Samen wormen vangen

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Ik heb wel eens het idee dat “mijn” merels bij ons tuinhuisje zitten te wachten tot ik met de schop of hark naar buiten kom! Ik ben nog geen vijf minuten in de tuin bezig of pa en ma merel inspecteren de grond die ik zojuist heb omgewoeld. Het valt op de ze me volledig vertouwen en bijna over mijn schoenpunten heenlopen om als eerste de wormen, spinnen en andere kleine diertjes op te pikken. Ze slikken ze in deze periode niet zelf door maar verzamelen ze voor de jongen die een paar meter verderop in een dichte conifeer hongerig in het nest zitten te wachten.

Juist in deze periode hebben de jongen niets aan bessen of andere vegetarische kost. Om snel te kunnen groeien hebben ze goed verteerbare dierlijke eiwitten nodig en eten ze de wormen bijna uit mijn hand. Als de merels even weg zijn worden ze afgwisseld door de roodborst die ook spinnetjes en kevertjes nodig heeft voor zijn jongen. Het geeft een beetje een paradijselijk gevoel, al die vogels die helmaal niet bang voor je zijn. Jammer is dat ze in werkelijkheid denken dat je een ree of, erger nog, een wild zwijn bent die in de grond wroet. Lang geleden hebben hun voorouders geleerd, toen ze nog in de bossen woonden, dat al dat gewroet insecten en wormen oplevert.

Als u niet elke dag in de tuin wilt werken om de vogels te helpen dan is het handig om te weten dat u ook met meelwormen (dood of levend), wasmotten of ander dierlijk eiwit de vogels kunt helpen. En als u elke dag op een vast tijdstip uw roodborstje meelwormen voert, komt deze na verloop van tijd zelfs op uw hand zitten!

Bekijk hier ons levend vogelvoer