September spinnenmaand?

Nu de herfst in zicht is en de dagen kouder en natter worden, komen we steeds meer spinnen tegen. In de herfst hebben de grotere soorten het volwassen stadium bereikt en zoeken ze de warmte van huizen op. Omdat deze spinnen de meeste indruk maken wanneer ze in huis aangetroffen worden, staat september bekend als spinnenmaand.

Spinnen zijn belangrijk
Spinnen zijn zeer nuttige dieren en spelen een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht en de voedselketen. Ze zijn belangrijk tegen tegen muggen en vliegen, en elke spin vangt er hiervan jaarlijks enkele honderden tot duizenden!Daarnaast zijn spinnen op hun tijd weer een smakelijke traktatie voor vogels, hagedissen, kleine zoogdieren en sluipwespen. Kortom, spinnen zijn een belangrijk onderdeel van de voedselketen.

Makkelijk & diervriendelijk verwijderen met onze spinnenvangers
Veel mensen walgen van spinnen of zijn er zelfs bang voor. Spinnen eindigen vaak in stofzuigers of worden platgeslagen met een tijdschrift. Terwijl spinnen zo nuttig zijn voor de mens. Er zijn daarom ook spinvriendelijkere manieren om ongewenste spinnen uit uw huis te verwijderen. Zo kun je de spin in een glas of op een stuk papier naar buiten dragen. Maar wanneer dit nog steeds te dichtbij is, bieden onze spinnenvangers een handige oplossing!

Spinnenvangers

Hoe werkt de Bug Away spinnenvanger?

Hoe werkt de Insectenvanger? 

Stap 1: Open de borstel door op het handvat te drukken en plaats hem over het insect.

Stap 2: Laat de handgreep los, zodat de borstel zich sluit en het insect wordt gevangen.  

Stap 3: Laat de spin buiten los, bijv. op planten, door de borstel weer te openen.

Wist je dat...

In België en Nederland leven in totaal ongeveer 700 verschillende soorten spinnen, waaronder hooiwagens, lijmspuiters en spingspinnen. Spinnen worden nog steeds vaak onterecht als eng en smerige beesten gezien. Dit terwijl spinnen architecten zijn van efficiënte en supersterke spinnenwebben. Spinnenzijde is even sterk als staal en 6x zo licht! Daarnaast zijn ze goede jagers en kunnen ze zich vrijwel perfect camoufleren in de natuur, of juist enorm opvallen, zoals de Australische Pauwspin met zijn prachtige kleurrijke verschijning. 

Moderne Mythe

Bijna iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van het verhaal dat we elk jaar verschillende spinnen inslikken terwijl we slapen. Dit is een moderne mythe. Spinnen zijn koudbloedige dieren en voelen warmte effectief aan met het haar op hun voeten en benen. Een menselijk lichaam is met 37 graden Celsius te warm voor een spin, daarom zullen spinnen zich niet snel daar in de buurt begeven.

Spinnen Activiteiten

Omdat spinnen zo belangrijk zijn voor het ecosysteem in Belgie, worden er veel activiteten georganiseerd omtrent spinnen, zo ook onze groene partner Natuurpunt. Kijk hier voor meer informatie en activiteiten.