Kauw webcam blog

 

Bouwen en paren  - 8/4/2019

De kauwtjes in de kerkuilen kast in Dongen zijn druk bezig geweest met het binnenbrengen van zacht nestmateriaal. Het nest lijkt nu bijna klaar te zijn. Ook wordt er gepaard in de nestkast. Foto's met dank aan M. van Laethem en E. Crijns.

 


 

Het vijfde en zesde ei - 8/4/2019

Dit weekend is ook het vijfde ei gelegd en vanochtend werd dit opgevolgd door het zesde ei. Zullen er nog eieren bijkomen. Foto's met dank aan N. Mersie, D. Huygens en M van Laethem.

 

Twee kuikens in winterswijk - 05-05-2019

In winterswijk zijn ook twee kuikentjes geboren. Of hier nog kuikentjes bijkomen is helaas lastig te zeggen. Door de grote hoeveelheden takken blijft het zicht beperkt. 


 

Twee kuikens - 03-05-2019

De twee eieren van de kauw zijn uitgekomen. Op 2 mei is het eerste kuikentje uit het ei gekropen, op 3 mei is het tweede kuiken geboren. Daarmee zijn nu beide eieren uitgekomen en is het gezinnetje compleet.


 

Het vierde ei gaat fout - 18-04-2019

Het is weer fout gegaan met een ei bij de Kauw in Dongen. Op het moment dat de kauw het ei ging leggen is ze naar buiten gelopen en heeft het ei buiten op het inloopplankje gelegd. Vervolgens heeft ze het ei van het plankje gestoten waardoor deze op de grond is gevallen.

Het "derde" ei - 16-04-2019

In Dongen is het derde ei gelegd. Door het breken van een van de andere eieren komt het totaal daarmee op 2 eieren te staan. Foto met dank aan  M. van Laethem.


 

Ei gebroken - 15-04-2019

Één van de twee kauwen eieren is gisteravond helaas kapot gegaan. Het lijkt erop dat ze het eitje perongelijk heeft kapot geprikt bij het verplaatsen van de eieren in de nestkom. Ze heeft het eitje uit het nest gegooid.


 

Twee eieren - 15-04-2019

In Dongen heeft de kauw dit weekend haar eerste twee eieren gelegd. Op 13 april is het eerste ei gelegd en een dag later, op 14 april volgde het tweede ei. Gemiddeld worden er 4 tot 6 eieren gelegd per legsel en de kauw begint direct met broeden zodra het eerste ei gelegd is. Na 17-18 dagen broeden komt een eitje uit. Foto's met dank aan M. van Laethem.

 


 

Nestkast gekraakt? - 01-04-2019

Afgelopen zondag hebben twee houtduiven wel erg veel interesse getoond in de nestkast. Één van de duiven is in de nestkom gaan zitten en laat hier een brommend geluid horen. Dit lijkt te betekenen dat de duif dit een mooie nestplaats vind. Toen de kauwen terugkwamen bij het nest hebben ze de duiven snel weggejaagd. Op maandag hebben de duifjes nog gepaard voor de nestkast. Foto's met dank aan m. van Laethem.

 


 

Waarom een barricade? - 29-03-2019

 De kauwtjes hebben een grote barricade van takken gebouwt aan de binnenkant van de nestkast. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Het is moeilijk om hier een exacte reden voor te geven, maar er zijn wel een aantal redenen te bedenken. Het zou kunnen dat de kauwen de nestkast te open vinden en op deze manier de kast meer af te sluiten voor de buitenwereld. Een andere moogelijkheid is dat ze het nest op deze manier proberen te beschermen tegen de steenmarter. De marter laat zich niet tegenhouden door een stapel takken, maar mischient valt het nest dan minder op. Een laatste mogelijkheid is dat ze zich zo proberen af te schermen van de wind. Foto met dank aan M. van Laethem.

 


 

Druk met takken - 25-03-2019

De kauwen zijn druk met takken in de weer geweest. In de kast ligt al een grote hoeveelheid takken. Wel is er nog steeds veel interesse van andere vogels. De bosuiltjes komen nog steeds geregeld langs en er zijn ook nog andere kauwtjeskoppels geïnteresseerd. Foto's met dank aan C. van Laethem, en E. Crijns.


 

Inrichting van de nestkast - 18-03-2019

De kauwtjes zijn al druk bezig met de inrichting van de nestkast. Er worden takjes binnengebracht en iedere dag wordt de broedplaats even aangeharkt. Maar er is nog meer intresse in de nestkast. De steenuiltjes zijn al langsgeweest en ook een stelletje duiven hebben interesse getoond


 

De Kauw is weer terug 18-02-2019

Dit jaar kunnen wij ook weer naar het broedgedrag van de kauw gaan kijken. Waar deze vorig jaar de nestkast van de webcam bezet hielden hebben ze dit jaar hun eigen webcam.

 

Terug naar de kauw webcam