Alles wat je wilt weten over vogels

In onderstaande lijst vindt u een overzicht van veel voorkomende vogels in ons land. De pagina's bevatten informatie over de leefomgeving, broedgedrag en soort voedsel per soort.

Of lees meer over zoogdieren, insecten of amfibieën.

Bekijk hier al onze nestkasten, voedersystemen en ons vogelvoer.

Download hier de Vivara vogelkijkkaart om alle tuinvogels nog beter te kunnen herkennen!

Zoek op alfabet:

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z



  1. Appelvink

    Appelvink

    De appelvink (Coccothraustes coccothraustes) is beduidend groter dan de goudvink en bijna net zo groot als de spreeuw. Het mannetje en vrouwtje zijn in het veld moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar het vrouwtje…

    Lees meer »
  2. Boerenzwaluw

    Boerenzwaluw

    De boerenzwaluw (Hirundo rustica) is een zwaluw met een diep gevorkte staart, blauwzwarte bovendelen en een kastanjebruine keel en voorhoofd. Zijn lange staartveren en mooie glimmende verenkleed maken de…

    Lees meer »
  3. Bonte vliegenvanger

    Bonte vliegenvanger

    De bonte vliegenvanger (Ficedula hypoleuca) is kleiner dan de huismus. Het mannetje is in de zomer meestal opvallend zwart-wit, maar de kleur kan verschillen en sommige mannetjes zijn meer grijsbruin met wit. Zo lijken ze sprekend op het vrouwtje, maar…

    Lees meer »
  4. Boomklever

    Boomklever

    De bovenkant en de kruin van de boomklever (Sitta Europea) zijn blauw-grijs, en hebben een lange zwarte oogstreep. Onderkant is oranje-achtig. Door zijn korte dikke nek heeft de boomklever een gedrongen bouw. Hij heeft een…

    Lees meer »
  5. Boomkruiper

    Boomkruiper

    De boomkruiper (Certhia brachydactyla) is een kleine muisachtige vogel. De bovendelen van een boomkruiper zijn mooi bruin gestreept en de onderzijde is witachtig. Boven het oog bevindt zich een lichte…

    Lees meer »
  6. Bosuil

    Bosuil

    Dik, met een grote kop. De Bosuil (Strix aluco) heeft zwarte ogen in een rond gezicht. Heeft brede afgeronde vleugels. De Bosuil heeft geen oorpluimen. Adult: de kleur van de kop, de bovendelen en bovenvleugels zijn oranjebruin tot vaal bruin…

    Lees meer »
  7. Buizerd

    Buizerd

    Het verenkleed van de Buizerd (Buteo buteo) is varierend van bijna zwart tot bijna wit. Het bovengedeelte is effen, terwijl aan de onderkant verschillende dwarsbanden getekend zijn. Ook in de vlucht zijn ze gemakkelijk te herkennen…

    Lees meer »
  8. Ekster

    Ekster

    De ekster (Pica Pica) is een van de opvallendste vogels in Europa. Hij heeft een lange donkere staart. Bij gunstige lichtval heeft hij groenachtige, donkere vleugelveren met blauwachtige metaalglans. Tijdens het vliegen zijn er opvallende witte…

    Lees meer »
  9. Fitis

    Fitis

    De Fitis (Phylloscopus Trochilus) is aan de bovenzijde licht olijfgroen en aan de onderzijde geelachtig. Hij is aan de buitenkant moeilijk te onderscheiden van de tjiftjaf, maar zijn poten zijn licht en het verenkleed is lichter en met gelere tinten…

    Lees meer »
  10. Gaai

    Gaai

    Het lichaam van de gaai (Garrulus Glandarius) is grotendeels roze-bruin. Zijn kruin is witachtig met donkere streepjes en hij heeft een zwarte baard-streep. Wat vooral opvalt tijdens de vlucht is zijn witte stuit die in contrast is met de rug en de zwarte staart…

