Bosuil webcam blog

Kuiken uit de nestkast - 15-4-2019

Een lege nestkast, dat is iets te vroeg voor het kuiken. Het kuiken is namelijk niet zelf uitgevlogen, gisteren is hij uit de nestkast gehaald en voor onderzoek naar een uilencentrum in Nederland gebracht. Het is hoogst uitzonderlijk dat er wordt ingegrepen bij de natuur en dus ook bij de webcams, maar om het kuiken de beste overlevingskansen te geven was het ingrijpen wel nodig. Vandaag wordt het kuiken onderzocht en gekeken hoe hij aan zijn pootje geholpen kan worden. Als het kuiken zicht herstelt kan hij uitgezet worden in de natuur, in de buurt van papa en mama. Dat betekend wel dat we het kuiken niet meer te zien gaan krijgen. Gelukkig is het kuiken nu wel in goede handen.


 

De komende dagen - 12-4-2019

Misschien is het jullie al opgevallen maar het kuiken zit steeds vaker alleen in de nestkast. We hoeven ons hier geen zorgen over te maken, dat is namelijk bewust gedaan door vader en moeder. Zij voeren het kuiken nog wel maar proberen hem ook langzaam naar buiten te lokken. Verder zien we het kuiken veel naar een kant hangen, dat doet hij om het pootje met de zwelling te ontlasten. Er zit nog genoeg kracht in het pootje en af en toe gebruikt hij hem wel dus we blijven hoop houden op een goed herstel. Om hij het haalt zal in de boze buitenwereld moeten blijken. We zien natuurlijk vaker dat vogels met één goed functionerende poot zonder problemen het leven doorkomen. Aangezien het kuiken zijn klauw kan gebruiken zou hij een best goede kans hebben als hij eenmaal volwassen is.


 

Ringen van het kuiken 8-4-2019

Gisteren was een stressvolle maar broodnodige dag voor moeder en kuiken bosuil. Het kuiken is gisteren geringd. Het ringen ging zonder problemen maar is natuurlijk wel een beetje stressvol voor de uilen. op deze manier kunnen we het kuiken de komende jaren wel goed volgen. Tijdens het ringen is wel geconstateerd dat het kuiken een gezwollen gewricht heeft, vandaar dat het kuiken iets moeilijker beweegt. Moeder en kuiken liggen hieronder even uit te puffen.


 

Zien jullie me? 5-4-2019

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.

 

Kleintjes worden groot - 2-4-2019

Het is pas een paar weken geleden dat we het bosuilen kuiken konden verwelkomen en nu begint hij al op een echte bosuil te lijken. Moeder is nog net zo zorgzaam als op de eerste dag. Hoewel het kuiken al aardig groot is blijft moeder er toch op zitten om hem warm te houden. Foto's met dank aan N. Gijsels en M. Vansteenbeeck.


 

Zelfstandig eten - 27-3-2019

Kleine kuiken worden groot, zo worden ook kleine eters grote eters. Sinds een paar dagen eet het bosuilen kuiken hele muizen. Het lijkt misschien een kleine stap maar het laat zien hoe snel het kuiken zich ontwikkeld. Met dank aan E. Crijns.

 


 

Moeder steeds vaker afwezig - 25-3-2019

Het is vele kijkers al opgevallen dat moeder uil regelmatig de nestkast gaat verlaten. De afgelopen weken is moeder vooral binnen geweest en heeft ze uitstekend voor het kuiken gezorgd. Langzaam maar zeker gaat moeder meer voor zichzelf zorgen. Haar verbranding stond tijdens de zorg voor het kuiken op een laag pitje en dat gaat veranderen. Ze gaat meer eten en meer bewegen. De komende dagen zal ze nog veel in de nestkast te zien zijn maar daarna zal ze toch echt veel meer buiten te zien zijn. Dan kunnen wij genieten van het kuiken. Dat wil echter niet zeggen dast ze het kuiken vergeet, vader en moeder blijven gewoon voor het kuiken zorgen.


 

Samen eten, de man kookt - 21-3-2019

Het mannetje blijft maar muizen brengen en moeder en kuiken eten deze lekker samen op. Foto's met dank aan B. Hulsmans en V. Hughes. We krijgen regelmatig de vraag of het wel goed is dat de muizen zo lang in de nestkast liggen, op een gegeven moment gaan ze natuurlijk rotten. Gelukkig is dat voor de bosuilen geen probleem. Bosuilen hebben namelijk een sterke maag en heel sterk maagzuur. Hierdoor wordt alles goed verwerkt en is het dus niet schadelijk voor de uilen.

