Vogels kijken is geluk

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Wanneer ik uit het raam kijk en ik zie een roodborst of een koolmees, dan kan ik het niet laten steeds opnieuw te kijken waar ze mee bezig zijn, ook al zie ik ze elke dag. Als ze zitten te zingen luister ik ook altijd even of ik niet een nieuw deuntje hoor. Het is een soort verslaving maar ik geniet ervan en het maakt me gelukkig!

Vogels kijken draagt niet alleen bij tot je geluksgevoel, je moet ook een beetje geluk hebben en op de juiste tijd op de juiste plek zijn! Zo komt er een heel enkele keer een ijsvogel bij onze tuinvijver kijken of er nog kleine visje te vangen zijn en als ik geluk heb vang ik even een glimp op van deze schitterende vogel.

Meer vogelgeluk?

Het leuke is dat je dat soort geluk een handje kunt helpen. Als je je tuin inricht met veel bloemen en struiken en een vijvertje een paar nestkasten dan komen daar al veel vogels op af. Maar als je af een toe wat voer uitstrooit dan wordt het nog drukker in de tuin. Vroeger “mocht “ dat van Vogelbescherming alleen in de winter, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je de vogels zonder problemen het hele jaar door kunt voeren. Ze kiezen zelf wel of ze voer uit de natuur of van uw voedertafel willen halen. En geloof maar dat een koolmees, die per dag honderden keren op en neer roetsjt naar zijn bedelende jongen, wel een extraatje kan gebruiken. O ja, en laat af en toe wat kleine visje los in uw vijver voor de ijsvogel, je weet maar nooit! Vogels kijken in uw tuin, nu het hele jaar rond, daar wordt je pas echt gelukkig van!

Maak eens een smeerpaal!

In de winter, maar ook in het voorjaar richt ik ook altijd een “smeerpaal” in. In een forse dode tak van een meter of twee lang boor ik een tiental grote gaten van minstens drie centimeter doorsnee. Die tak plaats ik rechtop (bijvoorbeeld in een parasolstandaard) en de gaten smeer ik vol met vet. Ik gebruik daarvoor de vetblokken van Vivara of zelf gesmolten en met zaad gemengd (zoutloos) vet van de slager. Een likje vogelpindakaas is ook prima. Een flink stuk holle schors met een vetblok erin gaat ook heel goed.

Ik plaats mijn smeerpaal zo dat ik er zelf goed uitzicht op heb en het zonlicht er een deel van de dag op valt waardoor de foto’s beter tot hun recht komen. Verder moet de paal niet te ver van de struiken af staan, zodat de vogels bij onraad (sperwer) snel kunnen vluchten. Alles komt er op af. De grote bonte specht hangt halve dagen aan de paal om van het vet te snoepen maar ook merels, mezen, boomklevers, boomkruipers, roodborstjes en nog vele anderen.

Nico de Haan, ornitholoog en ambassadeur Vivara