk te zien of er één of twee eieren uitgekomen zijn. Nu de zeearenden niet voor de webcam broeden en het nest goed verstopt zit is het lastig om te zien hoeveel eieren er uitgekomen zijn.

 


 

Wanneer komt het eerste ei uit?- 8 mei 2018

Waarschijnlijk zal het eerste ei snel uitkomen bij de Havik. De gemiddelde broedtijd voor een ei is 35 tot 38 dagen. De havik is op dit moment 36 dagen aan het broeden, dus het eerste ei kan ieder moment uitkomen.

 


 

Rust bij het nest - 30 april 2018

Het is de laatste tijd veel rustiger bij het nest van de Havik. De zeearend lijkt niet meer op bezoek te komen en de havik is rustig aan het broeden. Ze steekt regelmatig haar kop tussen haar veren, hiermee laat ze zien dat ze zich veilig voelt. Deze rust geeft een grotere kans op een goed broedresultaat!

 


 

Een derde en vierde ei! - 10 april 2018

De havik heeft op 5 april rond 21:00 haar derde ei gelegd. Op 8 april rond 21:30 is er ook nog een vierde ei gelegd. Zouden er nog meer eieren bij komen?

 


 

Havik legt twee Eieren - 3 april 2018

Afgelopen weekend zijn de havikken ijverig bezig geweest op het nest. Er zijn dan ook twee eieren gelegd door de havik. Op 31 maart rond 8:20 is het eerste ei gelegd. Het tweede ei volgde op 3 april, rond 8:45 is deze gelegd. De zeearenden bevinden zich nog steeds rond het nest maar de haviken houden ze goed op afstand.

 


 

Uit beeld - 28 maart 2018

Het lijkt erop dat de zeearend een ander nest dan het cameranest heeft verkozen. Sinds afgelopen zaterdag zit het vrouwtje diep op dit nest. Ze nam slechts een korte pauze van 10 minuten om even het nest te verlaten en de vleugels te strekken. Het is dus duidelijk; dit is geen proefzitten, maar ze heeft het tweede nest uitgekozen om te broeden. Het is vrijwel zeker dat er een ei is gelegd door de zeearend en als dit zo is dan heeft dit paartje voor het tweede opeenvolgende jaar succes. Nu moeten we nog afwachten hoeveel eieren ze leggen. Meestal ligt dit tussen de 1 en 3 eieren, met een leginterval van 2 tot 4 dagen. Jammer dat we dit nu niet van dichtbij kunnen aanschouwen.   

 


 

Nieuw! De zeearend! - 5 maart 2018

Een nieuwe webcam gaat ons dit seizoen hopelijk een kijkje bieden in het nest van de zeearend! De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel ('vliegende deur') van waterrijke gebieden. Hij leeft van vis, watervogels en ook van aas, vooral als er ijs ligt. De zeearend was lange tijd een zeldzame wintergast, maar is toegenomen in aantal en broedt tegenwoordig ook in Nederland (vijf paar in 2014). 

De zeearend heeft brede, gevingerde vleugels, een ver uitstekende kop en een korte, wigvormige staart. Volwassen vogels hebben een witte staart, lichte kop en gele snavel. Juveniele vogels zijn donkerbruin met lichte vlekken op lichaam, een smalle lichte baan op de ondervleugels en een grotendeels donkere snavel. De vleugels worden recht gehouden en niet in een V zoals bij de steenarend, buizerd, en bruine kiekendief doen.

De zeearend bouwt in de kruin van een boom een zeer groot nest dat vaak jarenlang gebruikt wordt. In boomloze gebieden bouwt hij zijn nest ook op de grond. De zeearend broedt van januari tot in mei. Een gemiddeld legsel bestaat meestal uit 2 eieren. Broedduur per ei is 38 dagen  Jongen zijn vliegvlug na 70 tot 90 dagen en worden nog zeker een maand gevoerd. (Bron: Vogelbescherming Nederland)

 

Terug naar de zeearend webcam