Koolmees webcam blog

Het tweede ei! 4-4-2019

Snel na het eerste ei is hier het tweede ei! Ook dit ei is direct verstopt door moeder.


 

Het eerste ei! 3-4-2019

Totaal onverwachts is daar dan het eerste ei voor de koolmezen! Nouja, we kunne het ei niet zien want moeder koolmees heeft het ei meteen bedekt zodat het niet hard afkoelt en het beschermt blijft tegen roofdieren.


 

U kijkt mee? - 25-3-2019

Soms denken we wel eens dat vogels weten dat we met ze meekijken? Zou de koolmees dat in dit geval ook weten? Ze is in ieder geval erg druk bezig met het bouwen van haar nest en het begint al aardig op te schieten!


 

Het maken van een nest is niet altijd makkelijk - 18-3-2019

De koolmees blijft druk bezig met het maken van een nest. Dat is niet altijd even makkelijk, soms wil de koolmees iets te veel nestmateriaal mee naar binnen nemen (zie foto). Gek genoeg zien we op nog een plek een koolmeesje. In de nestkast van de spreeuw is namelijk ook een koolmees bezig met het bouwen van een nest! Foto hieronder met dank aan E. Crijns.

Net nestmateriaal is groter dan de koolmees.

De koolmees in de spreeuwen nestkast.


 

Nest in de maak - 12/2/2019

Enkele dagen geleden was de koolmees kort bezig met het bouwen van een nest. Al snel ging daar de rem om en hebben we enkele dagen weinig activiteit in de bouw gezien. Inmiddels is de bouw van het nest weer hervat! Echter hangt de bouw van het nest wel af van het weer, bij slecht weer zal de bouw weer even stagneren. Toch is het goed te zien dat het huis wat vorm krijgt!


 

Apart bezoek - 7/3/2019

Gisteren heeft de vrouwtjes koolmees bezoek gekregen van twee eekhoorns. Blijkbaar hadden ze iets lekkers gevonden op het dak van het huisje. De koolmees heeft ze nog even weg proberen te jaren maar uiteindelijk maar even gepaste afstand genomen. Inmiddels is de kust weer veilig.


 

Gevecht in de nestkast – 4/3/2019

Zaterdag is er gevochten in de koolmezennestkast. Het vrouwtje dat zich in de nestkast bevond is aangevallen door een mannetjes koolmees. Waarschijnlijk is dit mannetje niet de partner van het vrouwtje maar probeert de man de nestkast vrij te houden voor zijn eigen partner. De avond na het gevecht heeft er geen koolmees meer in de nestkast geslapen. Foto's met dank aan M van Laethem. 


 

Het paartje is tevreden - 28/2/2019

Al enkele dagen zijn een mannetje en vrouwtje veelvuldig te vinden in de nestkast en deze lijkt nu definitief goedgekeurd te zijn! Beide koolmezen zijn druk in de weer met het markeren van de ingang en de bodem van de kast op te ruimen. De voorjaarsschoonmak is dus in volle gang!


 

Er is bezoek -25-2-2019

Al enkele dagen slaapt er een kleine koolmees in huisje, nu zien we steeds vaker een mannetje en vrouwtje bij het huisje komen. Of ze bij elkaar horen is niet helemaal duidelijk maar er is in ieder geval weer leven in de brouwerij!


 

Het blijft nog even stil - 19-2-2019

Het broeden van de koolmees laat nog even op zich wachten maar dat betekent niet dat er nog niemand de nestkast heeft bezocht. Er heeft al een kleine pluizenbol lekker in liggen slapen. Heerlijk zo'n droog huisje, zeker nu er nog geen vaste bewoners in zitten!

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.