Help de vogels in de tuin, ook in het voorjaar

Vogels in de tuin bijvoeren is een dankbare bezigheid in de wintermaanden. U helpt de vogels aan energierijk voedsel én u geniet van al het leven in uw tuin. Maar niet alleen de winter is een periode om vogels te helpen en van vogels te genieten. Vele internationale onderzoeken hebben aangetoond dat vogels juist ook in het voorjaar en de zomermaanden uw hulp hard nodig hebben.

In het voorjaar leggen de vogels eieren en brengen ze hun jongen groot.

De ouders zijn dan de hele dag bezig om voedsel te verzamelen voor de jongen. De activiteit van de ouders kost enorm veel energie en er moet veel eiwitrijk voedsel voor de jongen worden verzameld. Na de broedperiode komt voor de ouders de ruiperiode die ook een enorme aanslag pleegt op het lichaam van de vogels. Merels en lijsters eten in het broedseizoen veel regenwormen. Mezen en vinken broeden tijdens de ’rupsenpiek’. Uit onderzoek blijkt dat bij langdurig koud of langdurig nat weer tijdens het voorjaar en de zomer een natuurlijk voedseltekort kan ontstaan. Als het te lang droog blijft, zijn er te weinig regenwormen beschikbaar door de harde grond. Bij langdurige kou komen rupsen te laat uit waardoor de vogels tijdens het broeden de rupsenpiek missen. Door verstedelijking en minder variëteit aan planten op het platteland is het natuurlijk voedselaanbod voor vogels in de natuur in het algemeen verslechterd.

U kunt de kansen op overleven vergroten door de vogels te helpen.

Zorg daarom voor:

Uitgekiend bijvoeren

Vivara heeft een uitgekiend assortiment voeders voor uw tuinvogels. Al deze voeders zijn het hele jaar door aan te bieden aan uw tuinvogels, ook de pinda’s en de vetproducten! Er zijn ook voedersoorten die meer nadruk leggen op de behoeftes in het voorjaar en de zomermaanden. Vivara premium vitaalmix bijvoorbeeld bevat gedroogde meelwormen en is rijk aan belangrijke bouwstoffen voor eieren en opgroeiende jongen. De gevorderde vogelvriend kan overwegen om levende insecten zoals meelwormen of wasmotten aan te bieden. Deze voeding kunnen de ouderparen ook aan de jongen voeren en wordt zeer graag aangenomen in het voorjaar. Vogels zijn er zo gek op dat het met meelwormen zelfs mogelijk is om vogels zoals een roodborstje tam te maken en uit uw handen te laten eten. Bij Vivara kunt u online levende meelwormen bestellen. Deze worden in goed afgesloten, maar ventilerende verpakkingen verzonden.

Pinda’s zijn erg energierijk en eiwitrijk en zijn daardoor het hele jaar door een ideaal vogelvoer. Biedt pinda’s altijd in een goede pindasilo aan. Zo voorkomt u dat ouders als gevolg van voedingsstress hun jongen hele pinda’s voeren waarbij de kans op verstikking bestaat. Een tijdelijk voedseltekort kan in elke periode van het jaar plaatsvinden. Als dit gebeurt in het broedseizoen maakt wat extra voedsel op de voedertafel een groot verschil voor de overlevingskansen voor jonge vogels.

Bekijk onze voedersystemen