Roodborstje op uw hand?

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Als u tijd en geduld hebt om een roodborstje op uw hand te lokken dan zijn levende meelwormen daar een uitstekend hulpmiddel bij. Voer dagelijks op vaste tijden en door de beweging van de wormpjes trekt u ze als en magneet naar u toe. Bovendien zorgen de meelwormen op een natuurlijke manier voor de vochtvoorziening en is dit voedsel ook geschikt voor de oudervogels om aan hun jongen te voeren in het voorjaar! Het is rijk aan eiwitten en dat hebben jonge vogels nodig om snel op te groeien!


Roodborst

Wat onze klanten schrijven:

In onze tuin komen veel vogels zoals grote bonte spechten, kool- , pimpel- en staartmezen. Verder vinken, kepen, sijzen, heggemussen, holenduiven en nog veel meer. Deze komen af op de voedersilo’s, de pindacakes en de pindakaaspotten en de veiligheid in de struiken en bomen.

Het hoogtepunt zijn de roodborsten en mezen die op meelwormen afkomen. Deze voeren we in een klein bakje dat meestal onder een beschermkooi staat, om de eksters weg te houden. In het voorjaar en de zomer heb ik er een sport van gemaakt om vooral roodborstjes handtam te maken.

Als ze gewend zijn om uit het bakje te eten onder de beschermkooi, gaat de beschermkooi na verloop van tijd weg. Het bakje zetten we dan dichter bij onze tuinset en de kleine vogeltjes blijven komen. Tot dat punt zijn roodborstjes en koolmezen even tam, maar hoe dichterbij het bakje komt te staan, hoe meer je ziet dat de roodborstjes wat brutaler zijn. Weer wat later zet ik het bakje met meelwormen op het einde van de tuintafel en terwijl wij koffie drinken blijven de vogels komen. Elke volgende dag komt het bakje steeds meer naar het midden van de tafel te staan en zelfs over het midden. Daarna pak ik een handjevol meelwormen in mijn open handpalm en wacht rustig af welke roodborst deze lekkernij echt niet kan weerstaan. In de loop der jaren hebben we zo meerdere roodborstjes handtam gekregen. Een echte aanrader om meelwormen te voeren!

Ad Sloots, Nuenen