    Lees meer »
  11. Geelgors

    Geelgors

    De naam van de geelgors (Emberiza citrinella) komt uiteraard van de gele delen van zijn verenkleed. Vooral bij het mannetje zijn de kop en de meeste onderdelen geel met weinig strepen. De rug is bruin met roodbruine stuit en de…

    Lees meer »
  12. Gekraagde roodstaart

    Gekraagde roodstaart

    De gekraagde roodstaart (Phoenicurus phoenicurus) is een slanke vogel met net als de zwarte roodstaart een voortdurend trillende roestkleurige/rode staart. Het mannetje van de gekraagde roodstaart heeft een rode stuit, borst en staart…

    Lees meer »
  13. Gierzwaluw

    Gierzwaluw

    De gierzwaluw (Apus apus) behoort tot een aparte vogelgroep want hij is niet verwant met echte zwaluwen. Hij is groter en heeft langere vleugels dan zwaluwen. Hij vliegt òf met snelle vleugelslagen òf in snelle glij- en zeilvluchten. Dit is…

    Lees meer »
  14. Glanskop

    Glanskop

    De Glanskop (Parus palustris) is evengroot als de pimpelmees. Zijn bovenzijde is bruin-grijs en zijn kop lijkt klein. Zijn zwarte kopkap rijkt minder ver naar achteren dan bij de Matkop. Er is meestal geen sprake van een lichte armpenbaan…

    Lees meer »
  15. Goudhaan

    Goudhaan

    Het goudhaantje (Regulus regulus) is een van de kleinste vogels van Europa. Het goudhaantje dankt zijn naam aan een zwart omzoomd geel kruintje. De bovendelen van het goudhaantje zijn olijfgroen en de onderdelen vuilwit. Met het zeer fijne…

    Lees meer »
  16. Goudvink

    Goudvink

    De goudvink (Pyrrhula pyrrhula) is compact en lijkt halsloos. Hij heeft een korte, dikke snavel, een zwarte kruin en gezicht. Hij heeft een witte stuit welke vooral opvallend is tijdens het vliegen. Het mannetje heeft een lichtgrijze rug en een diep…

    Lees meer »
  17. Grauwe Klauwier

    Grauwe Klauwier

    De grauwe klauwier (Lanius collurio) behoort tot de kleinste Europese klauwieren. In Nederland is deze zangvogel een schaarse broedvogel. De naam ‘klauwier’ slaat op de manier waarop hij een voorraadje prooidieren verzamelt…

    Lees meer »
  18. Grauwe Vliegenvanger

    Grauwe Vliegenvanger

    De Grauwe Vliegenvanger (Musciapa striata) is onopvallend. Iets kleiner en vooral slanker dan de huismus. Zijn kop is relatief groot met donkere ogen en de snavelbasis is relatief breed. Het achtereind lijkt slank door de lange vleugels en…

    Lees meer »
  19. Groenling

    Groene specht

    De groene specht (Picus Viridis) is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek. Hij is opvallend rood gekleurd boven op de kop en in de nek. De borst en de oorstreek is geel…

    Lees meer »
  20. Groenling

    Groenling

    De groenling (Carduelis chloris) is ongeveer evengroot als de huismus. Hij heeft een dikke kop met hoge, lichte kegelsnavel. Hij heeft een gele tot geelgroene vleugelrand (handpenranden), samen met zijn gele staartzijde erg opvallend tijdens het…

    Lees meer »
  21. Grote Bonte Specht

    Grote Bonte Specht

    De Grote Bonte Specht (Dendrocopos major) heeft een zwart-wit verenkleed en een opvallende witte schoudervlek. Zijn anaalstreek is rood en de flanken zijn ongestreept. Zijn bovenkop is zwart, hierbij is het bij het mannetje met een…

