Water

Waarom is water belangrijk voor vogels?

Net als bij mensen is water voor vogels nog belangrijker dan voedsel. Sommige vogels, met name insecteneters, halen veel van het water dat ze nodig hebben uit hun voedsel en hoeven soms maar een of twee keer per dag te drinken. Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken, omdat in hun voedsel maar heel weinig vocht zit en ze dit dus moeten aanvullen.

Kortom help vogels en zet een waterschaal in uw tuin.

Welke soorten waterschalen zijn er?

Bij Vivara hebben we verschillende soorten waterschalen, voor bijna alle vogels een! Maak een keuze uit een van de twee onderstaande soorten.

Geef vogels een drink- en badderplaats

hangende waterschalen

Hangende waterschalen

Geeft vogels een veiliger gevoel

Bekijk de waterschalen
staande waterschalen

Staande waterschalen

Staat altijd stevig

Bekijk de waterschalen

6 VEELGESTELDE VRAGEN OVER VOGELBADEN…

 1. Is water voor vogels alleen zomers belangrijk?

  Nee, een vogelbad in de tuin wordt het hele jaar door graag gebruikt. Water is niet alleen nodig voor vochtinname, maar tevens om het verenkleed te reinigen en te ontdoen van parasieten.

  Met een goed onderhouden waterbad is je tuin nóg vogelvriendelijker. Vivara biedt waterschalen die ideaal zijn voor vogels en bovendien een aanwinst voor elke tuin.

 2. Hoe houd ik het vogelbad schoon?

  Zorg in droge zomerperiodes dat het vogelbad altijd voorzien is van voldoende vers water. Zet het waterbad niet pal in de zon, maar in de schaduw. Algen groeien namelijk volop in de zon, omdat ze het zonlicht gebruiken als energiebron. Een plek in de schaduw vertraagt deze groei, voorkomt snelle verdamping en het water blijft langer vers.

 3. Wat is de ideale locatie van een waterschaal?

  Zet het bad ongeveer 2 meter bij bomen of struiken vandaan, zodat vogels snel kunnen vluchten tijdens gevaar. Als vogels nat zijn kunnen ze namelijk niet goed vliegen. Vogels prefereren waterbaden die laag op de grond staan. Is dit niet mogelijk, bijvoorbeeld door een huiskat, plaats het bad dan op circa 1 meter hoogte.

 4. Hoe installeer ik een waterbad?

  Een waterbad oogt bij voorkeur zo natuurlijk mogelijk. Met de beste bedoelingen wordt er vaak teveel water in het bad gedaan. Hierdoor gebruiken vogels het bad juist minder snel. Net zoals bij een natuurlijke plas water dient het water niet te diep te zijn. Het meest ideale waterbad heeft een gradiënt van ondiep naar diep, zodat vogels van alle maten erin kunnen badderen. Leg om de vogels extra grip te geven enkele stenen in het bad of strooi er wat zand in.

 5. Hoe onderhoud ik een waterbad?

  Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in uw tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Laat het water niet vies worden en verschoon het waterbad zodra er groene aanslag ontstaat. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.

 6. Is een waterbad ook in de de winter aan te raden?

  Als er in de winter sneeuw of rijp ligt, gebruiken vogels dat als waterbron. Wanneer er geen sneeuw ligt en het water is bevroren, maken de vogels weer gebruik van het waterbad. Tijdens zeer koude dagen kunt u het ijs met een hamer breken. Deze kleine ijsblokjes eten de vogels op, ze smelten in hun maag. Dat vogels badderen tijdens de winter is geen probleem, in natuurlijk water zullen vogels zich ook badderen. Doordat het verenkleed is ingevet rolt het water er direct vanaf. Voeg nooit suiker of zout aan het waterbad toe.

Waterschalen