Koolmees Webcam

Alles uitgevlogen - 16-5-2019

Na de koolmezen uit nestkast 1 zijn gisteren ook alle acht koolmezen uit de tweede nestkast uitgevlogen. Het is nu afwachten of vader en moeder een tweede legsel aankunnen. Hoewel het niet vaak gebeurt, wil het niet zeggen dat het niet kan. We houden de nestkast in ieder geval nog even in de gaten.


 

Uitgevlogen - 13-5-2019

Afgelopen vrijdag was het zover, de kuikens in de eerste nestkast zijn allemaal uitgevlogen! De eerste twee vlogen vroeg op in de morgen al uit, de zes broertjes en zusjes volgde later. Op onderstaande foto staan ze al klaar om uit te vliegen, enkele seconde later zijn zit de taak van vader en moeder er op.


 

Bijna tijd om uit te vliegen - 6-5-2019

Nog maar een paar dagen en dan vliegen de meesjes in eerste nestkast uit. De tijd gaat snel! Voor het uitvliegen natuurlijk wel even de vleugels strekken.


 

Mooiste kindje van het nest, hallo! - 3-5-2019

Foto met dank aan E. Crijns


 

Hongerige monden - 1-5-2019

Het groeiprocess is begonnen en dat betekent dat er veel gegeten moet worden, hongerige monden dus! In nestkast 1 zijn de kuikens al wat groter terwijl in nestkast 2 alle monden nog in een compact groepje open gaan. Foto met dank aan N. Gijsels.


 

Helemaal compleet - 29-4-2019

Beide koosmees nesjes zijn helemaal compleet! Zowel koolmees 1 als koolmees 2 hebben 8 kleine kuikentjes. Foto van het complete nest van koolmees 2 met dank aan J. De Wilde.


 

6 kuikens! - 26-4-2019

De feestelijkheden zijn ook in de tweede nestkast losgebarsten, inmiddels zitten er 6 kuikens en wachten we nog op de laatste 2 eitjes.


 

Eitjes in de tweede nestkast - 24-4-2019

De tweede nestkast lijkt niet lang op zich te laten wachten. We kunnen inmiddels het nestje van eieren goed zien en zien daarin al een barst verschijnen op het middelste ei! Foto met dank aan M. Van Laethem.


 

Paaskuikens! - 23-4-2019

Mooi nieuws voor de koolmees want dit weekend zijn er zeker 6 paaskuikens geboren! Wat een timing van de koolmees. In kast 1 zijn zaterdag de eerste paaskuikens uit het ei gekomen en inmiddels is de teller opgelopen naar 6 kuikens. Vader en moeder staan een paar drukke weken te wachten! Bedankt M. Van Laethem voor de foto!


 

8 eitjes voor koolmezen - 15-4-2019

In de tweede nestkast liggen inmiddels 8 eitjes en daar hebben we veel foto´s van binnen gekregen. Dank daarvoor! Onderstaande foto is van N. Gijsels.


 

Zes voor beide - 11-4-2019

De koolmees in de tweede nestkast heeft de stand gelijk getrokken, inmiddels hebben beide koolmezen zes eitjes.


 

De tel bijna kwijt - 9-4-2019

We waren de tel bij beide koolmezen even kwijt, hoeveel eitjes zijn er eigenlijk gelegd? De bevallingen van een koolmees vallen niet altijd op en dat is ook bij deze koolmezen het geval. Zeker als ze na de bevalling de eitjes meteen verstoppen. Inmiddels weten we dat vrouwtje 1 nu zes eitjes heeft en vrouwtje 2 heeft er nu vier. Wat wel opvallende is, is dat vrouwtje 1 al aan het broeden is terwijl de pas 6 eitjes heeft. het zou kunnen dat er dus meer dan zes eitjes in het nest liggen. Het blijft af en toe moeilijk om te zien bij de koolmezen!


 

Druk weekend voor beide koolmezen - 8-4-2019

De tweede koolmees heeft dit weekend niet stil gezeten. Inmiddels heeft de tweede koolmees drie eitjes in het nest liggen en volgt ze de eerste koolmees. De eerste koolmees heeft dit weekend namelijk haar vierde eitje gelegd. Een mooi begin van het broedseizoen voor beide koolmezen dus.


 

Ei voor de tweede koolmees - 5-4-2019

Bij beide koolmezen gaat het goed, ook bij de tweede koolmees ligt namelijk een eitje!


 

Lees oudere koolmees blogs