Voorjaar in de tuin

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Vandaag even geen vogels kijken, maar een uurtje de tuin in om wat onkruid te wieden. Onkruid is en heel dankbaar gewas. Het komt elke keer vanzelf weer terug en dat zorgt ervoor dat je altijd wel wat te doen houdt in je tuin. Terwijl ik op mijn knieën tussen de ontluikende spirea en koekoeksbloemen door kruip krijg ik plotseling het gevoel dat ik bekeken word.

Ik kijk om me heen en ja hoor, op nog geen twee meter afstand word ik gevolgd door een roodborst die dankbaar alle spinnetjes en wormpjes oppikt die ik met mijn gewroet tevoorschijn tover. Wat zijn ze mooi, die roodborstjes, met hun fel oranje borst en zwarte kraaloogjes. Het voelt en beetje paradijselijk, zo samen met de roodborst in de tuin aan het werk. Je zou bijna denken dat ze zo dicht bij je komen omdat ze je aardig vinden. Maar ja, ik weet ook dat ze in de bossen net zo trouw achter de wroetende wilde zwijnen aan gaan en ik vrees dat ik, wat de roodborst betreft, in dezelfde categorie wordt ingedeeld. Kort daarna klimt de roodborst naar boven in een struik en begint uitbundig te zingen. Telkens weer een nieuw liedje, allemaal korte stukjes. Het voelt als een persoonlijke aubade en ik geniet van de prachtige parelende roodborst zang.

Zo kunt u dus beloond worden als u van uw tuin een vogelparadijs weet te maken. Echt moeilijk is dat niet. Zorg voor wat ruige rommelhoekjes en ruim niet alles voortdurend “pietje precies”op. Een mooie bloemborder in plaats van een versteende tuin helpt ook heel goed. Al die bloeiende bloemen zijn niet alleen fijn om naar te kijken maar trekken ook insecten aan waar uw roodborst en heggenmus weer van kunnen leven. Met nog een paar dichte (vlinder)struiken, lijsterbessen en een stekelige meidoorn, om in te vluchten als de sperwer langs komt, maakt u het verder af. Tot slot nog een vijvertje om te drinken en te poedelen en uw vogelparadijs is compleet. Als u nu ook nog een koolmeeskast ophangt heeft u kans dat daar een bonte vliegenvanger in gaat wonen. Deze vliegenvangers komen in april pas terug uit Afrika en door de extra nestkast voorkomt u dat ze strijd moeten leveren, vaak op leven en dood, met de koolmees die al in een andere nestkast aan het broeden is. Bekijk uw tuin dus nog een kritisch door vogelogen, ga aan de slag en laat u vervolgens nieuwsgierig volgen door uw roodborst!