Natafelende Ringmussen

Een bericht van Nico de Haan

Nico de Haan

Goed vogelvoer heeft geen reclame nodig! De ringmussen uit de regio hebben dat ook ontdekt. Zo’n ploeg van dertig ringmussen eet me arm. In één dag halen ze mijn voederautomaat leeg, terwijl dat eigenlijk bedoeld was voor een week! Aan het begin van de middag vind het ‘natafelen’ plaats. In de dichte hulst zitten ze enkele uren lang tevreden te zingen en te kwebbelen. Daarna balanceren ze voor een toetje nog even op de vetbollen!

De hazelaar staat alweer te bloeien, de bloeiknoppen van sneeuwklokjes staan op springen en de winter vertoont, door de hoge temperaturen, nog meer voorjaarstrekjes. De boomklevers hebben aan hun hoge ‘twiet’ roepen de babbelroepjes toegevoegd, de houtduiven koeren of het hoogzomer is en ook de kool- en pimpelmezen laten zich goed horen. Op dinsdag 31 december hoorde ik tussen het voorwerkgeknal door een koolmees zingen. Het was de eerste koolmees die ik, na de complete zangstop rond de kortste dag, weer hoorde zingen, maar de laatste van het jaar 2019. Zelfs een heggenmus kreeg het op zijn heupen en zong zomaar op oudjaarsdag. Meestal moet ik daar tot half januari op wachten. Deze maand is het de maand van de koolmees. Overal hoorde je de mezenmannen hun territorium claimen. Omdat er nog maar weinig andere vogels zingen vallen ze extra op. Ook zijn alle koolmezendeuntjes net weer even anders. Verder kunt u nog wat parelende roodborsten, tsingende merels en koerende houtduiven verwchten.

Sijzenkoor op sterkte

De sijzen krijgen er wel steeds meer zin in. Als u een druk babbelend zangkoor hoort, maar u kunt de voortbrengers van dat geluid niet ontdekken, dan is het een sijzengroep. Kleine priegelvogeltjes zijn het en vooral als ze met zijn alle hoog in de toppen van de bomen hangen, kunnen ze je makkelijk ontgaan. Naarmate de dagen gaan lengen worden ze steeds enthousiaster. Zingen als sijsjes, dat kunnen ze en als u er alert op bent hoort u ze vast ook. Juist omdat verder bijna iedereen zijn snavel op elkaar houdt, heeft u extra kansen ze te ontdekken.

Spechten roffelen er op los

Ook nu al in januari roffelende grote bonte spechten in bos en park. Juist de komende maanden is het zaak veel het bos in te gaan. Het blad zit nog niet aan de boom en de spechten zijn, gestimuleerd door de hoge temperaturen nu al volop aan het roffelen, het voorjaar lijkt steeds vroeger te beginnen. Als u twee spechten om de beurt hoort roffelen luistert u misschien wel naar een duet, want man en vrouw specht roffelen allebei.

Ook opgewonden achtervolgingen horen bij het baltsritueel van deze spechten. De zwarte specht maakt er een soort verstoppertje van, want man en vrouw draaien voortdurend om de stam van een grote boom heen terwijl ze elkaar achterna zitten.

Ik stuur u dus de komende maanden met een gerust geweten het bos in en hoor vervolgens wel weer van u hoe het met de spechtenroffels is gesteld. Maar… ze komen ook nog elke dag bij mij op bezoek om van de vetcakes te snoepen!

Bekijk ons vogelvoer