Tips van Nico de Haan

Nico de Haan is een gerenommeerde Nederlandse vogelkenner, presentator en natuurbeschermer. Geboren in 1947, begon zijn passie voor vogels al op jonge leeftijd. Hij heeft talloze boeken geschreven over vogels en is vooral bekend vanwege zijn werk als presentator van verschillende natuurprogramma's op televisie en radio.

Nico de Haan werkte 30 jaar lang voor Vogelbescherming Nederland, waar hij nog steeds actief is als ambassadeur en adviseur. Zijn betrokkenheid bij de organisatie heeft geleid tot talloze initiatieven ter bevordering van vogelbescherming en het behoud van hun leefgebieden. Zijn inzet en expertise hebben een blijvende impact gehad op het bewustzijn en de bescherming van vogels in Nederland.

Nico de Haan geeft u graag advies over alles wat met tuinvogels te maken heeft. Onderstaande artikelen verschenen eerder in onze nieuwsbrief. Wilt u Nico's tips voortaan als eerste ontvangen?

Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief >>

Boeken van Nico de Haan

 
Blogs Nico de Haan:

  1. Badhuis voor vogels

    In de hete zomerdagen is water cruciaal voor vogels. Ontdek hoe Nico zijn badhuis heeft ingericht.

    Lees meer »
  2. Heggenmus verrast met decemberzang

    Veel wordt er nu niet meer gezongen in de donkere dagen voor kerst. Een enkele winterkoning schettert even een kort en heftig liedje, de roodborst parelt zijn riedeltje af en toe even door de tuin, vrolijke spreeuwen zitten kwelend hoog in de es, maar verder is het stil.

    Lees meer »
  3. Ringmussen en huismussen hebben plenty vrije tijd

    Is het u ook al opgevallen dat op deze donkere najaarsdagen de huismussen en ringmussen toch nog alle tijd hebben en urenlang samen gezellig zitten kletsen.

    Lees meer »
  4. Ooievaars, nu weer gewóón

    Op pad door Nederland, zie ik op één dag op vier verschillende plaatsten een ooievaar.

    Lees meer »
  5. Wie bindt de kat de bel aan?

    Mijn dochter belt op: "Er zit hier achter in de tuin een jonge merel op de grond en nou willen de poezen naar buiten. Wat moet ik doen?"

    Lees meer »
  6. Gratis ochtendconcert in de gouden uurtjes

    Mag ik u aanraden om in deze bijzondere tijden eens heel vroeg op te staan, wat dacht u van een uur of vijf! U kunt dan luisteren naar het ochtendconcert!...

    Lees meer »
  7. De vogelnieuwtjes van april

    Als u in deze barre tijden afleiding zoekt raad ik u aan om door de week af en toe een uurtje vogels te gaan kijken en luisteren. Hierbij mijn ervaringen van afgelopen week...

    Lees meer »
  8. Er op uit

    Nu alle theaters en musea gesloten zijn kunnen we van de nood een deugd maken en hebben we alle tijd om de natuur in te gaan!...

    Lees meer »
  9. Herfstspinsels

    De herst is in volle gang, de winter staat voor de deur. Vogels gaan op zoek naar een geschikte voederplek en zien eten doet eten....

    Lees meer »
  10. Drie bruine priegelvogeltjes

    In bijna elke achtertuin en ieder plantsoen zijn ze wel te vinden. Drie kleine bruine priegelvogeltjes die je heel gemakkelijk over het hoofd ziet...

    Lees meer »
  11. Versleten mannen zijn het mooist

    Veel vogels ruien in de nazomer. Veren slijten en moeten weer vervangen worden voor nieuwe veren. Ruien doen vogels bij voorkeur als ze het niet druk hebben. Dus niet in het voorjaar in de periode dat ze jongen verzorgen of in het najaar tijdens de trek....

    Lees meer »
  12. Samen een stofbad

    Op een zandig greppeltje langs het gazon nam een koolmees een uitgebreid stofbad....

