Bosuil webcam blog

Een tweede ei! - 23 maart 2018

Gisteren om 19.11 uur heeft de bosuil haar tweede ei gelegd. Rond 20.00 uur was deze ook zichtbaar op de webcam. Als de bosuil in dit ritme door blijft gaan dan is de kans groot dat er zondag nog een ei gelegd wordt. De tijd tussen het leggen van het eerste en het tweede ei was ongeveer 61 uur.

Het tweede ei van de bosuil


Het eerste ei! - 20 maart 2018

Een bjzondere dag voor mevrouw en meneer bosuil. Iets na zessen vanochtend was hun eerste ei een feit! Als het mannetje genoeg prooien blijft brengen en als ze het samen nog minstens een keer gezellig hebben in het grote bos, dan is de kans op een tweede ei groot. Uit de gegevens van afgelopen jaren blijkt dat de interval tussen het leggen van de eieren gemiddeld 60 uur is. Als er inderdaad een tweede ei komt, dan kunnen we die dus ongeveer 22 maart aan het eind van de middag/begin van de avond verwachten.


 

De nestkast - 5 maart 2018

Onze bosuil broedt in Nederlands Limburg, vlak bij Nationaal Park de Meinweg. Het paartje bosuilen zit al jaren in de kast die op 6 meter hoogte in een boom hangt op het erf van Jan. De afgelopen 8 jaar is er succesvol gebroed en elk jaar worden de kuikens en de ouders, als deze in de kast aanwezig zijn, geringd door de ringer van roofvogelwerkgroep Voerstreek. De nestkast is een standaard-bosuilenkast met aan de linkerkant een camera die de activiteiten binnenin de kast filmt. In de kast hangt tevens een infraroodlamp waardoor de camera ook in het donker kan filmen. Recht voor de nestkast op 6 meter afstand hangt nog een buitencamera die de kast en zijn directe omgeving filmt.

 

Terug naar de bosuil webcam