Zwarte snoet onder blauwe hood

15-6-2015 - De eerste roodstaart die ik ooit zag was een Grijze. Het was een papegaai, die door een oude dame als huisdier in een kooi werd gehouden. Hij kon lachen als de oude dame en zei: “Zit je lekker, schatje?

Later leerde ik de zangvogel Zwarte Roodstaart kennen, die ’s zomers zijn roep luid over het rangeerterrein achter het station liet schallen. Niks geen nabootsing, maar een karakteristiek eigen geluid.

En dan is er nog de Gekraagde Roodstaart, de mooiste van alle vogels met de naam roodstaart. Uiteraard heeft hij een roestrode staart. Dat oranjerood komt terug op zijn borst en is het felst vlak onder zijn zwarte keel. Ook zijn gezicht is pikzwart, inclusief snavel en kraaloogje. De bovenkant van zijn rug en vleugels is metallic blauw. Hij heeft geen kraag, maar eerder een capuchon, of een hood, die hij over zijn kop heeft geslagen.

De zang is niet heel bijzonder, maar wel karakteristiek. En zingend laat het mannetje zich het best bekijken. Daar zit hij; zwarte snoet met witte voorhoofdsband onder zijn blauwe hood, het spitse snaveltje wijd opengesperd en zwaaiend met zijn rode staart. Welk gekraagde roodstaart-vrouwtje valt hier nu niet voor?

Vogelbescherming Nederland