 


 

Overvloed aan muizen - 18-3-2019

Het is goed te zien dat het bij de bosuilen om een ervaren stel gaat. Ze kunnen het kuiken goed verzorgen en de vader heeft het vinden van eten tot een nieuw niveau verheven. De nestkast ligt helemaal vol met muizen! Rondom moeder en kuiken is het bezaaid met eten, die komen in ieder geval niets tekort!

Een nestkast vol eten, foto met dank aan J. de Wilde

Het kuiken valt bijna niet meer op tussen alle muizen! Foto met dank aan M. Van Laethem


 

Het kuiken is er 14-3-2019

Gisteren zeiden we al dat het kuiken eraan zat te komen en nu is het eindelijk zo ver! De moeder heeft inmiddels de schaal van het ei opgegeten, wel zo efficient want daar zitten veel voedingsstoffen in. Vader blijft veel muizen brengen dus moeder en het kuiken hebben niets te klagen (foto met dank aan B. Hulsmans). Inmiddels hebben we ook al een glimp van het kuiken op kunnen vangen. De kleine pluizenbol maakt het zo te zien goed en wordt nog lekker warm gehouden door de moeder (foto met dank aan E. Crijns). Natuurlijk moet ook het kuiken eten krijgen, moeder voor haar jong al lekker wat kleine stukjes muis (foto met dank aan M. Van Laethem).

Het voerende mannetje:

 

Moeder en kuiken:

 

Het kuiken voeren:


Gaatje in het ei! 13-3-2019

Het kuiken komt er nu toch echt aan, vandaag hebben we namelijk een klein gaatje in het ei gezien! Een goed teken, nu gaan we snel het kuiken zien want heel veel lucht heeft het kuiken momenteel niet meer in het ei. Goed blijven kijken dus!


 De laatste loodjes 11-3-2019

Het eitje van van de bosuilen staat op het punt van uitkomen, ergens deze week moet het gebeuren! Hoewel het niet echt perfect weer is (guur en koud) moet het geen probleem zijn voor het aankomende kuiken. Als papa net zo goed zorgt voor het kuiken als hij voor mama zorgt, dan komt het helemaal goed!


 

Eten, eten en nog eens eten! - 5-3-2019

Er lijkt wel geen einde aan te komen bij de vrouwtjes bosuil! Het mannetje blijft eten brengen, dit moet wel het bewijs zijn dat liefde voor bij dit vrouwtje door de maag gaat. Screenshot met dank aan V. Hughes.


 

Veel te eten - 1-3-2019

De vrouwtjes bosuil wordt goed verzorgd door het mannetje. Er worden veel muizen gebracht. Zo heeft het vrouwtje op de nacht van 19 tot 20 februari wel ¼ van haar gewicht aan muizen gegeten. Foto met dank aan M. Vansteenbeeck.

 


 

Beide eieren verloren 28-2-2019

Het is inmiddels duidelijk dat beide gedeukte eieren vergaan zijn, het vrouwtje heeft beide eitjes inmiddels opgegeten. Op die manier worden er in ieder geval nog voedingsstoffen uit gehaald. Waardoor het komt dat de eitjes kapot tgaan is niet duidelijk. Het zou kunnen dat het vrouwtje een kalktekort heeft (vanwege de leeftijd) of dat de eitjes op een te harde ondergrond lagen. Hopelijk gaat het wel goed met het laatste eitje, die zou over ongeveer 10 dagen uit moeten komen. Foto's met dank aan B. Hulsmans en V. Hughes .


 

Het tweede deukje - 27-2-2019

Terwijl het seizoen nog zo goed leek te beginnen gaat het nu bergafwaards. Het tweede ei van onze bosuilen heeft inmiddels ook een deuk waardoor er nog maar één eitje overblijft. De kans is extreem klein dat de twee eitjes met deuk nog uit gaan komen, heel jammer! Foto met dank aan M. Van Laethem.


 

Deukje in de voortgang - 25-2-2019

Sinds enkele dagen is te zien dat er een deukje zit in één van de eitjes van de bosuil. In 2017 was dit ook al het geval. We wachten af, de andere twee eitjes zien er gelukkig uitstekend uit!


 

De bosuil is weer te bewonderen! - 19-2-2019

Ook dit jaar kunnen we de bosuil weer bewonderen. De bosuilen zijn achter de schermen al druk bezig geweest, er liggen namelijk al drie eitjes in de nestkast! Deze eitjes zijn op 7, 9 en 12 februari gelegd. Komt er nog een vierde?

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.

 

Terug naar de bosuil webcam