    Lees meer »
  13. Ijsvogel flitst voorbij

    Daar ging een ijsvogel!’ Een ijsvogel zie je meestal maar een paar seconden. Razendsnel scheren ze laag over het water, vaak heftig ‘tie-tie-tie’ roepend en u heeft echt geluk …

    Lees meer »
  14. Vetbol trekt sperwer aan

    Nee, sperwers eten geen vetbollen, maar nu het gaat winteren zetten steeds meer mensen de voedertafel weer buiten en hangen de vetbollen op. Daar komen de tuinvogels op af …

    Lees meer »
  15. Badderen in het stof

    Bijna alle vogels nemen regelmatig een bad. Je ziet ze de veren stevig poetsen en na het bad schudden ze het water uit de veren. Die veren worden door een waterbad lekker donzig en luchtig en dat zorgt voor goede isolatie. Maar sommige…

    Lees meer »
  16. Blijf uit de buurt van pubers

    Eind april verschijnen soms al de eerste jonge merels op uw gazon. Als er een merelnest in uw tuin zit, blijf dan vooral uit de buurt als de jongen bijna uitvliegen. Als er gevaar dreigt, geven de oudervogels een scherpe alarmkreet en…

    Lees meer »
  17. De tuin als provisiekast

    In de winter is de boomklever misschien wel de luidruchtigste vogels van onze parken en bossen. Officieel wordt de boomklever tot de zangvogels gerekend, daar kan ik niets aan veranderen, maar voor mij is het meer een roepvogel…

    Lees meer »
  18. Echte wintergasten

    Kramsvogels en koperwieken zijn echte wintergasten die u in uw tuin kunt aantreffen. Ze broeden in het hoge noorden en trekken zuidelijk omdat er bij ons nog veel meer bessen zijn. Welke bessen en vruchten zijn bij hen favoriet?…

    Lees meer »
  19. Tuin zonder water

    Vogels hebben, net als wij elke dag water nodig. Niet alleen om te drinken maar ook om af en toe in te badderen. Dat zorgt voor een losse veerstructuur met veel lucht ertussen en dat isoleert weer goed, zowel in de zomer als in winter…

    Lees meer »
  20. Meesterverstoppers

    Vlaamse gaaien hebben ons meestal veel sneller in de gaten dan wij hen. Bij onraad laten ze een luide rauwe kreet horen en dan weten alle dieren dat wij in het bos rondlopen Niet alleen de gaaien en kraaien alarmeren elkaar, ook de reeën…

    Lees meer »
  21. Ook vogels kunnen dronken worden!

    Je zou denken dat de natuur wel een automatisch alcoholslot op de vogelwereld zou zetten maar niets is minder waar! Met name spreeuwen en noordelijke lijsters, zoals koperwieken en kramsvogels, lopen risico’s met 'te veel op' in de…

    Lees meer »
  22. Opvallen of onzichtbaar zijn?

    Opvallen of onzichtbaar zijn? Dat is een keuze die veel vogels lijken te maken. Of je wilt opvallen heeft te maken met de manier waarop je leeft, voedsel zoekt en de rol die je in het vogelleven is toebedeeld. De mannetjes zien er over…

    Lees meer »
  23. Roodborstje op uw hand

    Ooit legde me een vogelfotograaf uit hoe hij er in slaagde waterrallen van heel dichtbij te fotograferen. Hij maakte een inkeping in afgesneden rietstengels en klemde daar levende meelwormen in. Zo lokte hij, met deze levende meelwormen…

    Lees meer »
  24. Samen wormen vangen

    Ik heb wel eens het idee dat “mijn” merels bij ons tuinhuisje zitten te wachten tot ik met de schop of hark naar buiten kom! Ik ben nog geen vijf minuten in de tuin bezig of pa en ma merel inspecteren de grond die ik zojuist heb omgewoeld…

    Lees meer »
  25. Sijs lijkt op mees

    Het mezengedrag kent u vast wel. Vaak hangen ze ondersteboven aan een dun takje, op zoek naar kleine insecten of bladluizen. Als u de komende weken of maanden ineens tien of twintig van die meesjes in een elzen- of berkenboom ziet hangen…

    Lees meer »
  26. Snel opvetten is noodzakelijk!