    Lees meer »
  22. Grote gele kwikstaart

    Grote gele kwikstaart

    De rug van de Grote gele kwikstaart (Motacilla cinerea) is grijs van kleur. De vleugels zijn bruin-zwart gekleurd. De onderzijde is geel. De mannetjes hebben in de paartijd een zwarte keel. Grote gele kwikstaarten hebben een opvallende lange…

    Lees meer »
  23. Grote Lijster

    Grote Lijster

    De grote lijster (Turdus viscivorus) is, zoals zijn naam al zegt, één van de grotere lijsters. Zijn verenkleed is aan de bovenzijde bruin en op de borst en aan de onderzijde is hij witachtig. Hij lijkt van afstand veel op de zanglijster…

    Lees meer »
  24. Heggenmus

    Heggenmus

    De heggenmus (Prunella modularis) is aan de bovenzijde bruin met een donkere tekening. Zijn borst en een deel van zijn kop is blauw-grijs en de oorstreek is bruinachtig. Het juveniel heeft aanvankelijk het bruin-grijze donkergevlekte bovenkop…

    Lees meer »
  25. Huismus

    Huismus

    De huismus (Passer domesticus) is een stevige, gedrongen zangvogel. De onderzijde van de huismus is grijs en zijn bovenzijde bruin met donkere en lichtere tekening. Het mannetje is contrastrijk met een grijze kruin, zwarte bef en bruine…

    Lees meer »
  26. Huiszwaluw

    Huiszwaluw

    De huiszwaluw (Delichon urbica) is een meer zwart met witte zwaluw. Zijn bovenzijde is metaalglanzend blauwzwart. Hij heeft een zuiverwitte onderkant, inclusief de keel. Ook heeft hij een opvallende witte stuit tijdens zijn vlucht. Hij is…

    Lees meer »
  27. Ijsvogel

    Ijsvogel

    Door zijn prachtig uiterlijk en bovendien door zijn vliegkunst en jachtmethode spreekt de ijsvogel (Alcedo atthis) bij veel mensen tot de verbeelding. Deze fascinerende inheemse vogel leeft van vis en…

    Lees meer »
  28. Kauw

    Kauw

    De kauw (Corvus monedula) is ongeveer even groot als de stadsduif. Zijn verenkleed is overwegend zwart, maar met een grijs achterhoofd. Hij heeft een licht oog en een relatief kleine snavel. Het juveniel heeft een meer bruin-zwart verenkleed…

    Lees meer »
  29. Keep

    Keep

    De keep (Fringilla montifringilla) heeft de vorm en grootte van een vink. Zijn borst, schouder en vleugelstreep zijn oranjebruin. Het vrouwtje heeft een donkere grijsbruine kop en lijkt op het vrouwtje van de vink (maar let op de oranjeachtige borst!)…

    Lees meer »
  30. Kerkuil

    Kerkuil

    Geruisloos vliegt de kerkuil (Tyto alba) door de nacht: met zijn scherpe gehoor herkent hij het kleinste geritsel van zijn prooi, voornamelijk muizen. De kerkuil is een zogeheten cultuurvogel, die graag broedt in kerktorens, oude schuren en andere gebouwen…

    Lees meer »
  31. Klapekster

    Klapekster

    De bovenzijde van klapekster (Lanius excubitor) is grijs en de onderzijde wit van kleur. Zijn zwarte staart heeft witte zijden en ook de vleugels zijn zwart met witte vlekken. Hij heeft een brede, zwarte oogstreep en een kleine haakachtige snavel…

    Lees meer »
  32. Koekoek

    Koekoek

    Het koekoek (Cuculus Canorus) mannetje heeft een blauwgrijze kop en bovenborst, van onderen lichtgrijs en voorzien van donkere dwarsbanden. Alleen bij het vrouwtje kan naast deze grijze ook nog een rossige kleurvorm voorkomen, hierbij is…

