Steenuil webcam blog

Winterswijkse kuikens worden geringd - 5 juni 2018

Zaterdag worden de kleine uiltjes uit winterswijk geringd. Ook worden de vleugels gemeten en worden de uiltjes gewogen. Dit wordt gedaan om de groeiontwikkeling en de conditie te bepalen. Komende zondag zijn de uiltjes 30 dagen oud. Rond deze dag zullen ze voor de eerste keer de nestkast uit gaan.

 


 

Aanval in Winterwijk - 5 juni 2018

Vrouw steenuil is op 3 juni aangevallen door twee gaaien. Ze wordt een aantal keer geraakt door de gaaien waarbij ze zelfs van de tak afvalt. Vervolgens vlugt ze snel de nestkast in. Ze lijkt er niets aan over gehouden te hebben.

 


 

Nog 2 eieren erbij in Dongen - 22 mei 2018

Op 19 mei om 8:50 legde het vrouwtje in Dongen het tweede ei. Dit is 51 uur en 9 minuten na het eerste ei. 22 mei om 3 uur is het derde ei gelegd. Zal er ook nog een vierde ei gelegd worden?

 


 

Kuikens in Winterwijk gewogen - 22 mei 2018

In de avond van 18 mei zijn de kuikens in Winterswijk gewogen

- kuiken 1: 55.1 gram

- kuiken 2: 53.8 gram

- kuiken 3:  47.1 gram  

- kuiken 4: 34.5 gram

Het streefgewicht van de kuikens op dag 7 is  58,9 gram. Kuiken 3 is dus een beetje aan de magere kant en ook het 4de kuiken mag wat meer gaan eten. Het vierde kuikentje is wel een dag jonger als de andere kuikens.

 


 

Een nieuw begin in Dongen - 17 mei 2018

De steenuilen in Dongen zijn het opnieuw aan het proberen, ze zijn begonnen aan een tweede legsel. Vanochtend rond 05:40 heeft het vrouwtje haar eerste ei gelegd. Er waren al hints dat dit zou gebeuren, zo werd er de laatste tijd gepaard en was het mannetje de nestkast aan het inspecteren voor een goede plek voor het nest. Toch hadden wij niet verwacht dat er nu nog aan een nieuw legsel begonnen zou worden.

 


 

Vier kuikens in Winterswijk - 14 mei 2018

In winterwijk zijn alle vier de eieren uitgekomen. Het eerste ei is op 11 mei om 00:05 uitgekomen. Het tweede kuiken volgde snel, deze is uitgekomen op 11 mei om  04:02.  Dezelfde nacht kwam ook nog het derde ei uit. Om 05:47 kroop het derde kuikentje uit het ei. Het vierde ei kwam een dag later uit. 12 mei om 02:43 is het vierde kuiken voor het eerst te zien op de webcam.

 


 

Onrust in Winterswijk - 8 mei 2018

Afgelopen weekend is er een hoop gebeurd in Winterswijk. Op zaterdag ochtend gaat de mannetjes steenuil weg en hij blijft ook voor langere tijd weg, Zaterdagavond is er wel een uil te zien geweest bij het nest maar het is niet duidelijk of dat het mannetje was. Er is geen contact met het vrouwtje. Op de zondag komt het mannetje enkele keren naar de nestkast zonder prooi. Hij houdt zijn rechteroog dichtgeknepen en ziet er niet fit uit. Doordat er geen prooien gebracht worden moet het vrouwtje het broeden enkele keren onderbreken om zelf op zoek te gaan naar eten. Maandag om 18:00 uur heeft de man voor het eerst weer een prooi naar de nestkast gebracht. Wij hopen dat de man voldoende is opgeknapt om prooien te blijven brengen.

 


 

Nog steeds aan het broeden - 3 mei 2018

Het vrouwtje in Dongen zit nog steeds in broedhouding op het nest. Dit is erg opvallend gedrag nu er geen eieren meer in het nest liggen. Ze verliet de kast wel wat vaker dan gebruikelijk. Maar wanneer ze terug is in de kast gaat ze toch weer in de broedhouding zitten. De exacte reden hiervoor blijft onduidelijk.

 


 

Het ei is verdwenen - 1 mei 2018

Het laatste ei is uit de nestkast in Dongen verdwenen. 30 april om 1:13 was het ei nog te zien, om 2:28 was deze verdwenen. Het ei bleek aan de buik van de steenuil te hangen toen ze het nest verliet. Het ei is tijdens dit uitstapje waarschijnlijk gevallen. De meest waarschijnlijke verklaring  is dat het ei kapot gegaan is, waardoor er een vloeibaar mengsel van eiwit en dooier uit het ei kwam. Dit mengsel plakte aan de steenuil waardoor ze het ei onbedoeld mee naar buiten heeft genomen. Wat wel opmerkelijk is, is dat de steenuil nog steeds in de broedhouding in het nest zit.

