Steenuil Webcam

 

Een steenuil overleden - 20 juli 2018

Op 7 juli heeft de erfbewoner een van de twee ongeringde uiltjes onder de perenboom gevonden. Er leek niets met hem te mankeren, maar hij probeerde ook niet weg te vliegen. Op 10 juli werd deze uil weer gevonden, maar ook toen deed hij geen poging om weg te vliegen. Later deze dag is hij dood gevonden. Maar dit geval is geen uitzondering. Ringonderzoek heeft laten zien dat 75% van alle jongen in een bepaald jaar het eerste broedseizoen niet haalt.

 


 

Broedsel weer niet gelukt - 29 juni 2018

Het tweede broedsel in Dongen is helaas weer mislukt. Dit is geen grote verrassing, vervolglegsels lukken maar zelden. Vrouwtjes bosuil heeft weer de eieren opgegeten, dit keer twee van de drie eieren. Wat hier de exacte reden voor is blijft onduidelijk. Ook is het nog niet duidelijk waarom het legsel tot twee keer toe mislukt is.

 


 

Eieren nog steeds niet uitgekomen - 17 juni 2018

Het is nu 28 dagen geleden dat het eerste ei gelegd is. De kans dat de eieren uit zullen komen wordt steeds kleiner. Hoelang vrouwtjes bosuil nog zal broeden is onduidelijk. Er zijn gevallen bekend waar het vrouwtje tot 50 dagen blijft broeden, dit is twee keer zo lang als de gebruikelijke tijd om een ei uit te broeden.

 


 

Eieren in Dongen - 15 juni 2018

Het is vandaag precies 26 dagen geleden dat het vrouwtje in Dongen het eerste ei gelegd heeft. Vandaag zou het eerste jong geboren moeten worden. Er is helaas nog niets te zien aan de eieren. Maar een beetje vertraging is niet ongewoon. Het vrouwtje is ook veel buiten de nestkast geweest. Soms meer dan 3 uur per dag, ook de prooiaanvoer is erg laag.

 


 

De eerste stapjes buiten! - 12 juni 2018

Op 11 juni om 10:24 zet een van de jongen zijn eerste stapjes buiten de nestkast. Hij gaat ook snel weer terug de nestkast in. om 11:57 gaat er nog een jong even buiten de nestkast. Maar ook deze kuiken gaat weer snel terug het nest in. 

 


 

Marter valt aan! - 8 juni 2018

Vanacht rond 03:30 kwam er een marter op bezoek bij de steenuilennestkast. Bijna wist de marter het kleinste steenuiltje te grijpen die dicht bij de invliegopening lag. Er is waarschijnlijk geen schade, maar het scheelde niet veel. De marter was snel weg en na een kwartier kwamen de man en vrouw steenuil weer terug naar het nest.