Steenuil Webcam

 

Een nieuw begin in Dongen - 17 mei 2018

De steenuilen in Dongen zijn het opnieuw aan het proberen, ze zijn begonnen aan een tweede legsel. Vanochtend rond 05:40 heeft het vrouwtje haar eerste ei gelegd. Er waren al hints dat dit zou gebeuren, zo werd er de laatste tijd gepaard en was het mannetje de nestkast aan het inspecteren voor een goede plek voor het nest. Toch hadden wij niet verwacht dat er nu nog aan een nieuw legsel begonnen zou worden.

 


 

Vier kuikens in Winterswijk - 14 mei 2018

In winterwijk zijn alle vier de eieren uitgekomen. Het eerste ei is op 11 mei om 00:05 uitgekomen. Het tweede kuiken volgde snel, deze is uitgekomen op 11 mei om  04:02.  Dezelfde nacht kwam ook nog het derde ei uit. Om 05:47 kroop het derde kuikentje uit het ei. Het vierde ei kwam een dag later uit. 12 mei om 02:43 is het vierde kuiken voor het eerst te zien op de webcam.

 


 

Onrust in Winterswijk - 8 mei 2018

Afgelopen weekend is er een hoop gebeurd in Winterswijk. Op zaterdag ochtend gaat de mannetjes steenuil weg en hij blijft ook voor langere tijd weg, Zaterdagavond is er wel een uil te zien geweest bij het nest maar het is niet duidelijk of dat het mannetje was. Er is geen contact met het vrouwtje. Op de zondag komt het mannetje enkele keren naar de nestkast zonder prooi. Hij houdt zijn rechteroog dichtgeknepen en ziet er niet fit uit. Doordat er geen prooien gebracht worden moet het vrouwtje het broeden enkele keren onderbreken om zelf op zoek te gaan naar eten. Maandag om 18:00 uur heeft de man voor het eerst weer een prooi naar de nestkast gebracht. Wij hopen dat de man voldoende is opgeknapt om prooien te blijven brengen.

 


 

Nog steeds aan het broeden - 3 mei 2018

Het vrouwtje in Dongen zit nog steeds in broedhouding op het nest. Dit is erg opvallend gedrag nu er geen eieren meer in het nest liggen. Ze verliet de kast wel wat vaker dan gebruikelijk. Maar wanneer ze terug is in de kast gaat ze toch weer in de broedhouding zitten. De exacte reden hiervoor blijft onduidelijk.

 


 

Het ei is verdwenen - 1 mei 2018

Het laatste ei is uit de nestkast in Dongen verdwenen. 30 april om 1:13 was het ei nog te zien, om 2:28 was deze verdwenen. Het ei bleek aan de buik van de steenuil te hangen toen ze het nest verliet. Het ei is tijdens dit uitstapje waarschijnlijk gevallen. De meest waarschijnlijke verklaring  is dat het ei kapot gegaan is, waardoor er een vloeibaar mengsel van eiwit en dooier uit het ei kwam. Dit mengsel plakte aan de steenuil waardoor ze het ei onbedoeld mee naar buiten heeft genomen. Wat wel opmerkelijk is, is dat de steenuil nog steeds in de broedhouding in het nest zit.

 


 

Waarschijnlijk geen kuiken in Dongen - 30 april 2018

Waarschijnlijk zal het ei in Dongen niet meer uitkomen. Het vrouwtje zit al dagen langer te broeden dan gebruikelijk is. En ook de ongebruikelijke gebeurtenissen zoals het laat leggen van het tweede ei en het opeten van een ei versterkt het gevoel dat het niet gaat lukken in Dongen dit jaar. Wat er precies mis is met het ei is niet duidelijk. De vraag is nu hoelang de uil nog blijft broeden totdat ze de hoop op geeft. Uit nesten waarbij geen enkel ei uitgekomen is, is gebleken dat sommige steenuilen wel tot 40 dagen blijven broeden totdat ze de hoop opgeven. Vorig jaar is er zelfs een geval gezien waarbij het vrouwtje meer dan 50 dagen heeft gebroed.

 


 

Een vierde ei in Winterwijk! - 18 april 2018

Zoals wij gister al verwacht hadden is er op 17 april inderdaad een vierde ei gelegd. Waarschijnlijk is het ei rond 22:45 gelegd. Om 23:05 was het vierde ei voor het eerst te zien op de webcam.

 


 

Een tweede en derde ei in Winterwijk! - 17 april 2018

Afgelopen dagen heeft de vrouwtjes bosuil in winterswijk nog twee eieren gelegd. Het tweede ei is gelegd op vrijdag 13 april rond 12 uur. Het derde ei volgde op 15 april om 13:30.  Een gemiddeld nest van de steenuil bevat 4 eieren, zal er vandaag nog een ei gelegd worden?

 


 

 

Om u beter van dienst te zijn, maakt Vivara gebruik van cookies. Bezoekt u onze website, dan gaat u hiermee akkoord. Lees meer over cookies