Slechtvalk webcam blog

 

 Op het rooster 
9 mei 2017

De jongen in Amsterdam hupsen al af en toe rond op het rooster voor de nestkast. We zijn benieuwd wanneer ze gaan oefenen met vliegen.  Tijd voor een ring! 
1 mei 2017

De kuikens in Amsterdam zijn nu bijna drie weken en oud genoeg om te worden geringd. Dit gaat volgende week gebeuren. Ze worden gemeten en gewogen, het geslacht wordt vastgesteld en ze krijgen om elke poot een ring: een gewone aluminium ring met een code van het vogeltrekstation te Heteren om de ene poot en om de andere een kleurring, tegenwoordig wit - tot voor kort werd een kleur toegepast die voor oranje moest doorgaan - met een hopelijk goed afleesbare code. Zo wordt deze generatie bijgeschreven in de genealogie van de Nederlandse Slechtvalken. Familie de Mortel is compleet! 
26 april 2017

Het einde van het broeden, het begin van een intensieve tijd van opvoeden, groeien, eten, jagen en erg weinig rust voor pa en ma! Iedereen mag het horen, in De Mortel is kuiken twee geboren! Het eerste kuiken in de Mortel! 
25 april 2017

Vanmiddag om 13.45 uur was het zover. Ook in het andere slechtvalkennest kroop het eerste kuiken uit het ei. Een pas geboren slechtvalkkuiken weegt gemiddeld 40 tot 50 gram en is als een hulpeloze baby. Het is nu aan pa de eer om te laten zien wat voor een topjager hij is. Vergeet niet dat het kleine schepseltje van vandaag over 42 dagen een 700 - 1000 gram wegende vogel is! Het is niet moeilijk om te raden dat dit menig argeloze duif de kop gaat kosten.Drie jongen! 
-14 april 2017

Dat ging ineens sne! Het eerste jong in Amsterdam kwam op 12 april uit zijn ei gekropen. Gisteren kwamen daar jong twee en drie bij. Nu is het afwachten wanneer nummer vier er ook bij komt. Wat zien ze er toch leuk uit die kleine slechtvalken. We zijn benieuwd wanneer in het andere nest de eerste jongen zullen komen...Nieuwe webcams 
-11 april 2017

Sinds vandaag zijn ook de beelden van het nest van een ander slechtvalk paar te zien. In deze nestkast liggen maar liefst vier eieren. Spannend!Van drie naar twee 
10 april 2017

Vanochtend was er even paniek. Ineens van een van de eieren nergens meer te bekennen. Het derde ei was ineens verdwenen nadat de vrouwtjes slechtvalk weg was gevlogen uit de nestkast. Wat bleek, een van de eieren was blijven hangen aan de broedvlek van het vrouwtje toen ze wegvloog. Helaas was hij nergens meer te bekennen toen ze terug kwam. We hopen dat uit de andere twee eieren twee gezonde slechtvalk jongen komen!Om en om 
7 april 2017

De slechtvalken broeden om de beurt. Ongeveer 2/3 van de tijd broedt het vrouwtje en 1/3 van de tijd broedt het mannetje. Het vrouwtje heeft haar dagelijkse beweging nodig om de omvang en kracht van haar vliegspieren te behouden. Doet zij dit niet, dan is dat een gevaar als er vreemde slechtvalken op bezoek komen. Daarnaast kunnen de eieren er ook tegen als ze af en toe allleen gelaten worden.

Slechtvalken starten met broeden bij het enerlaatste ei. Dat was nu het tweede ei dat op 21 mei werd gelegd. Het uitkomen van de eieren duurt gemiddeld 38 dagen na de leg van het eerste ei (19 maart). We mogen het eerste ei dus op 26 april verwachten, dat duurt nog even. Hopelijk zien we straks drie mooie slechtvalken jongen groot worden.Broeden 
3 april 2017

Geregeld zien we man en vrouw elkaar afwisselen tijdens het broeden. Eind april mogen we het eerste jong verwachten. Spannend!Drie! 
28 maart 2017

Afgelopen weekend heeft ons slechtvalk vrouwtje het derde ei gelegd. De eieren van de slechtvalk hebben een hele reis gemaakt. Een korte samenvatting: in de eierstokken begint de productie van de dooier, na een kort verblijf in een trechter gaat het de eileider in, hier wordt het eiwit aangemaakt, vanuit daar belandt het in een ruimte achter het rectum waar de schaal wordt gemaakt, hier bevindt zich ook het reservoir met zaad van de man. Vogels kennen maar één uitgang aan hun achterzijde, deze is voor eieren, uitwerpselen en is ook het geslachtsorgaan.

Webcam slechtvalk ei drieEn daar is twee 
21 maart 2017

Het tweede ei is ook gelegd. Vandaag werd deze gelegd door de slechtvalk. Normaal gesproken legt een slechtvalk tussen de 3 en 5 eieren. We kunnen dus nog meer eieren verwachten van het koppel. De interval tussen de eieren ligt meestal tussen de 36 en 72 uur.

Webcam slechtvalk ei tweeHet eerste ei
 - 20 maart 2017

Op 16 maart zagen we het typische baltsgedrag van de twee slechtvalken. Dit was een goed teken! Op 19 maart werd dan ook het eerste ei gelegd. Het vrouwtje zit het grootste deel van de tijd op het roodachtige ei. Af en toe krijgen we de kans om het ei te bewonderen. Een slechtvalk legt tussen de 3 en 5 eieren. We hebben er dus nog een paar te gaan.

Webcams slechtvalk ei


 

Terug naar de slechtvalk webcam

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies