Help de padden uit de put, met de Kikkertrap!

Putten, lichtkolken en roosterholtes: valkuilen voor kleine dieren

Uit een landelijk onderzoek, uitgevoerd door RAVON, blijkt dat in Nederland jaarlijks honderdduizenden tot een paar miljoen amfibieën en andere kleine dieren zoals muizen en spitsmuizen, in straatkolken terecht komen. Maar daarnaast is ook gebleken dat er veel dieren terecht komen in, (meter-)putten, oude stortkokers, keldergaten en holtes onder deurroosters.

Bekijk de kikkertrap hier  

Dat gebeurt op particulier terrein, dus rond eigen huis of stoep. Éénmaal erin getuimeld kunnen de diertjes er niet meer uit en zullen ze verdrinken of verhongeren.

Naar aanleiding van dit onderzoek zocht RAVON met Vivara Natuurbeschermingsproducten naar een oplossing voor dit probleem. Samen ontwikkelden we de Kikkertrap.

De Kikkertrap is een dubbele, verstelbare metalen strip met vierkante perforaties met een houten rand. Hij is eenvoudig vast te haken aan een rooster en daardoor uitermate geschikt voor gebruik in een koekoek, lichtkolken en meter-en leidingputten rond huizen en tuinen.

Door de kleine knik sluit hij goed aan op de bodem. Omgekeerd geplaatst maakt hij goede aansluiting op randen van putten of holtes.

De Kikkertrap is verkrijgbaar in twee lengtematen, één voor dieptes van 60 tot 120 cm en één voor lengtes van 35 tot 60 cm. Door het schuifsysteem is hij altijd op maat te maken voor elke put.

Testen met prototypes hebben aangetoond dat amfibieën de Kikkertrap prima weten te gebruiken.

Op de website www.padden.nu vindt u meer informatie over het onderzoek van RAVON.

Bekijk de kikkertrap hier  

Zie onderstaand filmpje waarop te zien is hoe een kikker de Kikkertrap gebruikt: