Zo help je jouw tuindieren de koude maanden door
Deze koude maanden zijn dé periode waarin vogels de meeste hulp kunnen gebruiken. Daarom wordt er in deze periode veel bijgevoerd in tuinen en hier maken de vogels dan ook dankbaar gebruik van. Vogels hebben in deze periode veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
1. Voer met hoge energiewaarde
Om de lange, koude winternacht te kunnen overleven moeten tuinvogels al hun vetreserves aanspreken. Zo raken ze per nacht soms wel twintig procent van hun lichaamsgewicht kwijt. Overdag hebben ze slechts acht uur de tijd om voedsel te vinden om die tekorten weer aan te vullen. Hoe meer calorieën het voer dat ze dan vinden heeft, hoe beter. Help vogels door het aanbieden van zonnebloemkernen en pinda’s met een extra hoge energiewaarde. Deze ingrediënten verwerkt Vivara niet alleen in de voedermixen, maar ook in pindacakes, vetblokken en vogelpindakaas. Stuk voor stuk producten boordevol essentiële oliën en vetten, waar tuinvogels een enorme energieboost van krijgen.
2. Water, ook in de winter belangrijk
Water is voor vogels van levensbelang in de winter. Het mag in een vogelvriendelijke tuin absoluut niet ontbreken. Wat vaak niet bekend is, is dat vogels water nodig hebben om hun verenkleed in goede conditie te houden en zich te ontdoen van parasieten. Door te baden wordt de isolerende werking van het verenkleed in stand gehouden.
3. Zorg voor een rustige voederplek
Wanneer je een voederplek inricht voor vogels, zorg er dan voor dat er voldoende beschutting en overzicht van de omgeving is voor de vogels. Hang een voedersilo of vetbolhouder in de buurt van een heg of struik zodat ze hierin kunnen schuilen als er gevaar dreigt. Hang je een silo voor nyjerzaad op? Of heb je veel groenlingen of goudvinken in de tuin? Hang de silo's dan juist op een open plek. Groenlingen en goudvinken hebben namelijk een voorkeur voor een open voederplek.
4. Hang nu al een nestkast op
In deze koude maanden zijn vogels altijd op zoek naar een plek om te overnachten of te schuilen.Steeds meer natuurlijke nestplaatsen verdwijnen: akkers worden armer, gaten en kieren in gebouwen worden gedicht, kapotte dakpannen worden vervangen en oude boomholtes zijn zeldzaam. Je helpt vogels dus echt met het ophangen van één of meerdere nestkasten. Hang je nu al een nestkast op, dan is de kans ook nog eens een stuk groter dat deze vogel in het voorjaar terugkomt om een nest te starten!