huiszwaluw webcam blog

Slecht weer – 18-06-2019

Vier van de vijf eitjes zijn uitgekomen. Helaas is het vorige week een paar dagen erg slecht weer geweest. Hierbij hadden de kleintjes het erg zwaar. De regen zorgt ervoor dat insecten zich verschuilen en dus moeten de ouders nog meer moeite doen om voedsel te vinden. Waarschijnlijk is er ook wat regen in het nest gekomen. Drie zwaluwtjes hebben dit slechte weer helaas niet overleefd. Foto met dank aan D. Huygens. 


 

Nummer vijf - 28-05-2019

In de ochtend van 27 mei is het vijfde eitje gelegd door de huiszwaluw. Waarschijnlijk zal de broedperiode nu snel beginnen.


 

Ei drie en vier - 27-05-2019

Op 25 en 26 mei zijn er nog twee eieren gelegd door de huiszwaluw. Daardoor ligt het totaal nu op 4 eieren. Zullen er nog meer eieren gelegd worden? 


 

De eerste eitjes - 22-05-2019 

Nu is het echt begonnen bij de huiszwaluwen. Dit weekend heeft het stelletje meerdere malen gepaard en nu zijn de eerste twee eitjes gelegd. Gemiddeld bestaat een legsel uit 4 of 5 eieren. We kunnen dus nog een aantal eitjes verwachten.


 

Met zijn tweeën in het nest - 10-05-2019

Sinds 7 mei is er een stelletje zwaluwen in de nestkom ingetrokken. Het stelletje is al bezig geweest met het verbouwen van de nestkom, gaten zijn opgevuld en ongewenste onderdelen zijn verwijderd. Het gaat nu eindelijk beginnen bij de huiszwaluwen. Screenshot met dank aan I. Heremans.


 

Zwaluw en kraker op bezoek - 08-05-2019

Op 4 mei is er een huismus op bezoek geweest bij de zwaluwnesten. Hij heeft even rondgekeken maar heeft het nest toch weer verlaten. Huismussen kiezen er wel vaker voor om in zwaluwnesten te nestelen. Maar deze mus lijkt hier niet voor te kiezen. Ook is er nog een zwaluw op bezoek geweest bij het nest. Zal het dan toch bijna gaan beginnen.


 

Zwaluwen in de buurt - 08-04-2019

De eerste zwaluw is gezien in de buurt van de kolonie. Hij vloog nog hoog boven het nest. Maar de meeste vogels moeten nog beginnen aan de oversteek van de Sahara. Mannetjes zijn over het algemeen iets eerder terug als de vrouwtjes zodat ze de beste nestplaatsen kunnen uitzoeken.


 

Webcam live 04-04-2019

De webcam van de huiszwaluw staat live! Wil dat zeggen dat we meteen een huiszwaluw kunnen verwachten? Nee, helaas niet, over ongeveer twee weken komt de huiszwaluw pas in grote getalen naar Nederland en in de buurt van onze nesten. Er zijn nu pas 58 huizwaluwen gezien. We moeten dus nog even geduld hebben maar we kunnen de nestkast alvast in de gaten houden.


 

Nog even wachten - 18-02-2019

Alhoewel de beleef de lente webcams weer live staan moeten we nog even wachten op deze nieuwe soort voor beleef de lente: de huiszwaluw. Ze zitten nu namelijk nog in Afrika. Tussen half april en juni keren de huiszwaluwen terug naar Nederland.

Terug naar de huiszwaluw webcam