2017 tot nu toe goed vlinderjaar

Juli 2017- De zomer is nu echt begonnen en de vlinders zijn volop in vlucht. Met veel zonuren en weinig regen is het weer perfect voor deze geliefde insecten. Ze gebruiken de zonnestralen om zichzelf op te warmen en te kunnen vliegen. Al fladderend drinken ze nectar van de vele planten die momenteel in bloei staan.

vlinder

Tot nu toe is 2017 een goed vlinderjaar. Houdt het warme en droge weer echter lange tijd aan dan kan dit ook zijn keerzijde hebben voor de vlinderpopulatie. Elke vlindersoort heeft namelijk een of meerdere waardplanten. Dit zijn specifieke planten waarop de rupsen van de betreffende vlinder groeien en mogelijk ook verpoppen. Door de voortdurende droogte en warmte zijn de waardplanten mogelijk van mindere kwaliteit en minder in aantal dan gewenst is voor de huidige populatie vlinders.

Atalanta meest gespot

Er zijn in dit jaar alleen al 90 verschillende soorten vlinders gespot door het hele land. De soort die tot op heden het meest gezien is, is de atalanta. Deze trekvlinder komt met het goede weer van afgelopen maanden veelvuldig voor in de natuur. Waar er van de vlinder sinds het begin van het jaar tot eind maart nog maar 470 exemplaren gespot waren, is dat aantal nu opgelopen naar 6944 exemplaren. De piek van de atalanta is in juni geweest. De atalanta’s die nu te zien zijn planten zich nog voort, de rupsen leven op brandnetels. In augustus verschijnen de nakomelingen en die trekken voor een deel weer weg naar het zuiden. Tegelijkertijd verschijnen dan hier atalanta’s die in het noorden, in Scandinavië, uit de pop zijn gekropen.

Citroenvlinder

De citroenvlinder heeft zich dit jaar prima kunnen  voortplanten, want al sinds het voorjaar wordt hij veelvuldig gespot. Het citroentje heeft een voorkeur voor zandgronden en zet haar eitjes het liefste af op sporkehout, ook wel vuilboom genoemd. Net als het boomblauwtje, eveneens een veel geziene vlinder. Het boomblauwtje werd vroeger ook wel vuilboomblauwtje genoemd. Inmiddels is bekend dat de rupsen ook op andere bomen en struiken kunnen leven, zolang er maar bloemknoppen zijn waar ze zich aan tegoed kunnen doen.

In opkomst

Enkele vlinders die nu in opkomst zijn, zijn het oranje zandoogje en het bruin zandoogje. Deze overwinteren als rups en hebben zich de eerste maanden van het jaar vol gegeten om te gaan verpoppen. Dit zijn dus ook echte zomervlinders, in tegenstelling tot de atalanta die meer een voorjaarsvlinder is. De vliegperiode van de oranje en bruin zandoogjes is nu net begonnen. Voor hen is het dan ook van groot belang dat het niet te snel té droog wordt, zodat de eieren nog afgezet kunnen worden op de waardplanten van de vlinder. Ook de gehakkelde aurelia is de laatste dagen veelvuldig te zien. Deze soort heeft net als de atalanta de brandnetel als waardplant voor de rupsen nodig, maar deze kunnen ook op andere planten overleven zoals bessenstruik, hop en iep.

Grote vlinderweekend

U kunt de vlinders die u in uw tuin ziet doorgeven op waarnemingen.be. Zo krijgt u een mooi overzicht van alles wat er gedurende het jaar in uw tuin zit. Op 5 & 6 augustus 2017 tellen duizenden Vlamingen de vlinders in de tuin tijdens Het Grote Vlinderweekend. Natuurpunt wil zo te weten komen welke vlinders het goed doen en welke het moeilijk hebben. Kijk voor meer informatie op www.vlinderweekend.be

Bekijk onze vlinderproducten