Steenuil webcam blog


Ei nummer 3 - 5-4-2019

Precies volgens planning is hier ei nummer 3. Moeder is inmiddels vaker op de eieren te vinden dus het is maar afwachten of er nog een vierde ei komt. Foto met dank aan M. Van Laethem.


 

Waarom laat moeder de eieren alleen? 4-4-2019

Het lijkt misschien een beetje raar, de steenuilen moeder legt twee eieren en gaat zelde broeden. Ze heeft er wel een paar minuten opgezeten maar dat is niet genoeg om de eieren te ontwikkelen. De steenuilen pakken dit totaal anders aan, ze willen hun kuikens namelijk allemaal gelijke kansen geven. Als alle eieren er zijn gaat moeder pas broeden, op die manier ontwikkelen de eieren gelijktijdig en komen ze bijna tegelijkertijd uit. Hierdoor is er geen echt ouder of jonger kuiken waardoor bijvoorbeeld niemand wordt voorgetrokken tijdens het eten.


Het tweede ei 3-4-2019

Precies volgens de planning is inmiddels het tweede eitje gelegd in de steenuilen nestkast. Foto met dank aan M. Van Laethem


Steeluil eitje! 2-4-2019

Na al die weken knusheid in het hok was het afgelopen weekend eindelijk zo ver! Het eerste eitje is er. Inmiddels wordt er al weer gepaard, op naar het volgende eitje. Foto met dank aan M. Van Laethem.


 

Knus in het hokje 27-3-2019

Bij de steenuilen gaat het er heerlijk rustig aan toe. Ons paartje heeft het duidelijk naar hun zin in de nestkast. Samen wat eten, lekker in de nestkas slapen en een klein beetje knuffelen. Wat een heerlijk leven! Ze zijn nog steeds aan het paren dus het is wel heel erg waarschijnlijk dat we eitjes gaan krijgen.


 

 

 

Steenuil aan het paren - 18-3-2019

Het is de afgelopen dagen nog erg rustig rondom de steenuil. De rede daarvoor is dat het steenuilen paartje nog midden in hun paringstijd zit. Ze slapen veel in hun nestkast, eten letter en zijn natuurlijk vaak aan het paren. Het biedt in ieder geval goede hoop dat we binnekort wel een ei kunnen verwachten bij de steenuil als de paringen zijn vruchten afwerpen. Foto met dank aan D. Arnhem.


 

Knus het huis in - 5-3-2019

We hebben nog geen tekenen gezien van een vruchtbaar samenzijn maar ze zijn in ieder geval samen. De steenuilen zijn vaak samen te zien, slapen gezellig samen maar soms moet het mannetje nog even weg en laat hij het vrouwtje alleen in bed liggen! Foto's met dank aan Dorien en E. Crijns.


 

Drukte in het huis -25-2-2019

Het huis van de steenuil wordt goed bewoond. De steenuilen zijn het hok een beetje op aan het ruimen en, zo lijkt het, klaar aan het maken voor een vruchtbare lente. Hieronder laat de steenuil alvast zijn gezicht zien!


 

De uilen laten zich zien - 19-2-2019

Het is buiten nog heerlijk weer dus we hoeven er nog niet vanuit te gaan dat de uilen heel actief zijn in de nestkast maar de eerste uilen hebben zich al laten zien! Dat belooft veel goeds voor dit jaar, ze weten hun huisje nog te vinden.

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.