Vlinders in uw tuin

Oranjetip

Vlinders sieren uw tuin. De groei van rupsen, de metamorfose van pop naar vlinder en het vrolijke gefladder: als u de tuin vlindervriendelijk maakt kunt u dit allemaal van dichtbij zien. U draagt ook bij aan de instandhouding van verschillende vlindersoorten én u kunt volop genieten van hun schitterende kleurenpracht.

Vivara werkt samen met de vlinderstichting, deze landelijke natuurbeschermigsorganisatie met ruim 5.500 donateurs en meer dan 1500 vrijwilligers zet zich in voor het behoud en herstel van de vlinders en libellen in Nederland en Europa. Belangrijk werk, dat door Vivara financieel ondersteund wordt. Door uw tuin vlindervriendelijk in te richten helpt u de populatie in stand te houden. Veel vlinder- en libellensoorten balanceren namelijk op de rand van het uitsterven. Met z'n allen kunnen we een bijdrage leveren aan een vlindervriendelijke omgeving.

Nectarplanten

Volwassen vlinders drinken nectar. Dus om hen naar de tuin te lokken heeft u nectarplanten nodig. Een hele bekende is de buddleja, de vlinderstruik. Deze heeft Vivara ook in haar assortiment.

Waardplanten

Vlinders leggen hun eitjes alleen op de planten waar de rups van eet, de waardplanten. Waardplanten zijn vaak wilde planten, zoals brandnetels en klaversoorten. Maar gelukkig zijn ook sommige tuinplanten goede waardplanten, bijvoorbeeld klimop, hulst of hop.

Gebruik speciaal vlinderzaad van Vivara, geadviseerd door De Vlinderstichting, om vlinders aan te trekken in uw tuin. Niet alleen vlinders, maar ook bijen en zweefvliegen voelen zich aangetrokken tot een rijk begroeide tuin. Naast de algemeen voorkomende insecten, trekt een gevarieerde bloemrijke tuin ook minder algemene insectensoorten aan.