 


 

Waarschijnlijk geen kuiken in Dongen - 30 april 2018

Waarschijnlijk zal het ei in Dongen niet meer uitkomen. Het vrouwtje zit al dagen langer te broeden dan gebruikelijk is. En ook de ongebruikelijke gebeurtenissen zoals het laat leggen van het tweede ei en het opeten van een ei versterkt het gevoel dat het niet gaat lukken in Dongen dit jaar. Wat er precies mis is met het ei is niet duidelijk. De vraag is nu hoelang de uil nog blijft broeden totdat ze de hoop op geeft. Uit nesten waarbij geen enkel ei uitgekomen is, is gebleken dat sommige steenuilen wel tot 40 dagen blijven broeden totdat ze de hoop opgeven. Vorig jaar is er zelfs een geval gezien waarbij het vrouwtje meer dan 50 dagen heeft gebroed.

 


 

Een vierde ei in Winterwijk! - 18 april 2018

Zoals wij gister al verwacht hadden is er op 17 april inderdaad een vierde ei gelegd. Waarschijnlijk is het ei rond 22:45 gelegd. Om 23:05 was het vierde ei voor het eerst te zien op de webcam.

 


 

Een tweede en derde ei in Winterwijk! - 17 april 2018

Afgelopen dagen heeft de vrouwtjes bosuil in winterswijk nog twee eieren gelegd. Het tweede ei is gelegd op vrijdag 13 april rond 12 uur. Het derde ei volgde op 15 april om 13:30.  Een gemiddeld nest van de steenuil bevat 4 eieren, zal er vandaag nog een ei gelegd worden?

 


 

Het eerste ei in Winterwijk! - 11 april 2018

Vanochtend is ook in Winterswijk het eerste ei gelegd.  De vermoedens dat er snel een ei zou worden gelegd waren dus juist. Het ei is rond 9:05 gelegd.

 


 

Binnenkort eieren in Winterswijk? - 10 april 2018

Het lijkt er op dat er binnenkort ook eieren gelegd gaan worden in de Nestkast in Winterswijk. Afgelopen maandag hebben de steenuilen een aantal keer gepaard. Ook lijkt het er op dat de vrouwtjes steenuil een plek in de nestkast aan het klaarmaken is waar ze kan gaan broeden. Hoe lang zal het duren totdat er ook in Winterswijk een ei gelegd wordt?

 


 

Een ei minder - 10 april 2018

In de ochtend van 6 april heeft het steenuil vrouwtje een van de eieren opgegeten. De reden hiervan is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat het een erg licht of een leeg ei betrof, maar meestal blijven deze lichte eieren liggen nadat de andere jonge vogels uitvliegen. Een andere reden zou kunnen zijn dat het vrouwtje zo veel honger had, dat ze niet meer kon wachten op een nieuwe prooi. Ook dit lijkt onwaarschijnlijk. Vrouwtjes bosuil wordt toch regelmatig gevoerd. We zullen het nooit met zekerheid te weten komen.

 


 

Een laat tweede ei - 4 april 2018

5 dagen nadat het eerste ei gelegd is, is er een tweede ei gelegd door de steenuil. Het tweede ei heeft 122 uur op zich laten wachten en is in de avond van 28 maart gelegd. De gemiddelde tijd tussen het leggen van twee eieren is zo'n 54 uur tot 68 uur. Het tweede ei heeft nu dus opmerkelijk lang op zich laten wachten.

 


 

Eieiei! - 28 maart 2018

In de Dongense kast ligt sinds zaterdag warempel een ei. Na de koude periode is het best een vroeg ei. Als alles volgens het boekje was gegaan, was daar zondagmiddag een ei aan toegevoegd. Maar nee, mevrouw Dongen laat zich niet opjagen. Er zit niks anders op dan rustig te wachten

.


 

Twee nestkasten - 5 maart 2018

Net als vorig jaar kunnen we ook nu weer meekijken in twee nestkasten; in Winterswijk en Dongen. We zijn benieuwd hoe het broedseizoen in beide kasten gaat verlopen.

Winterswijk
Het steenuilenseizoen in Winterswijk kende vorig jaar een roerig einde. Eind mei probeerde een steenmarter de nestkast binnen te dringen. De aanval mislukte, maar het vrouwtje keerde hierna niet meer terug in het nest. Waarschijnlijk is ze bij de aanval gewond geraakt en later buiten het zicht van de camera's aan haar verwondingen bezweken. Niet lang daarna verscheen er een nieuwe mevrouw steenuil in de kast. Deze dame was samen met haar, naar we aannemen ‘man 2017’ de afgelopen maanden niet bij de kast weg te slaan. We zijn benieuwd naar hun plannen!

Dongen
Ook een van de twee Dongense uilen verbleef de afgelopen maanden dagelijks in de kast. Het was een beetje onduidelijk of het om het mannetje of het vrouwtje gaat. Inmiddels heeft ook nummer twee zich  laten zien, zodat we ook hier een gerede kans hebben op een broedsel. Mogelijk dus opnieuw tweede broedende steenuilen voor de camera’s!