Vogels voeren in het voorjaar en de zomer

Vogels in de tuin bijvoeren is een dankbare bezigheid in de wintermaanden. Je helpt de vogels aan energierijk voedsel én je geniet van al het leven in je tuin. Maar niet alleen de winter is een periode om vogels te helpen en van vogels te genieten. Vele internationale onderzoeken hebben aangetoond dat vogels juist ook in het voorjaar en de zomermaanden alle hulp hard nodig hebben. Onze groene partners Vogelbescherming Nederland en Natuurpunt bevelen het jaarrond vogels voeren dan ook aan. 

Vogels voeren in het broedseizoen en de zomermaanden

In het voorjaar zijn vogels druk met het zoeken van een partner, nesten bouwen, het broeden en de jongen voeren. De activiteiten van de ouders kosten enorm veel energie en er moet veel eiwitrijk voedsel voor de jongen worden verzameld. Na de broedperiode komt voor de ouders de ruiperiode die ook enorme impact heeft op het lichaam van de vogels. Merels en lijsters eten in het broedseizoen veel regenwormen. Mezen en vinken broeden tijdens de ’rupsenpiek’. Uit onderzoek blijkt dat bij langdurig koud of langdurig nat weer tijdens het voorjaar en de zomer een natuurlijk voedseltekort kan ontstaan. Als het te lang droog blijft, zijn er te weinig regenwormen beschikbaar door de harde grond. Bij langdurige kou komen rupsen te laat uit waardoor de vogels tijdens het broeden de rupsenpiek missen. Daarnaast is door verstedelijking en minder variëteit aan planten op het platteland, het natuurlijk voedselaanbod voor vogels in de natuur in het algemeen verslechterd.

Voer voor in de zomer

Zorg in het voorjaar en de zomer voor:

Waterschalen

Uitgekiend bijvoeren

Vivara heeft een uitgekiend assortiment voer voor jouw tuinvogels. Al dit voer is het hele jaar door aan te bieden aan je tuinvogels, ook de pinda’s en de vetproducten! Er zijn ook voedersoorten die meer nadruk leggen op de behoeftes in het voorjaar en de zomermaanden. Vivara premium vitaalmix bijvoorbeeld bevat gedroogde meelwormen en is rijk aan belangrijke bouwstoffen voor eieren en opgroeiende jongen. De gevorderde vogelvriend kan overwegen om levende insecten zoals meelwormen of wasmotten aan te bieden. Deze voeding kunnen de ouderparen ook aan de jongen voeren en wordt zeer graag aangenomen in het voorjaar. Vogels zijn er zo gek op dat het met meelwormen zelfs mogelijk is om vogels zoals een roodborstje tam te maken en uit je handen te laten eten. Bij Vivara kun je online levende meelwormen bestellen. Deze worden in goed afgesloten, maar ventilerende verpakkingen verzonden.

Pinda’s zijn erg energierijk en eiwitrijk en zijn daardoor het hele jaar door een ideaal vogelvoer. Biedt pinda’s altijd in een goede pindasilo aan. Zo voorkom je dat ouders als gevolg van voedingsstress hun jongen hele pinda’s voeren, waarbij de kans op verstikking bestaat. Een tijdelijk voedseltekort kan in elke periode van het jaar plaatsvinden. Als dit gebeurt in het broedseizoen maakt wat extra voedsel op de voedertafel een groot verschil voor de overlevingskansen voor jonge vogels.

Bekijk onze voedersystemen