Ooievaar Webcam

Schakel cookies in om deze video te bekijken

 

Eerste kuiken uitgevlogen - juli 2018

Op 3 juli heeft het eerste kuiken het nest voor de eerste keer verlaten. Na een korte vlucht van ongeveer 2.5 minuten keerde het jong weer terug naar het nest. Sindsdien verlaat het jong regelmatig het nest om kort daarna weer terug te keren. Het tweede jong is ondertussen ook begonnen met vliegoefeningen, maar heeft het nest nog niet verlaten.

 


 

Bescherming tegen de warmte- juli 2018

De laatste dagen is het erg warm, hoe kunnen de jonge ooievaars op het nest zich beschermen tegen de hitte? Ooievaars kunnen niet zweten zoals mensen. Om af te koelen halen ze adem met hun mond open, net zoals honden dit doen. Ze kunnen alleen niet hun tong uit hun mond hangen, daar is de tong te klein voor. Verder poepen ooievaars over hun poten heen. Dit verdampt en hierdoor ontrekt dit warmte uit de poten. Ook worden de poten hier wit van, dit houdt de warme van de zon ook een beetje buiten. Ten slotte kunnen de ouders ook als parasol dienen. Hier zijn de jongen op dit moment al te groot voor waardoor het bijna niet meer mogelijk is.  Ook heeft de warmte invloed op het voedselaanbod. Er is minder voedsel te vinden en dit is lastig voor de jongeren die nog steeds afhankelijk zijn van de ouders. Waarschijnlijk zullen de jongeren tussen 4 en 11 juli uitvliegen.

 


 

De kuikens zijn geringd! - 7 juni 2018

De kuikens zijn op 6 juni geringd. Hierbij zijn de vogels ook gemeten en gewogen. Het gewicht van de ooievaars was goed, 3255 en 3370 gram. De ooievaars zijn dus bijna even zwaar, uit de metingen blijkt ook dat de vogels bijna even groot zijn.

 


 

Kuikens worden geringd - 6 juni 2018

De twee overgebleven kuikens worden vandaag, woensdag 6 juni geringd. Dit zal vandaag na 4 uur gaan gebeuren.

 


 

2 kuikens overleden - 22 mei 2018

2 van de ooievaar kuikens zijn helaas overleden. Het jongste kuikentje heeft het helaas niet gered, het had een te grote achterstand op zijn broertjes en/of zusjes. Het bleef hierdoor zwak en het was lastig om genoeg eten te krijgen. Een van de andere kuikens is helaas ook onverwachts overleden. Het lukte niet om een braakbal naar buiten te krijgen, hierdoor is het kuikentje overleden. 

 


 

Alle eieren zijn uitgekomen - 7 mei 2018

Het heeft even op zich laten wachten maar ook het derde en vierde ei zijn uitgekomen. Op vier mei is het derde ei uitgekomen. Het vierde ei volgde een aantal dagen later, In de nacht van 6 op 7 mei is het laatste ei uitgekomen. Deze was op 7 mei om 7.07 voor het eerst echt duidelijk op de webcam te zien.