    Vogels die op trek gaan en verre reizen afleggen naar het zuiden, zorgen meestal voor een extra voorraadje “brandstof” voor onderweg. Hun lichaamsgewicht neemt soms tot wel 50% toe voor ze op trek gaan. Maar de benodigde vetvoorraad…

    Lees meer »
  27. Vogels hebben geen hoogtevrees

    Vogels hebben gelukkig geen hoogtevrees en het is voor de merels en mezen vaak geen enkel probleem om het een beetje hogerop te zoeken om op uw balkon te nestelen. Niet iedereen heeft een tuin, maar een balkon van een paar vierkante…

    Lees meer »
  28. Vogels in de winter

    Nederland en België liggen in een klimaatsgebied dat door de overheersende wind uit zee, sterk onderhevig is aan de invloed van de Noordzee. Hoe verder van de kust des te geringer de invloed van de zee. Strenge winters in onze regio…

    Lees meer »
  29. Vogels voeren met meelwormen

    Iedereen die vogels voert, weet hoe leuk het is om de vogels in de tuin te zien smullen van het voer. Maar wilt u de vogels een keer extra verwennen, geef ze dan meelwormen. Vogels zijn er gek op! Als u op vaste tijden dagelijks wat…

    Lees meer »
  30. Vogels zijn geen voordeurdelers!

    De mezen, spreeuwen en andere vogels die graag in nestkasten broeden houden andere vogelsoorten graag buiten de deur. Daarom is de invliegopening van de nestkasten zo belangrijk. Een klein gaatje van 28 mm doorsnede is precies groot…

    Lees meer »
  31. Waar blijven onze roodborstjes

    In het voorjaar zijn ze niet te missen, de parelende liedjes van de roodborstjes, maar in de zomer lijken ze plotseling allemaal te zijn verdwenen en zien en horen we geen roodborst meer. Toch zijn ze er nog wel. Maar er worden veren…

    Lees meer »
  32. Wie komt waar op af?

    Hangende voederapparaten trekken onder meer koolmees, pimpelmees, staartmees, grote bonte specht, groenling en sijs aan. Soms probeert ook de huismus -wat stuntelig- hangend te eten, maar echt goed gaat het hem niet af…

    Lees meer »
  33. Zonder water geen vogels in uw tuin!

    Water is heel belangrijk voor vogels. Niet alleen om te drinken, maar ook om te badderen. Dat houdt de verenstructuur luchtig en los waardoor er een “donzen dekbed” ontstaat dat de warmte buitenhoudt en voorkomt dat de kou binnendringt…

    Lees meer »
  34. Zorg voor een vogelrestaurant in uw tuin 

    Volgens de nieuwe inzichten kun je het hele jaar rond vogels voeren en daar kunnen niet alleen de vogels, maar ook u, veel plezier aan beleven. Als je vogels voert krijg je meer vogels in de tuin, je helpt de vogels en het is…

    Lees meer »
  35. Vogels kijken is geluk 

    Vogels kijken draagt niet alleen bij tot je geluksgevoel, je moet ook een beetje geluk hebben en op de juiste tijd op de juiste plek zijn! Zo komt er een heel enkele keer een ijsvogel bij onze tuinvijver kijken of er nog kleine visje te vangen zijn. Wil je meer vogelgeluk, dan helpen de volgende tips.…

    Lees meer »
  36. Schatgraven

    Bent u al een paar keer vroeg opgestaan dit voorjaar? Met vroeg bedoel ik dan ècht vroeg, een uur vóór zonsopgang? Dat betekent dat u zo rond een uur of zes als buiten staat. De eerste merels en roodborstjes zingen dan al en gedurende een paar uur voegt zich dan steeds weer een nieuwe zanger bij het koor.

    Lees meer »