Steenuil webcam blog

 

Het eerste ei in Winterwijk! - 11 april 2018

Vanochtend is ook in Winterswijk het eerste ei gelegd.  De vermoedens dat er snel een ei zou worden gelegd waren dus juist. Het ei is rond 9:05 gelegd.

 


 

Binnenkort eieren in Winterswijk? - 10 april 2018

Het lijkt er op dat er binnenkort ook eieren gelegd gaan worden in de Nestkast in Winterswijk. Afgelopen maandag hebben de steenuilen een aantal keer gepaard. Ook lijkt het er op dat de vrouwtjes steenuil een plek in de nestkast aan het klaarmaken is waar ze kan gaan broeden. Hoe lang zal het duren totdat er ook in Winterswijk een ei gelegd wordt?

 


 

Een ei minder - 10 april 2018

In de ochtend van 6 april heeft het steenuil vrouwtje een van de eieren opgegeten. De reden hiervan is nog onduidelijk. Het zou kunnen dat het een erg licht of een leeg ei betrof, maar meestal blijven deze lichte eieren liggen nadat de andere jonge vogels uitvliegen. Een andere reden zou kunnen zijn dat het vrouwtje zo veel honger had, dat ze niet meer kon wachten op een nieuwe prooi. Ook dit lijkt onwaarschijnlijk. Vrouwtjes bosuil wordt toch regelmatig gevoerd. We zullen het nooit met zekerheid te weten komen.

 


 

Een laat tweede ei - 4 april 2018

5 dagen nadat het eerste ei gelegd is, is er een tweede ei gelegd door de steenuil. Het tweede ei heeft 122 uur op zich laten wachten en is in de avond van 28 maart gelegd. De gemiddelde tijd tussen het leggen van twee eieren is zo'n 54 uur tot 68 uur. Het tweede ei heeft nu dus opmerkelijk lang op zich laten wachten.

 


 

Eieiei! - 28 maart 2018

In de Dongense kast ligt sinds zaterdag warempel een ei. Na de koude periode is het best een vroeg ei. Als alles volgens het boekje was gegaan, was daar zondagmiddag een ei aan toegevoegd. Maar nee, mevrouw Dongen laat zich niet opjagen. Er zit niks anders op dan rustig te wachten

.


 

Twee nestkasten - 5 maart 2018

Net als vorig jaar kunnen we ook nu weer meekijken in twee nestkasten; in Winterswijk en Dongen. We zijn benieuwd hoe het broedseizoen in beide kasten gaat verlopen.

Winterswijk
Het steenuilenseizoen in Winterswijk kende vorig jaar een roerig einde. Eind mei probeerde een steenmarter de nestkast binnen te dringen. De aanval mislukte, maar het vrouwtje keerde hierna niet meer terug in het nest. Waarschijnlijk is ze bij de aanval gewond geraakt en later buiten het zicht van de camera's aan haar verwondingen bezweken. Niet lang daarna verscheen er een nieuwe mevrouw steenuil in de kast. Deze dame was samen met haar, naar we aannemen ‘man 2017’ de afgelopen maanden niet bij de kast weg te slaan. We zijn benieuwd naar hun plannen!

Dongen
Ook een van de twee Dongense uilen verbleef de afgelopen maanden dagelijks in de kast. Het was een beetje onduidelijk of het om het mannetje of het vrouwtje gaat. Inmiddels heeft ook nummer twee zich  laten zien, zodat we ook hier een gerede kans hebben op een broedsel. Mogelijk dus opnieuw tweede broedende steenuilen voor de camera’s! 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies