Slechtvalk webcam blog

 De kuikens worden groot - 20-5-2019

De kleintjes worden snel groot en dat is goed te zien. Inmiddels verliezen de kuikens langzaam hun dons en komen de veren tevoorschijn.


 

Stilte voor de storm - 13-5-2019

Nu liggen ze nog lekker rustig te slapen (zie foto hieronder), maar daar komt vandaag nog wel verandering in. Vandaag worden de drie kuikens namelijk geringd! Op deze manier kunnen we de kuikens de komende jaren goed blijven volgen.


 

Kuikens wachten geduldig - 1-5-2019

De kuikens van de slechtvalk gedragen zich voorbeeldig. Ze wachten rustig op hun voedsel en luisteren goed naar vader en moeder. Maar als er eten komt, zitten ze wel op de voorste rij. Foto's met dank aan Dorien en N. Gijsels.


 

Kuikens in vol ornaat - 29-4-2019

Vader en moeder zitten letterlijk en figuurlijk bovenop de kuikens. Van warm houden tot voeren, waar we een behoorlijk gelijke verdeling zien, vader en moeder zijn veel in de buurt bij de kuikens. Met dank aan D. Huygens kunnen de de drie kuikens een keer zien zonder de ouders.


 

Nu wel echt drie 24-4-2019

Gisteren waren we iets te voorbarig, er waren pas twee kuikens uitgekomen. Het leken er even drie te zijn gezien de hoeveelheid eierschalen. Maar gisteravond is dan toch ook het derde kuiken uitgekomen. Foto's met dank aan Dorien, J. De Wilde en M. Van Laethem.

 

 


 

Drie kuiken! - 23-4-2019

Niet alleen de koolmezen zijn druk geweest met Pasen, ook de slechtvalken hebben goed nieuws! Hoewel het bijna niet te zien is, zijn er toch drie kuikens geboren. Aan de gebroken eierschalen te zien zijn alledrie de eitjes dus uitgekomen.

 


 

Uitkomen van het ei komt dichterbij - 15-4-2019

Het is alweer een tijdje geleden dat we iets over de slechtvalken hebben geschreven. Niet gek want bij de slechtvalken is geen vuiltje aan de lucht. De broedperiode loopt voorspoedig en het moment van de waarheid breekt dus bijna aan. Eind deze week, misschien begint volgende week, moeten de eitjes uit gaan komen. Vader en moeder moeten dus nog een weekje doorzetten voordat het echte harde werk begint!


 Samen broeden - 2/4/2019

De slechtvalken zijn het toonbeeld van een goed huwelijk. Het paartje heeft alles perfect gedeeld. In de nacht broedt het vrouwtje en vroeg in de ochtend is het mannetje aan de beurt. 'S avonds wisselen ze weer, de perfecte verdeling. Terwijl de ene ligt te broeden is de ander op zoek naar voedsel, zo zorgen ze goed voor zichzelf en voor elkaar.


 

Daar is het derde ei 20/3/2019

We zaten er al op te wachten en daar is hij dan, het derde eitje van de slechtvalken. Blijft het hierbij of komt er misschien nog een vierde? Foto met dank aan J. De Wilde.


 

Het tweede ei! - 18/3/2019

We hebben een goed weekend gehad want we hebben het tweede slechtvalk eitje kunnen verwelkomen, foto met dank aan M. Van Laethem. Meestal leggen slechtvalken 3 tot 4 eitjes dus we hebben nog goede hoop dat we deze week nog 1 of 2 eitjes kunnen verwachten. Daarna kan het slechtvalk paar gaan broeden.


 

Een eitje! - 15/3/2019

Het paren van de afgelopen tijd heeft gisteren zijn vruchten afgeworpen. De slechtvalken hebben een ei gekregen. Nu hopen we natuurlijk dat het ei de broedperiode overleeft en we binnenkort een mooi kuiken kunnen verwachten.

Vader en moeder met ei, foto met dank aan M. Van Laethem

 

Moeder veilig bij het ei, foto met dank aan M. Vansteenbeeck


 

Flink op jacht - 13/3/2019

Overdag zijn de valken goed bezig met jaren en zo ook vandaag! De natuur kan zo hard zijn en dat wordt ook vandaag weer bewezen, deze pluizige vriend is het slachtoffer geworden van de slechtvalk.


 

Een goede relatie - 1/3/2019

De relatie lijkt goed te gaan tussen de slechtvalken. Er wordt dagelijks gepaard door de slechtvalken. Wanneer zal er een eerste ei gelegd worden? Foto's met dank aan B. Hulsmans.


 

Slechtvalken hebben goed te eten - 28/2/2019 

Het is misschien niet altijd leuk om te zien maar voor de slechtvalken wel erg belangrijk, ze hebben namelijk goed te eten. Ook deze keer hebben ze weer een vogel te pakken, nu gaat het om een grote bonte specht.


 

Liefde in de lucht - 25/2/2019

De mannetjes slechtvalk is bezig met het maken van een kraambed en dat beloofd natuurlijk veel goed. De afgelopen week hebben we zeker 1x op beeld kunnen zien dat het mannetje en vrouwtje aan het paren waren maar of dit effect heeft gehad is nog niet duidelijk maar de eerste tekenen zijn veelbelovend!


 

Even lekker eten -22/2/2019

Niet alleen wij maar ook de slechtvalk heeft genoten van zijn avondeten. Gisteren had de slechtvalk een (zo te zien) vogeltje te pakken.


 

Dit jaar wel een broedsel? - 19/2/2019

De slechtvalk van dit vorig jaar zit ook dit jaar met zijn nieuwe vrouwtje in de nestkast. Vorig jaar werd het vrouwtje zo vaak aangevallen door andere vrouwtjes dat ze helaas niet aan een broedsel toe kwamen, is het dit jaar anders? Het paartje is in ieder geval nog bij elkaar en hebben hun territorium het hele jaar kunnen behouden, dat is een stap in de goede richting.

 

Terug naar de slechtvalk webcam