    Lees meer »
  33. Koolmees

    Koolmees

    De koolmees (Parus major) heeft een opvallende zwarte kop met een witte wang en zijn rug is groenachtig. Hij heeft blauwgrijze vleugels met een witte vleugelstreep. De onderzijde is geel met een zwarte lengtestreep in…

    Lees meer »
  34. Koperwiek

    Koperwiek

    De koperwiek (Turdus iliacus) lijkt het meeste op de zanglijster. Het grootste verschil zit in de mooie geelachtige wenkbrauwstreep net boven het oog en de roestrode veren op de flanken die net onder de vleugels…

    Lees meer »
  35. Kramsvogel

    Kramsvogel

    De kramsvogel (Turdus pilaris) is te herkennen aan zijn grijze stuit en kop en zijn goudbruine borst met zwarte stippen of lengte strepen. Zijn buik is wit en de vleugels en rug bruingrijs. De staart is…

    Lees meer »
  36. Kuifmees

    Kuifmees

    De kuifmees (Parus christatus) is even groot als de pimpelmees. Zijn bovenzijde is bruin en zijn onderzijde is witachtige met bruinige flanken. Er is sprake van een zwart-witte tekening op het gezicht. Zijn zwart-wit getekende kuif is…

    Lees meer »
  37. Matkop

    Matkop

    De matkop (Poecile Montanus) lijkt erg veel op de glanskop. Zijn kop lijkt groot en zijn zwarte kopkap rijkt verder naar achteren dan bij de glanskop. Er is sprake van een matte, zwarte kopkap en een grotere zwarte bef dan bij de…

    Lees meer »
  38. Merel

    Merel

    De volwassen mannelijke merel (Turdus merula) heeft een zwart verenkleed, een gele snavel en een oogring. Het vrouwtje is donkerbruin en haar keel en borst zijn iets lichter. Het juveniel lijkt op het vrouwtje maar heeft veel vlekken op…

    Lees meer »
  39. Nachtegaal

    Nachtegaal

    De nachtegaal (Luscinia Megarhynchos) heeft een ronde kop met groot donker oog, maar met witte oogring. Bovenzijde bruin, stuit en bovenstaart roodbruin. Onderzijde licht met bruinachtige zweem. Juveniel gevlekt, maar met roodbruine…

    Lees meer »
  40. Ooievaar

    Ooievaar

    De ooievaar (Ciconia Ciconia) heeft een zwart-wit verenkleed met lange rode snavel en poten. Zwarte slagpennen. Bij juvenielen is de snavel bleker met een iets donkere punt…

    Lees meer »
  41. Patrijs

    Patrijs

    Het verenkleed van de patrijs (Perdix perdix) is aangepast aan hun omgeving, zodat ze niet opvallen: aardekleurig en bruingestreept. De buikzijde is grijs, de rug oker gestreept, flanken en staart zijn roodbruin. Hij heeft een korte staart en afgeronde kleine vleugels…

    Lees meer »
  42. Pestvogel

    Pestvogel

    De pestvogel (Bombycilla garrulus) is een vogel met het formaat van een lijster met opvallende kleuren.In Nederland komt de vogel zo af en toe 's winters voor. Het is een invasiegast die soms in grote aantallen in Nederland…

    Lees meer »
  43. Pimpelmees

    Pimpelmees

    De pimpelmees (Paris caeruleus) is kleiner dan de koolmees en heeft een korte snavel. Het mannetje en vrouwtje zijn zo goed als gelijk en hebben beide een blauwe kruin met witte begrenzing. De bovenzijde is groenachtig en de…

    Lees meer »
  44. Putter

    Putter

    De putter (Carduelis carduelis) is een slanke vink-achtige, maar kleiner dan de huismus. De putter heeft een opvallend bont verenkleed. In de vlucht is er sprake van een opvallende, brede vleugelstreep. Hij heeft een zwart-witte kop met…

