Roofvogeltrek kijken is spannend

Roofvogeltrek

De dagen korten, de nachten worden kouder en mijn vogeltrekadrenaline neemt gestaag toe. Het is september en ik neem u mee naar mijn favoriete vogeltrekpunt in de Blauwe Kamer bij Rhenen, op de noordelijke oever van de Neder-Rijn. Ik loop door tot je niet verder mag en daar op het hoogste punt van de zomerdijk, strijk ik neer. Een klapstoeltje, koffie en broodjes en laat ze nu maar komen!

Roofvogeltrek

Na een paar regenachtige dagen schijnt vandaag de zon, er staat een matige noordwestenwind en de trekomstandigheden lijken me ideaal. Als ik een roofvogel was zou ik nu op reis gaan! Ik kijk uit op de uiterste punt van de Utrechtse heuvelrug, de Grebbeberg en op de Neder-Rijn die als een zilveren lint door het landschap slingert. Het is een uur of tien en dat is mooi op tijd want vandaag heb ik mijn zinnen gezet op de roofvogeltrek en die komt pas laat op gang, als er voldoende warme lucht opstijgt. Mijn roofvogelshow kan beginnen!

Buizerdwolk

Er passeert een groepje houtduiven, een ooievaar komt even boven de Grebbeberg uit, de havik, die daar woont, zweeft zijn rondjes boven de berg en het luidruchtige gegak van de grauwe ganzen in de Blauwe Kamer is niet van de lucht, maar verder gebeurt er nog niet veel. Pas om een uur of twaalf veer ik overeind. In de verte nadert een groep draaiende en zwevende roofvogels. Bij zwevende vogels vind ik het nog steeds lastig om snel te zien met wie je te maken hebt. De kans dat die zwevende roofvogel een buizerd is, is het grootst, maar je weet maar nooit! Bij buizerds "past de staart in de vleugel". De staart is dus altijd korter dan de vleugelbreedte en bij deze groep klopt het als een bus! Bovendien is het een groep van enkele tientallen vogels en ook dan kom je al snel bij de buizerd terecht. De meeste andere roofvogels trekken immers individueel. Er kan wel eens een sperwer of havik doorheen draaien, maar dat ziet je dan direct aan het silhouet met een relatief lange staart en korte vleugels. Onze groep cirkelt in een thermiekbel naar grote hoogte en laat zich dan in zuidelijke richting afglijden. Mijn dag kan al niet meer stuk, het zien van zo’n grote groep op trek geeft je het gevoel dat je er echt bij bent.