September spinnenmaand?

Nu de herfst in zicht is en de dagen kouder en natter worden, komen we steeds meer spinnen tegen. In de herfst hebben de grotere soorten het volwassen stadium bereikt en zoeken ze de warmte van huizen op. Omdat deze spinnen de meeste indruk maken wanneer ze in huis aangetroffen worden, staat september bekend als spinnenmaand.

Spinnen zijn belangrijk

Spinnen zijn zeer nuttige dieren en spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht en de voedselketen. Ze zijn belangrijk tegen tegen muggen en vliegen, en elke spin vangt er hiervan jaarlijks enkele honderden tot duizenden!Daarnaast zijn spinnen op hun tijd weer een smakelijke traktatie voor vogels, hagedissen, kleine zoogdieren en sluipwespen. Kortom, spinnen zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Fascinerende beestjes

In België en Nederland leven in totaal ongeveer 700 verschillende soorten spinnen, waaronder hooiwagens, lijmspuiters en spingspinnen. Spinnen worden nog steeds vaak onterecht als eng en smerige beesten gezien. Dit terwijl spinnen architecten zijn van efficiënte en supersterke spinnenwebben. Spinnenzijde is even sterk als staal en 6x zo licht! Daarnaast zijn ze goede jagers en kunnen ze zich vrijwel perfect camoufleren in de natuur, of juist enorm opvallen, zoals de Australische Pauwspin met zijn prachtige kleurrijke verschijning. 

Moderne Mythe

Bijna iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van het verhaal dat we elk jaar verschillende spinnen inslikken terwijl we slapen. Dit is een moderne mythe. Spinnen zijn koudbloedige dieren en voelen warmte effectief aan met het haar op hun voeten en benen. Een menselijk lichaam is met 37 graden Celsius te warm voor een spin, daarom zullen spinnen zich niet snel daar in de buurt begeven.

Bang voor spinnen?

Veel mensen walgen van spinnen of zijn er zelfs bang voor. Spinnen eindigen vaak in stofzuigers of worden platgeslagen met een tijdschrift. Terwijl spinnen zo nuttig zijn voor de mens. Er zijn daarom ook spinvriendelijkere manieren om ongewenste spinnen uit uw huis te verwijderen. Zo kunt u de spin in een glas of op een stuk papier naar buiten dragen. Maar wanneer dit nog steeds te dichtbij is, biedt de BugAway spinnenvanger een handige oplossing!

De BugAway is verkrijgbaar in twee uitvoeringen:

SPINNENVANGER KORT             SPINNENVANGER LANG