    Lees meer »
  45. Ransuil

    Ransuil

    De Ransuil (Asio Otus) heeft een duidelijke gezichtssluier, lange oorpluimen en oranjegele ogen. Het verenkleed is aan de bovenkant geelbruin met een donkere, op boomschors lijkende tekening. De onderzijde is lichter met opvallende…

    Lees meer »
  46. Ringmus

    Ringmus

    De ringmus (Passer montanus) is kleiner dan de huismus en heeft een opvallendere en frissere tekening. De ringmus heeft een witte halsband en op de wangen is er sprake van een zwarte vlek. Zijn onderzijde is grijs en zijn bovenzijde…

    Lees meer »
  47. Roodborst

    Roodborst

    De roodborst (Erithacus Rubecula) heeft een ronde kop en vrij lange poten. De roodborst heeft een kenmerkende oranje-rode keel en borst, vandaar de naam roodborst. Zijn bovenzijde is bruin en zijn buik vuil wit. Verder heeft hij grote…

    Lees meer »
  48. Sijs

    Sijs

    De sijs (Carduelis spinus) is een kleine en sierlijke vink-achtige en ongeveer evengroot als de pimpelmees. Hij heeft een relatief slanke, spitse snavel en een korte, duidelijk gevorkte staart. De Sijs heeft een gele vleugelstreep en…

    Lees meer »
  49. Sperwer

    Sperwer

    De sperwer (Accipiter Nisus) verschilt van andere kleine roofvogels door de combinatie van brede, afgeronde vleugels en een lange staart met vierkant uiteinde. Vrouwtje aanzienlijk groter dan mannetje. Mannetje met donker leigrijze…

    Lees meer »
  50. Spreeuw

    Spreeuw

    De spreeuw (Sturnus Vulgaris) heeft een verenkleed dat zwart oogt, daaroverheen heeft hij een prachtige groene en paarse gloed. In de winter heeft de spreeuw witte spikkels. Je ziet spreeuwen vaak in grote zwermen…

    Lees meer »
  51. Staartmees

    Staartmees

    Het lichaam van de staartmees (Aegithalos caudatus) is veel kleiner dan dat van de koolmees. Hij heeft een korte snavel, een zwart en roze bovenzijde, een vuilwitte onderzijde met rozeachtige tint op de onderstaartdekveren…

    Lees meer »
  52. Steenuil

    Steenuil

    De steenuil (Athene Noctua) is de kleinste in ons land voorkomende uil. Door de bolle kop en het relatief dikke verenpak lijkt hij groter dan hij is. Gemiddeld zijn vrouwtjes iets groter en zwaarder dan mannetjes. De overlap in de maten is echter…

    Lees meer »
  53. Tjiftjaf

    Tjiftjaf

    De bovenzijde van de tjiftjaf (Phylloscopus collybita) is donker olijfgroen, de onderzijde is witachtig. Op uiterlijk is de tjiftjaf moeilijk te onderscheiden van de evengrote fitis, maar de poten zijn meestal donker en het verenkleed is donkerder…

    Lees meer »
  54. Torenvalk

    Torenvalk

    Het mannetje van de torenvalk (Falco Tinnunculus) is kleiner dan het vrouwtje. Het is de enige roofvogel met een overwegend roodachtige kleur. De jachtwijze van de torenvalk verschilt totaal van die van de sperwer. De torenvalk jaagt op het…

    Lees meer »
  55. Tuinfluiter

    Tuinfluiter

    De tuinfluiter (Sylvia borin) is bijna even groot als de huismus, maar is veel slanker. Zijn bovenzijde is egaal bruin en zijn onderzijde licht beigebruin. De tuinfluiter heeft een vrij stevige snavel en lichtgrijze poten. De tuinfluiter heeft geen…

    Lees meer »
  56. Turkse Tortel

    Turkse Tortel

    De Turkse tortel (Streptopelia decaocto) is een slanke duif met een lange staart. Hij is slanker en lichter dan de stadsduif. Zijn lichaam en bovenzijde licht beigebruin. De adult heeft een smalle halsring, welke bij het juveniel ontbreekt…

