Ooievaars, nu weer ‘gewoon’

Een bericht van Nico de Haan

Op pad door Nederland, zie ik op één dag op vier verschillende plaatsten een ooievaar. Eentje loopt er door het pas gemaaide land bij Leusden, de volgende vliegt laag over bij Assen, langs de sloot bij Kampen stapt een ooievaar en de laatste zie ik in de buurt van Elburg rondwandelen.

Het zien van een ooievaar maakt me altijd vrolijk en geeft me het gevoel dat het met veel andere vogels die op de rode lijst staan ook nog goed kan komen. De ooievaar is gered omdat Vogelbescherming Nederland, dwars tegen de adviezen van biologen en andere ‘deskundigen’ in, minstens dertig jaar stug heeft doorgewerkt aan een herintroductie programma, daarbij geholpen door een leger vrijwilligers.

Begin zeventiger jaren startte het project met het ooievaarsdorp het Liesveld bij Groot Ammers en in de jaren daarna werden enkele tientallen buitenstations geopend. Van daaruit heroverde de ooievaar ons land. Nu zijn er minstens enkele duizenden ooievaars, meer nog dan kort na de Tweede Wereldoorlog. Het gros voorziet in zijn eigen onderhoud en trekt jaarlijks op en neer naar Afrika. Nog even en u kunt weer getuige zijn van ware ooievaarswolken, als ze met honderden tegelijk op trek gaan!

Nico de Haan