De boomklever

Boomklever

De bovenkant en de kruin van de boomklevers (Sitta Europaea) zijn blauw-grijs, en hebben een lange zwarte oogstreep. Onderkant is oranje-achtig. Door zijn korte dikke nek heeft de boomklever een gedrongen bouw. Hij heeft een korte staart en een krachtige puntige snavel. Bij de mannetjes boomklever is de achterflank scherp begrensd kastanje-bruin, bij de vrouwtjes is het lichter bruin en zwakker begrensd.

Bekijk al onze boomkleverproducten

Grootte
14 centimeter groot. De spanwijdte is 16 tot 18 cm

Gewicht
19-24 gram

Habitat
Het is een algemene broedvogel in loofbossen en gemengde bossen, bosschages, parken en grote tuinen. Ze komen voor in berggebieden tot 1700m. Het is een standvogel.

Nest
Ze nestelen in boomholen of nestkasten op een laagje fijne boomschors en droge bladeren. Als de vliegopeningen te groot zijn, dan worden deze met modder of leem aan de randen dichtgesmeerd en zo verkleind. Bekijk hier al onze nestkasten voor de boomklever. 

Jongen
De boomklever heeft 1 broedsel in april-juni en legt 6 tot 9 roodgestippelde witte eieren.

Voedsel
In het voorjaar en de zomer worden er vooral insecten en spinnen gegeten, maar in het najaar en de winter eten ze noten en zaden en op voedertafels vet. Bekijk hier al ons voer voor de boomklever

Klank
Hun contactroep is een fluitend, herhalend 'hwiet'. Als de vogel opgewonden is, klinkt het als 'twett'. In de zang is het fluitend 'piuu piuu' of 'wuuieh wuuieh' of een sneller, trillen 'wiwiwi'.

Karakteristieke kenmerken
Zoals zijn naam al aangeeft klimt hij onvermoeibaar en schoksgewijs langs stammen en takken van bomen. Als enige Europese vogel klautert de boomklever met zijn kop naar beneden over boomstammen. Hij kan ook op de bodem hippen. Boomklevers jagen op spinnen en insecten, maar ze zijn ook te vinden bij voedertafels. Ze eten pinda's, zonnebloempitten en zaden. Ook verzamelen ze hazelnoten en eikels. Hij drukt ze in gaten en hamert ze open met hun krachtige snavel. Het kloppend geluid dat hij daarbij maakt doet denken aan een specht.

Boomklevers trekken niet ver en komen alleen voor in tuinen nabij bossen, hoewel ze kunnen nestelen in tuinen met grote bomen. Ze bouwen hun nesten in natuurlijke holtes in oude bomen. Soms zijn ze zelfs te vinden in oude spechtennesten. Ze pleisteren de ingang dicht tot de juiste diameter. Dit om te voorkomen dat grotere vogels het nest innemen. Dat doen ze door een paar keer door het gat te gaan met natte modder. Ze nestelen ook in door de mens vervaardige nestkasten. Het vlieggat moet dan 32 mm in diameter zijn. Het is zelf mogelijk het broedproces te volgen van deze vogel met de nestkast Cyprus. Aan de zijkant zit deurtje met daarachter een venster van plexiglas. U kunt 2 of 3 keer per dag kort even kijken, zo wordt het proces niet verstoord.

Bekijk al onze boomkleverproducten

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies