De grote bonte specht bestaat niet

Bericht van Nico de Haan

Nico de haan

Dat is nogal een boute uitspraak en bovendien is het niet waar. Waarom dan toch zo’n kop boven dit stukje. Bij een grote bonte specht denk je algauw aan een grote zwart-witte vogel en dat is onjuist. De grote bonte specht is maar iets groter dan een spreeuw.

Grote bonte spechten hoor ik meestal voordat ik ze zie. Ook midden in de winter kunnen ze het niet laten, om van tijd tot tijd, een helder –kek-kek-kek- geluid te laten horen. Als er een grote bonte specht, bij u in de buurt of in uw tuin, opduikt ziet u dat direct. Met een zwierige opwaartse zwaai kleven ze zich aan een van de bomen of de paal van het voedertafel. Veel opvallend en helder zwart wit en aan de verticale houding ziet u onmiddellijk, dat het een grote bonte specht is. Vervolgens kunt u zich afvragen, met wie u te maken heeft, het mannetje of het vrouwtje. Dan is het zaak op de rode kleuren te letten. Allemaal hebben ze een opvallende vuurrode onderstaart, maar de kop is verschillend. De vrouwtjes hebben een geheel zwarte kop. De mannetjes hebben het hele jaar door een opvallende, rode vlek op hun achterhoofd.

In de komende maanden zult u, zeker als u in de buurt van een bos of park woont bezoek van grote bonte spechten kunnen verwachten. Vetbollen, korfjes met ongepelde pinda’s, spekzwoerd, alles is van hun gading. Zelf heb ik een aantal gaten in een oude tak geboord en die volgesmeerd met vet, gemend met zaden. Heerlijk vinden ze dat!

Het vroege voorjaar is ook een uitstekende tijd om de spechten beter te leren kennen. Wacht niet te lang, en zeker niet tot mei als het blad aan de boom zit, dan bent u veel te laat. Al in maart beginnend de spechten  te roffelen.

Kijk hier voor meer informatie over de grote bonte specht