Strandmus

Huismus

Een zomers dagje naar het strand; lekker zonnen, pootje baden, zandkastelen bouwen. Je ziet er wat meeuwen, op een strekdam of sloom wiekend boven de branding. En misschien in de verte een aalscholver. Zeelucht maakt hongerig en ach, je bent een dagje uit. Je neemt een broodje, een snack of iets lekkers op het terras van een strandtent. En wie zit er opeens bij je aan tafel? De huismus.

Ook de mus pikt een graantje mee van het mooie zomerweer. Al die mensen die buiten eten nemen het niet zo nauw met morsen. De mussen weten: veel badgasten betekent veel kruimels. In groepjes struinen ze de strandtenten af. Ze hippen onder de tafels en stoelen door, zitten spiedend op een lege stoel of op de glazen afscheiding van het terras.

Veel mensen vinden die 'brutale' musjes erg schattig, dus worden ze ook nog eens gevoerd met kruimels. Als er dan ook nog drinkbakken met water voor de honden staan waaruit ze een slokje kunnen nemen, is het voor de mussen helemaal ‘Strandtent Eldorado’. Nog even een zandbad en dan weer door naar het volgende voedselpunt. Niks dood van het dak vallen op een hete dag, maar op naar het strand!

Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming nl