    Lees meer »
  57. Veldleeuwerik

    Veldleeuwerik

    De Veldleeuwerik (Alauda Arvensis) heeft een typische geelbruine kleur van boven met strepen die tegen het zwart aanzitten. De borst is scherp getekend met (gevlekte)strepen. De staart van de veldleeuwerik is redelijk lang en heeft aan de zijkant…

    Lees meer »
  58. Vink

    Vink

    De vink (Fringilla coelebs) heeft twee opvallende witte vleugelstreken. Bij het mannetje zien we een bruinrode onderzijde, een roodbruine wang en een blauwgrijze kop. Het vrouwtje is onopvallend grijsbruin en lijkt enigszins op de…

    Lees meer »
  59. Wilde eend

    Wilde eend

    Het mannetje (de woerd) is kleurrijk met een glanzend groene kop, een witte halsband, een kastanjebruine borst en gekrulde zwarte veren aan de staart. Het donkerbruine vrouwtje en de eendekuikens (pullen) hebben een…

    Lees meer »
  60. Winterkoning

    Winterkoning

    De winterkoning (Troglodytes troglodytes) heeft een kort gedrongen lichaam. Het verenkleed is roodbruin met fijne donkere dwarsbandjes. Hij heeft een smalle lichte wenkbrauwstreep en een fijne snavel…

    Lees meer »
  61. Witte Kwikstaart

    Witte Kwikstaart

    Het mannetje en het vrouwtje lijken veel op elkaar. Bij het mannetje zien we ook een zwart achterhoofd welke scherp van de grijze rug is afgescheiden. Bij het vrouwtje is het achterhoofd meer grijs en gaat langzaam over in de grijze rug. In de…

    Lees meer »
  62. Zanglijster

    Zanglijster

    De zanglijster (Turdus philomelos) behoort tot dezelfde familie als de grote lijster, merel, kramsvogel en koperwiek. Het is een kleinere uitgave van de grote lijster. De bovenzijde van de zanglijster is warm en de onderzijde is witachtig…

    Lees meer »
  63. Zwarte Kraai

    Zwarte Kraai

    De zwarte kraai (Corvus corone) is zoals de naam suggereert helemaal zwart, vaak met een wat groenige glans over de veren. De bovensnavel buigt pas bij de punt naar beneden. In Noord-Europa - met Denemarken als…

    Lees meer »
  64. Zwarte Mees

    Zwarte Mees

    De kop van de zwarte mees (Parus ater) is relatief groot. Hij heeft een zwarte kop met witte wangen en een witte achterhoofdsvlek. We zien een grijze rug en de onderzijde is grijs-beige. Verder heeft hij twee witte vleugelstrepen. Hij lijkt op…

    Lees meer »
  65. Zwarte Roodstaart

    Zwarte Roodstaart

    Behalve zijn staart is de zwarte roodstaart (Phoenicurus Ochruros) vrij onopvallend gekleurd. Zijn staart is mooi roestrood. De rest van de vogel is vrijwel zwart. Enige uitzondering is een lichtere buik en een bij sommige vogels lichtere…

    Lees meer »
  66. Zwarte Specht

    Zwarte Specht

    De zwarte specht (Dryocopus martius) is een grote zwarte vogel. Het mannetje heeft een rode kap, het vrouwtje alleen rood aan de nek. De ogen zijn geel, de snavel is helder grijs en de poten zijn grijs. Het vrouwtje is van het mannetje te…

    Lees meer »
  67. Zwartkop

    Zwartkop

    De zwartkop (Sylvia tricapilla) is onmiddelijk te herkennen door zijn zwarte kap. Maar dit geldt alleen voor de mannetjes. Het vrouwtje heeft een bruine kap evenals de juveniele vogels. Verdere kenmerken van het volwassen mannetje…

    Lees meer »