Extra nestkasten in strijd tegen eikenprocessierups

Juni 2017 - Voor het eerst is vastgesteld dat koolmezen ook eikenprocessierupsen met brandharen eten en niet alleen de jonge rupsen die nog geen brandharen hebben. De koolmezen hebben een manier gevonden om de brandharen voor consumptie te verwijderen. Een extra reden om tuinen en de openbare ruimte optimaal in te richten voor vogels zoals de koolmees.Lees hier meer over de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Eikenprocessierups

Twee jaar geleden werd al aangetoond dat koolmezen, pimpelmezen en diverse andere vogels zich te goed doen aan jonge eikenprocessierupsen. De jonge rupsen bezitten dan al wel haren maar nog niet de beruchte brandharen. Nu is het Biocontrole Onderzoek en Advies, de Natuurkalender en Wageningen University gelukt om aan te tonen dat mezen ook een bijdrage leveren in de reductie van de eikenprocessierupsen zelfs in een fase waar ze al brandharen hebben. In onderstaand filmpje is te zien hoe een koolmees een eikenprocessierups ont(brand)haart. Eerst pakt ze de eikenprocessierups bij de kop en schudt de rupsen diverse malen. Daarna draait ze de rups om en pakt de rups bij zijn achterlijf en vervolgens slaat ze de rups heen en weer tegen de tak. Door de stress schiet de rups de gevaarlijke brandharen af. Na de behandeling is de eikenprocessierups klaar voor consumptie.

Landelijk worden al veel nestkasten opgehangen als ondersteuning in de beheersing van de eikenprocessierups. Naast het bieden van nestgelegenheid is het belangrijk dat vogels ook water in de buurt hebben zoals sloten en plassen. Tuineigenaren kunnen waterbakjes in de tuin plaatsen. Vogels hebben water nodig om te badderen en te drinken. Als de woonomgeving geschikt is dan zullen ze daar blijven.

Tekst: www.naturetoday.com
Foto: Henry Kuppen
Film: Silvia Hellingman

Bekijk onze nestkasten Informatie over de eikenprocessierups