Ooievaar webcam blog

Droog blijven tijdens de regen - 20-5-2019

Veel vogels hebben nesten die enige beschutting bieden tegen de elementen. Bij de ooievaars is die bescherming ver te zoeken. Maar hoe blijven de kuikens droog en warm als ze te groot zijn om "op te zitten". Vader laat het zijn, hij maakt van zijn vleugels een paraplu waar de kuikens onder kunnen gaan zitten. Zo blijven ze, zolang vader als paraplu blijft spelen, droog.


 

Nog een kuiken verloren - 13-5-2019

Helaas zien we het vaker gebeuren bij de ooievaars, het recht van de sterkte zorgt helaas voor het afvallen van de zwakste. Inmiddels is namelijk een tweede kuiken overleden op 12-5. Moeder heeft het kuiken uit het nest gegooid. Het kuiken is begraven.


 

 

Eerste kuiken verloren - 7-5-2019

Helaas is de natuur niet altijd mooi, we hebben vannacht namelijk ons eerste kuiken verloren. Moeder heeft het kuiken vannacht aan de rand van het nest gelegd.


 

Alle kuikens zijn er - 1-5-2019

5 stuks, inmiddels zitten ze allemaal in het nest bij moeder.


 

Kwartet is compleet - 29-4-2019

Alle eitje zijn uitgekomen! Het kwartet van ooievaarskuikens is compleet!


 

Drie kleine kuikens - 26-4-2019

We hebben te maken met een trotse papa en mama van inmiddels drie kuikens! Deze drie maken zich hieronder klaar op een lekker wormen-maaltijdje!


 

Kiekeboe! - 25-4-2019

Het broeden komt langzaan ten einde en daar is het eerste kuiken (vanmorgen geboren) het bewijs van!

 


 


Trots op de eitjes - 9-4-2019

Het aantal eitjes wat de ooievaars nu uit aan het broede zijn is inmiddels opgelopen naar 5 stuks en daar zijn papa en mama trots op. Beide kijken ze even naar de eitjes.


 

Indringers - 2/4/2019

Nu de ooievaars eieren hebben zijn er natuurlijk kapers op de kust. Het ooienvaar paar werd lastig gevallen door een agressieve ooievaar en een kauw.


 

Het derde ei is er 27/3/2019

We hebben er een dag langer op moeten wachten maar daar is is dan eindelijk het derde ei! We hebben er ongeveer 10 seconde van kunnen genieten want moeder ooievaar heeft het ei snel verstopt.


 

Bijna een derde ei! - 26/3/2019

Moeder was gisteren aan het persen maar een derde ei komt niet volgens planning. Dat wil niet zeggen dat het helemaal niet komt. Ondertussen zijn de eerste twee eieren goed verstopt in het nest en zit moeder rustig te broeden.


Ei bij de ooievaars! 22/3/2019

Het is lang rustig geweest bij de ooievaars maar eindelijk is het zo ver, het eerste ei is er! Dit jaar worden de eitjes een stuk vroeger dan normaal gelegd maar dat vinden wij helemaal niet erg.


 

Harde wind - 12/3/2019

De harde wind van de afgelopen (en komende) dagen maar het verbeteren van het nest voor de ooievaars moeilijk. Gestaag blijven ze doorgaan maar af en toe waait er wel eens een takje weg. Op onderstaande foto kijk mevrouw de laatste tak na die zojuist het nest heeft verlaten.


 

Het nest op orde - 7/3/1990 

De ooievaars zijn langzaan begonnen aan het verbeteren van hun nest. Erg snel gaat het niet en ze moeten nog even oefenen maar als ze lang genoeg bezig blijven komt het helemaal goed.


 

Een goede relatie - 4-3-2019

Het gaat goed bij ooievaars. Dit weekend is er een aantal keer gepaard bij de ooievaars. Ook is de mannetjes ooievaar bezig geweest met het plaatsen van nestmateriaal op het nest. Foto's met dank aan M. van Laethem.


 

Inspectie in volle gang - 19-2-2019

Ook dit jaar kunnen we weer genieten van het ooievaarsnest op het oude gemeentehuis van Gennep. Er zijn al enkele ooievaars het nest komen inspecteren, waaronder het mannetje van vorig jaar. Goed nieuws voor dit jaar dus!

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.