Snel opvetten is noodzakelijk

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Vogels die op trek gaan en verre reizen afleggen naar het zuiden, zorgen meestal voor een extra voorraadje “brandstof” voor onderweg. Hun lichaamsgewicht neemt soms tot wel 50% toe voor ze op trek gaan. Maar de benodigde vetvoorraad moet wel in heel korte tijd worden aangelegd. Maandenlang met overgewicht rondvliegen is veel te gevaarlijk, want voor je het weet plukt de sperwer, havik of slechtvalk je uit de lucht. Daarom leggen vogels die op trek gaan in zo kort mogelijke tijd, slechts enkele weken, hun vetvoorraad aan voor de lange reis.

Knobbelzwanen zijn kampioenen als het om aankomen en afvallen gaat. Voordat het wijfje gaat broeden in het voorjaar komt ze wel vier kilo aan. Tijdens het broeden eet ze vier weken niet en valt ze dus weer vier kilo af. Alleen als je vetvoorraad groot genoeg is kun je je eieren dus uitbroeden.

Zangvogels die hier blijven zijn ware meesters in het opvetten en afslanken. In koude winternachten raken ze soms wel 20% van hun lichaamsgewicht kwijt. Het vet verbranden ze om zich warm te houden.

De volgende dag moeten ze dan weer heel snel 20% aankomen om de volgende nacht weer te kunnen overleven. Aankomen en afvallen, vogels kunnen het als geen ander. Ze zijn dus maar wat blij met het extra vet dat u in de tuin ophangt!

Bekijk hier al onze vetproducten