Kerkuil webcam blog

Een vierde ei!4/4/2019

We hoefde er niet lang op te wachten, het vierde ei is er. Foto met dank aan M. Van Laethem.


 

Derde ei! - 2/4/2019 

Bij de kerkuil is op maandag het derde ei gelegd. Hoeveel eieren zullen er nog bijgelegd worden? foto met dank aan E. Crijns


 

Kauwen in Dongen - 2/4/2019

De kauwtjes blijven doorbouwen in de nestkast in Dongen en nu lijkt het er toch echt op dat de kauwen dit jaar weer in deze nestkast gaan broeden. Vorig jaar zijn er vijf eieren gelegd door de kauw waarvan helaas maar één kuiken groot is geworden. Hopelijk gaat het dit jaar beter.  Foto's met dank aan E. Crijns. 


 

Het tweede ei en eieren omkeren - 1/4/2019

Het tweede ei is gelegd door de kerkuil. Meestal wordt er om de dag een ei gelegd en bestaat een legsel uit vier tot zeven eieren. Na het leggen van het eerste ei is het vrouwtje direct begonnen met het broeden. Op de webcam is te zien dat de kerkuil de eieren regelmatig omdraait. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de kiem en de verdeling van de warmte. Foto met dank aan N. Gijsels.


 

Begonnen aan het tweede broedsel! - 29/3/2019

De Kerkuil heeft gisteren haar eerste ei gelegd van het tweede broedsel. Nadat het vorige broedsel meegenomen werd door een steenmarter was het onduidelijk wat er verder zou gebeuren bij de kerkuil, maar ze zijn toch opnieuw begonnen. Hopelijk heeft het dit keer een beter einde. Foto's met dank aan E.Crijns en M. van Laethem.


 

Een tweede broedsel? - 27/3/2019

Waarschijnlijk zit er een tweede legsel aan te komen bij de kerkuilen in de Alde Faenen. Nadat het eerste broedsel verloren is gegaan doordat de eieren meegenomen zijn door de steenmarter. Maar nu lijkt er een tweede broedsel aan te komen, dit is te zien aan het gedrag van de vrouwtjes kerkuil. Ze zit steeds langer in de nestkast en is een zacht tapijtje aan het maken.


 

Kauwtjes in Dongen - 25/3/2019

In Dongen zijn de kauwtjes begonnen met het bouwen van een nest in de kerkuilenkast. Er zijn al een hoop takken binnengebracht. Zullen de kauwtjes dit jaar dan weer de kerkuilenkast overnemen in Dongen, netzoals vorig jaar.


 

Kerkuilen in de Alde Feanen - 19/3/2019

Sinds kort kunnen wij ook meekijken bij een koppeltje kerkuilen in de Alde Feanen en hier is de laatste tijd al veel gebeurt. Er waren al twee eieren gelegd door de vrouwtjes kerkuil. Deze eieren zijn op 17 maart meegenomen door een steenmarter. De kerkuilen zijn hierna wel teruggekeerd naar het nest en er wordt ook nog regelmatig gepaard. Het zou kunnen dat er in de komende dagen nog een ei gelegd gaat worden. Foto met dank aan B.Hulsmans.


 

 

Op zoek naar een partner – 4/3/2019

De kerkuil komt nog steeds regelmatig op bezoek bij de nestkast. Het lijkt er alleen op dat deze vogel nog geen partner heeft gevonden. Kerkuilen blijken erg honkvast te zijn. Het is dus niet waarschijnlijk dat deze kerkuil ergens anders een partner gaat zoeken. Alleen jonge kerkuilen leggen grotere afstanden af op zoek naar een geschikt territorium. Waarschijnlijk wacht deze kerkuil dus totdat een jonge kerkuil het territorium betreed.


 

Kerkuil bij de kast - 21-02-2019

Er is de afgelopen dagen al meerdere malen een kerkuil bij en rondom de kast gezien. Deze uil is ook kort in de kast gezien. Het is niet duidelijk of dit dezelfde uil is en of dit een mannetje of een vrouwtje is. Er zijn ook weer kauwtjes gespot die interesse hebben getoond in de nestkast.


 

De kerkuil is weer terug – 18-02-2019

Ook dit jaar is de kerkuil weer te bewonderen op de webcam. Vorig jaar is het de kerkuil helaas niet gelukt om te broeden in de nestkast en is deze overgenomen door de kauwtjes.Later hebben ook holenduiven intrek genomen in deze nestkast.  Zouden we dit jaar wel kunnen genieten van kerkuil jongen?