Lepelaar webcam blog

10 eieren - 29-03-2019

Er is veel gebeurt bij de lepelaars de laatste weken. Zo zijn er nu in het totaal 10 eieren gelegd. Op het nest dat te zien is op de nestcam en het achterste nest op de berk bevatten allebij 3 eieren. Op het voorste nest op de berk is gisteren zelfs een vierde ei gelegd. Waarschijnlijk komt het eerste ei uit rond 4 april. Foto's met dank aan E. Crijns.

4de ei lepelaar


 

Het derde ei! - 27-03-2019

Op het voorste nest is nu ook een derde ei gelegd. Meestal bestaat een legsel uit vier eieren, zou hier dan nog een extra ei gelegd worden? Het uitbroeden van de eieren duurt zo’n 25 dagen.


 

Meerdere nesten, meerdere eieren- 25/3/2019

Op de berk zijn meerdere eieren gelegd. Op het achterste nest is een tweede ei gelegd en ook in het  voorste nest is er een eitje gelegd. 


 

Ei op de berk - 18/3/2019

Op de berk is ook een eerste ei gelegd. Twee lepelaars hebben dit nest geplunderd zodra een andere lepelaar wegvloog.


 

Een tweede ei! - 14/3/2019

Woensdag is het tweede ei gelegd door de lepelaar. De eieren worden met een tussenpozen van 2-3 dagen gelegd. Vandaag of aankomend weekend kunnen wij dus het derde ei verwachten als deze komt.


 

Het eerste ei! - 12/3/2019

Maandagavond is het eerste ei gelegd bij de lepelaars. Dit is redelijk vroeg. De lepelaars hebben één legsel per jaar en deze bestaat meestal uit 4 eieren, het is nu dus wachten tot het tweede ei gelegd wordt.


 

Hoe houd je man en vrouw uit elkaar? 11/3/2019

Man en vrouw lepelaar zitten tegenwoordig regelmatig samen op het nest en er wordt ook wel eens gepaard, maar hoe kan je ze nou uit elkaar houden? Het mannetje is groter dan de vrouw en heeft ook een langere snavel. De snavelvlek van de man is kleiner en heeft een scherpe overgang van geel naar zwart. Bij de vrouw is de snavelvlek groter en is de overgang van geel naar zwart meer diffuus. Ook zou je het geslacht kunnen bepalen door te kijken naar de vorm van het hoofd. Het hoofd van de vrouw is meer eivormig terwijl het voorhoofd van de man in een rechte lijn overloopt naar de snavel. Foto met dank aan J. de Wilde.

 


 

Gevecht op het tweede nest - 7/3/2019

Op 6 maart is er gevochten op het tweede nest. Het vrouwtje zit rustig op het nest en wordt aangevallen door een andere lepelaar. Wat hier de oorzaak van is, is niet duidelijk. Het mannetje schiet de vrouw te hulp en zo kunnen ze de indringer verjagen. Na dit gevecht vind de eerste paring plaats bij de lepelaars. 


 

Drie lepelaars op de tak - 5/3/2019

De afgelopen tijd zijn er regelmatig drie lepelaars voor de webcam te zien. De derde lepelaar wordt meestal snel verjaagd door de andere lepelaars. Foto's met dank aan J. de wilde, B. hulsmans en M. van Laethem.


 

Het nest is gevallen – 4/3/2019

Afgelopen donderdag zijn de lepelaars met hun nest uit de boom gevallen.  Lepelaars gebruiken graag oude nesten, onder andere die van blauwe reigers. Maar ze kunnen ook zelf nesten bouwen. Het broedseizoen is nog maar net begonnen dus er is de kans dat er een nieuw nest gebouwd gaat worden.


 

Twee lepelaars voor de webcam - 28-02-2019

Gisteren 27 maart zijn twee lepelaars samen op het nest gezien. Foto met dank aan B. Hulsmans 

 

Lepelaars in de buurt – 25-02-2019

De Lepelaars zijn al vanaf half februari te zien in de buurt van de kolonie. Dit is een stuk eerder dan vorig jaar. Toen zijn de eerste lepelaars pas op 12 maart voor het eerst in de Buitenliede gezien. De eerste lepelaar is ook al op de webcam te zien geweest.


 

Een nieuwe vogelsoort – 18-02-2019

De beleef de lente webcams staan weer live en dit jaar kunnen jullie genieten van de nieuwe vogel, de Lepelaar. Deze camera staat in het natuurgebied De Liede, aan de rand van Haarlem. De Lepelaars hebben hier vanaf 2004 hoog in de bomen hun nesten gebouwd. De lepelaars in De Liede zijn de eerste Nederlandse lepelaars die dit doen. Deze vogels staan er vooral om bekend om te broeden in rietvelden en uitgestrekte moerassen.

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.

Terug naar de lepelaar webcam