Staartmeesdisign

Staartmees

De staartmees is een van de meest lieftallige vogeltjes die er zijn. Het gedrongen lijfje (de kop gaat bijna nekloos over in de romp) is een balletje met bovenop drie zwarte stipjes; twee pientere oogjes en een gitzwart snaveltje. De lange staart geeft hem een simpele elegantie.

In de broedtijd is de staart vaak een beetje verfomfaaid. Dat komt omdat in het staartmezennest weinig ruimte is. Maar wat een prachtig nest bouwt de staartmees! Het is een ovaal nest met de opening bovenin. De buitenzijde is gemaakt van grassen, mos en korstmossen, bijeen gehouden door draden van spinrag. De binnenzijde is bekleed met duizenden veertjes.

De korstmossen geven het nest een verfijnd grijsgroene kleur. Het design doet Japans aan; subtiele esthetiek en doelmatigheid gaan achteloos samen. Het nest is warm en elastisch en dat komt goed uit, want de staartmeesvrouw legt wel tien eieren. Met tien snelgroeiende vogeltjes kan het een behoorlijk gedrang zijn in het nest.

Soms ontstaat er ‘per ongeluk’ een tweede opening, waaruit hongerige snaveltjes naar buiten steken. Staartmezen hebben sterke familiebanden en het komt voor dat een kinderloze oom of tante het staartmezenpaar helpt bij het voeren van het nageslacht. Meesterbouwer staartmees is een familiedier.

Vogelbescherming Nederland

Staartmees