Mezen eten een zonnebloempittenhart in een winters landschap

Vogels voeren in de winter

De zonuren op winterdagen zijn kort en de vogels hebben het druk met foerageren om de koude winternachten te overleven.

Wat kan ik de vogels in de winter voeren?’ Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt en waarop het antwoord best simpel is: Vet.

Waarom is hi-energy food belangrijk in de winter?

De periode met daglicht zijn het kortste in de winter, waardoor onze tuinvogels slechts een uur of acht kunnen eten om zich warm te houden tijdens de lange, koude nachten. Daarom is het zo belangrijk om in de winter calorierijk vogelvoer te voeren, zodat ze elk hapje optimaal kunnen benutten.

Naast de hoge energiebehoefte, zodat de vogels warm kunnen blijven gedurende lange perioden zonder voedsel, moeten vogels soms ook lange afstanden afleggen om sneeuw of strenge kou te vermijden. Deze ‘weersveranderingen’ veroorzaken vaak drastische veranderingen in de soorten die de tuin bezoeken met tientallen nieuwe vogels die letterlijk van de ene op de andere dag aankomen.

Vetblokk

Vetblokken zijn een ideale bron van vet en calorieën tijdens het koude seizoen.


Vetbolkrans

Onze grote vetbolkrans kan een hele 12 vetbollen bevatten - een ideale voederbak in de winter.

Hoe kan ik mij voorbereiden op het koude weer?

Het is een goed idee om plannen te maken voordat het koude weer eraan komt, bijvoorbeeld door het maken van extra voederplekken voor perioden van langdurige sneeuwval of vorst.

Eenvoudige maatregelen, zoals het altijd beschikbaar stellen van drinkwater, gebieden sneeuwvrij maken en verstoring van de voederplaatsen in de eerste en de laatste uren van de dag proberen te vermijden, helpen ook om de doeltreffendheid van het voedersysteem te maximaliseren.


De 5 belangrijkste tips voor het succesvol voeren van tuinvogels in de winter

1. Zorg voor energierijk vogelvoer

Hi-energie no mess, het zonnebloempitten hart en het zonnebloemkernen hart zijn ideale keuzes, zodat de vogels zich zo efficiënt mogelijk kunnen voeden. Vergeet niet wat te strooien langs heggen of in bloemperken, zodat de schuwere soorten, zoals het winterkoninkje en de heggenmus ook te eten hebben.

Andere vette vogelvoedingsproducten zijn:

Hi-energy-supreme zadenmix

De beste voeders zijn vetproducten of energierijke zadenmengsels, zoals onze Hi-energy Supreme zadenmix.

GESCHIKT VOGELVOER VOOR DE WINTER

waterschal voor vogels

Een waterschal of vogelbad moet van winterbestndig materiaal zijn en regelmatig worden schoongehouden.

2. Zorg voor een regelmatige aanvoer van vers water om te drinken en in te baden

Zet het water in een ondiepe bak met licht hellende wanden of met een platte, gedeeltelijk ondergedompelde steen in het midden. Plaats de drinkbak niet in de buurt van plaatsen waar katten gemakkelijk bij kunnen komen, tenminste twee meter van een lage heg en niet zo dicht bij een voederplaats dat het water vervuild kan raken met voedsel of uitwerpselen.

Maak de drinkbak elke avond leeg, zodat het schoon is en klaar staat voor de volgende ochtend of neem aan het begin van de dag wat extra tijd om het ijs te verwijderen en het water bij te vullen. Bij hevig weer kunnen vogels weinig anders eten dan droge zaden of pinda’s, waardoor ze eerder meer gaan drinken dan minder. Hun verenkleed moet ook in topconditie zijn om zoveel mogelijk isolatie tegen de kou te bieden.

3. Beperk verstoring van de voederplaats

In december zijn de dagen kort en de nachten lang en koud, meestal zo’n 16 of 17 uur, afhankelijk van de breedtegraad. Kleine vogels moeten voldoende vet opslaan om zich ’s nachts warm te kunnen bibberen en te kunnen verbruiken op koude dagen, waardoor ze tot wel een derde van hun lichaamsgewicht kunnen verliezen.

Als het een zeer koude nacht is of gaat worden, kan het verstoren van hun eetmoment, ook al is dat maar een kwartiertje, voor sommige vogels levensbedreigend zijn. Laat het bijvullen van de voederplaatsen en andere taken over tot na de middag of tot na zonsondergang.

4. Houd het schoon

De combinatie van kou, vocht en veel vogels betekent dat voedersilo’s, tafels, de grond eronder en waterschalen allemaal vuil kunnen worden. De voederplaatsen dienen regelmatig schoongemaakt te worden en als je de ruimte hebt, is het verstandig om voederplaatsen regelmatig te verplaatsen, zodat ’vervuilde’ gebieden kunnen rusten.

5. Vergeet de nestkastjes niet

Veel kleine vogels zullen nestkastjes gebruiken als slaapplaats in de winter. Dit is een goed moment om de kastjes schoon te maken, zodat ze de komende maanden een schone schuilplaats vormen. Vogels kunnen de nestkast op dit moment al als slaapplaats gebruiken, dus het schoonmaken kan het beste overdag gebeuren.

Om er zeker van te zijn dat je niemand stoort, kun je het beste eventjes geluid maken als jet het nestkastje nadert of zachtjes op de voorkant tikken voordat je het kastje opent.

Koolmees en nestkast

Nestkasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals houten nestkasten of nestkasten van houtbeton.

Bedankt voor jouw bijdrage aan de bescherming en het behoud van de biodiversiteit in onze natuur!