Lepelaar Webcam

Meerdere nesten, meerdere eieren- 25/3/2019

Op de berk zijn meerdere eieren gelegd. Op het achterste nest is een tweede ei gelegd en ook in het  voorste nest is er een eitje gelegd. 


 

Ei op de berk - 18/3/2019

Op de berk is ook een eerste ei gelegd. Twee lepelaars hebben dit nest geplunderd zodra een andere lepelaar wegvloog.


 

Een tweede ei! - 14/3/2019

Woensdag is het tweede ei gelegd door de lepelaar. De eieren worden met een tussenpozen van 2-3 dagen gelegd. Vandaag of aankomend weekend kunnen wij dus het derde ei verwachten als deze komt.


 

Het eerste ei! - 12/3/2019

Maandagavond is het eerste ei gelegd bij de lepelaars. Dit is redelijk vroeg. De lepelaars hebben één legsel per jaar en deze bestaat meestal uit 4 eieren, het is nu dus wachten tot het tweede ei gelegd wordt.


 

Hoe houd je man en vrouw uit elkaar? - 11/3/2019

Man en vrouw lepelaar zitten tegenwoordig regelmatig samen op het nest en er wordt ook wel eens gepaard, maar hoe kan je ze nou uit elkaar houden? Het mannetje is groter dan de vrouw en heeft ook een langere snavel. De snavelvlek van de man is kleiner en heeft een scherpe overgang van geel naar zwart. Bij de vrouw is de snavelvlek groter en is de overgang van geel naar zwart meer diffuus. Ook zou je het geslacht kunnen bepalen door te kijken naar de vorm van het hoofd. Het hoofd van de vrouw is meer eivormig terwijl het voorhoofd van de man in een rechte lijn overloopt naar de snavel. Foto met dank aan J. de Wilde.

 


 

Gevecht op het tweede nest - 7/3/2019

Op 6 maart is er gevochten op het tweede nest. Het vrouwtje zit rustig op het nest en wordt aangevallen door een andere lepelaar. Wat hier de oorzaak van is, is niet duidelijk. Het mannetje schiet de vrouw te hulp en zo kunnen ze de indringer verjagen. Na dit gevecht vind de eerste paring plaats bij de lepelaars. 


 

Als u iets interessants ziet dan kunt u ons screenshots sturen per e-mail naar webcams@vivara.be.