Een vogelvoederplek in de herfst, waar moet u op letten?

Het najaar is weer aan de gang en steeds meer vogels landen weer vaker in tuinen, op zoek naar een gezonde hap. Het najaar is de perfecte periode om een voederplek in te richten in de tuin. Wanneer vogels in deze periode namelijk een voederplek vinden met eten in overvloed, des te beter weten ze in de winter de plek naar uw tuin te vinden!

Ideale periode om te beginnen met vogels voeren

De meeste planten in uw tuin beginnen uitgebloeid te raken, toch is er in deze periode genoeg te zien in de tuin. Doordat het voedselaanbod van vogels steeds schaarser wordt in de herfst, gaan ze op zoek naar nieuwe plekken waar er voedsel in overschot is. Hierdoor ziet u in de herfst vaker vogels in uw tuin dan in de zomer. En wanneer de vogels in de herfst genoeg eten vinden in uw tuin, reken er dan maar op dat ze terugkomen voor meer! Voor u het weet heeft u een groep mussen of mezen die druk af en aan vliegen bij de voedersilo's of zich tegoed doen aan een calorierijke vetbol! 

Hoe richt u de perfecte voederplek in voor de herfst?

Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn vogels op zoek naar ander voedsel. Daarom hebben we in dit handige overzicht per seizoen op een rijtje gezet waar vogels naar op zoek zijn.

In de herfst wordt het steeds kouder en vogels zijn daarom op zoek naar voedsel met een hoge caloriewaarde, maar ook naar vitaminerijke bessen. Met een besdragende boom of struik in de tuin bied u daarom ook al een gezonde maaltijd aan de vogels in uw tuin. Hang in aanvulling van deze bessen vetvoer op zoals vetbollen of vogelpindakaas. Maar ook zadenmixen met zonnebloempitten worden in de herfst graag gegeten door vogels zoals mezen en mussen. Hang hiervoor een speciale voedersilo op, hoe meer openingen deze silo heeft, hoe meer vogels in een keer plaats kunnen nemen. 

Wanneer u struiken en heggen in de tuin hebt, zorg dan dat u vetbollen en voedersilo's hier in de buurt ophangt. Wanneer er dan gevaar dreigt, zoals een kat of sperwer, dan kunnen vogels hierin vluchten tot het gevaar geweken is.

Tips van Arjan Dwarshuis

Belangrijk om op te letten

Hang geen vetbollen in netje op, hier kunnen vogels vast in komen te zitten met hun pootjes. Alle vetbollen van Vivara zitten vol gezonde voedingsstoffen en worden zonder netjes aangeboden.

Zorg dat de zadenmixen en pinda's van hoge kwaliteit zijn. Sommige aanbieders van zadenmixen gebruiken vulmiddelen waardoor vogels niet genoeg energie halen uit het voer dat ze eten. In onze eigen voederfabriek wordt elk vogelvoer en elke voedermix zorgvuldig op de behoeften van de tuindieren afgestemd. We kopen alle ingrediënten zelf in om toezicht te houden op de kwaliteit van het voer. Zo kunnen we ook garanderen dat er geen aflatoxine in onze pinda’s zit. Meer lezen over onze werkwijze kan hier.

Biedt hele pinda’s alleen aan in een pindasilo, zo kunnen vogels niet stikken in een hele pinda, maar kunnen ze kleine stukjes uit de silo pikken.

Net zoals u met een voederplek in de herfst jezelf garandeert van meer vogels in de tuin in de winter, geldt hetzelfdevoor het ophangen van nestkasten. Wanneer vogels deze in het najaar en de winter kunnen gebruiken om te schuilen, des te eerder zullen ze in de lente weer terugkomen om een nestje te maken in diezelfde nestkast!

Altijd op de hoogte

Altijd de meest vogelvriendelijke tuin? Schrijf u in voor onze nieuwsbrief voor tips en speciale aanbiedingen!