Lepelaar Webcam

 

Lege nesten18-6-2019

Alle lepelaars zijn nu al enkele dagen vliegvlug en zijn de omgeving aan het ontdekken. Daardoor zien we nu vooral lege nesten op de webcam. 


 

 

Lege nesten14-6-2019

Alle lepelaars zijn vliegvlug en zijn de omgeving aan het ontdekken. Daardoor zien we nu vooral lege nesten op de webcam. Soms komen de jongen nog even op bezoek bij de plek waar ze opgegroeid zijn, maar meestal zijn de nesten verlaten.


 

Lepelaar gewond - 12 -04-2019

Het vrouwtje van de nestcam kwam op 11 april gewond op het nest terug. Ze heeft een wond aan haar linker schouder. Ze lijkt hier niet veel last van te hebben.. Ze kan nog steeds haar dagelijkse bezigheden uitvoeren zoals voeren en het nest opruimen. Ook kan ze nog vliegen zonder te haperen. 


 

Het eerste kuiken op de berk - 11-04-2019

In het achterste nest op de berk is op 10 april het eerste eitje uitgekomen. Er zijn nu in het totaal nog 7 eieren op de berk die uit moeten komen.


 

Het derde kuikentje - 10-04-2019

Op maandag is ook het derde ei uitgekomen in het lepelaarsnest. Alle eieren op het nest die te zien is op de nestcam zijn nu uitgekomen. Nu is het wachten tot de 8 eieren op de berkcam uitkomen.


 

De eerste twee kuikens - 08-04-2019

De eerste eieren zijn uitgekomen in het nest dat te zien is op de Nestcam. Er zitten nu twee kuikentjes op het nest. Helaas zijn de kuikens nog niet goed te zien.

 


 

Vliegen - 17/5/2019

Alle lepelaars op de nestcam kunnen nu vliegen. Ze zouden nu dus eventuele indringers vliegend kunnen ontvluchten. Op de berkennestkast is het de afgelopen weken minder goed gegaan. Toch zijn hier ook veel kuikentjes groot geworden.. De landelijke cijfers melden dat er doorgaans maar 1 kuiken per nest opgroeit tot puber. Dan zijn deze nesten een stuk succesvoller geweest.


 Indringers6/5/2019

De kuikens op de nestcam worden geregeld lastig gevallen door indringers. Ze worden hardhandig aangepakt en er worden takken uit het nest meegenomen. De kuikens lijken hier echter niets aan over te houden. Op het achterste nest is op 2 mei een lepelaar uit het nest gevallen. Hij is wel zelfstandig terug kunnen klimmen. Op 3 mei is er wederom een lepelaar van het nest gevallen. Deze lepelaar hebben we niet meer teruggezien op het nest. Maar het zou kunnen dat hij onder het nest gevoerd wordt door de ouders.


 Afscheid genomen van lepelaar kuikens - 1-5-2019

Helaas hebben twee van de lepelaar kuikens het niet gered. Op het achterste nest op de berkcam is een van de kuikentjes verdwenen. Wanneer dit gebeurt is, is niet helemaal duidelijk. Op 28 april is ook een van de kuikentjes op het voorste nest overleden. Hij was al een stuk kleiner dan zijn broertjes en zusjes en kon de eetconcurentie niet aan.


 Alle eieren uitgekomen - 23-04-2019

Alle eieren op de lepelaarsnesten zijn uitgekomen, dat betekend dat er nu 11 lepelaarskuikens verspreid over drie nesten te zien zijn op de webcams. De kuikens op de nestcam zijn al hard aan het groeien. Foto met dank aan D. Huygens. 


 Kuikens groeien hard - 16-04-2019

De kuikens op de nestcam groeien erg goed en de ouders zorgen goed voor ze. De kuikens zijn op de nestcam nu 10 dagen oud. Wanneer de lepelaars zeven weken oud zijn, zijn ze vliegvlug. We hebben dus nog even de tijd om van de kleine lepelaars te genieten. Foto's met dank aan M. van Laethem, J. de Wilde en D. Huygens.

 


 

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.