Kerkuil webcam blog

 

De kerkuil is terug - 4 Juli 2018

Nadat de kauwen het nest verlaten hebben is er een holenduif die het nest heeft bezet. Deze holenduif is vervolgens weggejaagd door de kerkuil. Sinds 27 juni woont de kerkuil weer in deze nestkast.

 


 

Het 4de en 5de kuiken - 7 mei 2018

Op 4 en 5 mei zijn het vierde en vijfde kuikentje geboren. Hiermee zijn alle eieren die gelegd zijn door de Kauw uitgekomen. Helaas hebben niet alle kuikentjes het gered. Op 6 mei is één van de kuikentjes overleden.

 


 

Drie kuikens! - 4 mei 2018

Gisteren 3 mei rond 23 uur is het eerste kuiken uit het ei gekropen. Het tweede kuikentje volgde snel rond kwart voor 12 kwam deze uit het ei. Vanochtend kwam ook het derde ei uit.

 


 

Gat in het ei - 3 Mei 2018

Wij verwachten dat het eerste ei van de Kauw vandaag uit zal komen. Wel heeft de vrouwtjes kauw gisteren een gat geprikt in een van de eieren. Ze was de beestjes op het nest aan het opeten toen ze perongelijk een van de eieren raakte. 

 


 

Het is bijna zover! - 30 April 2018

Waarschijnlijk komt het eerste ei van de Kauw op 2 of 3 mei uit! Het eerste kuiken dat uit het ei komt heeft een grotere kans om te overleven. Het eerste kuiken zal meer aandacht krijgen van de ouders dan de andere kuikens, hierdoor heeft het een kleine voorsprong op de andere kuikens. Uit onderzoek is gebleken dat het kuiken dat het laatst uit het ei kruipt een stuk lichter is als de andere kuikens. Het is nog niet onderzocht of de kans op overleven voor de oudere kuikens groter is dan die van het jongste kuiken.

 


 

De kerkuil is terug! - 26 April 2018

Op 24 april heeft de kerkuil deze nestkast weer bezocht. Het is niet duidelijk of dit het voormalige vrouwtje of een andere kerkuil was. Gaan de kerkuilen proberen de nestkast terug te krijgen of houden de kauwen dapper stand en blijven zei gebruik maken van deze nestkast?

 


 

Een 5de ei - 24 April 2018

18 april is het 5de ei gelegd door de Kauw, Sindsdien is de vrouwtjes Kauw aan het broeden. De mannetjes kauw brengt nog steeds nestmateriaal naar het nest om de kraamkamer verder in te richten. Ook jaagt hij de mogelijke indringers weg.

 


 

Een 4de ei - 18 April 2018

In de ochtend van 17 april heeft de kauw haar vierde ei gelegd. Rond 11 uur was dit ei voor het eerst te zien. Een kauwenbroedsel bestaat meestal uit 4 tot 6 eieren. Maar bij uitzodering kunnen er wel tot 9 eieren gelegd worden. Zouden er nog meer eieren gelegd worden door de vrouwtjes kauw?

 


 

3 Eieren - 17 April 2018

De kauw heeft maar liefst drie eieren gelegd in de kerkuilnestkast. Het eerste ei is gelegd op 14 april rond 8 uur in de ochtend. Hierna volgde een tweede ei snel in de ochtend van 15 april.Het derde ei is gelegd in de ochtend van 16 april.

 


 

Overnamen - 10 April 2018

De kerkuilnestkast is overgenomen door kauwen. Vanaf zaterdag zijn de kauwen al druk bezig geweest met het inrichten van de nestkast door hier schapenwol en takken in te leggen. Ook heeft vrouw kerkuil sinds zaterdag het nest verlaten, ze lijkt het nest niet meer als rustplaats te gebruiken.

 


 

Hoe herken je man en vrouw - 5 maart 2018

Het kerkuilvrouwtje in de nestkast is te herkennen aan een rechte pony, is donkerder van kleur en gevlekt. De man is veel lichter en heeft bijna een egaal witte borst, zoals bij veel broedparen het geval is. Maar kijk vooral naar de poten, man kerkuil heeft rechts een ring.

 


 

Nieuwe man - 3 maart 2018

Weet u het nog? Het kerkuilenseizoen liep vorig jaar enigszins dramatisch af. Van de zeven jongen bleven er uiteindelijk drie in leven. Dit had alles te maken met het verdwijnen van meneer kerkuil. Hij ging er eind mei vandoor en kwam niet meer terug. Hierdoor moest mevrouw alleen de zorg voor haar kuikens dragen. Uiteindelijk slaagde ze er toch in om drie van haar jongen groot te krijgen, zodat ze het nest konden verlaten. Kerkuilen blijven hun broedplaats echter meestal trouw en ondanks het vertrek van haar man bleef mevrouw kerkuil in de buurt van het nest hangen. In november bracht ze voor het eerst haar nieuwe verovering mee naar huis. Met deze nieuwe man knuffelt ze er flink op los. Dat biedt perspectief voor de toekomst.