zeearend webcam blog

Een derde en vierde ei! - 10 april 2018

De havik heeft op 5 april rond 21:00 haar derde ei gelegd. Op 8 april rond 21:30 is er ook nog een vierde ei gelegd. Zouden er nog meer eieren bij komen?

 


 

Havik legt twee Eieren - 3 april 2018

Afgelopen weekend zijn de havikken ijverig bezig geweest op het nest. Er zijn dan ook twee eieren gelegd door de havik. Op 31 maart rond 8:20 is het eerste ei gelegd. Het tweede ei volgde op 3 april, rond 8:45 is deze gelegd. De zeearenden bevinden zich nog steeds rond het nest maar de haviken houden ze goed op afstand.

 


 

Uit beeld - 28 maart 2018

Het lijkt erop dat de zeearend een ander nest dan het cameranest heeft verkozen. Sinds afgelopen zaterdag zit het vrouwtje diep op dit nest. Ze nam slechts een korte pauze van 10 minuten om even het nest te verlaten en de vleugels te strekken. Het is dus duidelijk; dit is geen proefzitten, maar ze heeft het tweede nest uitgekozen om te broeden. Het is vrijwel zeker dat er een ei is gelegd door de zeearend en als dit zo is dan heeft dit paartje voor het tweede opeenvolgende jaar succes. Nu moeten we nog afwachten hoeveel eieren ze leggen. Meestal ligt dit tussen de 1 en 3 eieren, met een leginterval van 2 tot 4 dagen. Jammer dat we dit nu niet van dichtbij kunnen aanschouwen.   

 


 

Nieuw! De zeearend! - 5 maart 2018

Een nieuwe webcam gaat ons dit seizoen hopelijk een kijkje bieden in het nest van de zeearend! De zeearend is een imposante, zeer grote roofvogel ('vliegende deur') van waterrijke gebieden. Hij leeft van vis, watervogels en ook van aas, vooral als er ijs ligt. De zeearend was lange tijd een zeldzame wintergast, maar is toegenomen in aantal en broedt tegenwoordig ook in Nederland (vijf paar in 2014). 

De zeearend heeft brede, gevingerde vleugels, een ver uitstekende kop en een korte, wigvormige staart. Volwassen vogels hebben een witte staart, lichte kop en gele snavel. Juveniele vogels zijn donkerbruin met lichte vlekken op lichaam, een smalle lichte baan op de ondervleugels en een grotendeels donkere snavel. De vleugels worden recht gehouden en niet in een V zoals bij de steenarend, buizerd, en bruine kiekendief doen.

De zeearend bouwt in de kruin van een boom een zeer groot nest dat vaak jarenlang gebruikt wordt. In boomloze gebieden bouwt hij zijn nest ook op de grond. De zeearend broedt van januari tot in mei. Een gemiddeld legsel bestaat meestal uit 2 eieren. Broedduur per ei is 38 dagen  Jongen zijn vliegvlug na 70 tot 90 dagen en worden nog zeker een maand gevoerd. (Bron: Vogelbescherming Nederland)

 

Terug naar de zeearend webcam